Kategorier
Privatekonomi

10 frågor till Snålcoachen

Inspirerad av amerikanska privatekonomibloggar kommer här min egen version av ”10 questions to…”. I dessa inlägg ställer jag ~10 frågor till olika bloggare, med liknande inriktning på bloggen som Lyckliga Fiskaren.

Först ut att grillas är Snålcoachen, som driver bloggen med samma namn. Jag föreslår att ni besöker hennes blogg efter ni läst intervjun. Stort tack för svaren, då kör vi!

 

Du driver bloggen ”Snålcoachen”. Berätta om bloggen och dig själv. Varför en den så bra?

Min blogg är riktad till den som vill läsa en sparblogg med vardaglig och personlig uppdatering om privatekonomi. Jag bloggar därför att jag tycker att det är roligt att skriva och därför att jag upplever att det inte finns så många andra forum för att föra fram tankar och funderingar kring en sparsam livsstil.  Det finns ganska få kvinnliga sparbloggare och jag vill visa att det går att spara även som barnfamilj med vanliga inkomster. Jag uppskattar alla kommentarer med synpunkter och är mån om att hålla en dialog med mina läsare. Bloggläsarna kan hitta många kloka råd och tips från mina läsare i kommentarsfältet.

Om du ärvde 2 miljoner idag, vad skulle du göra för pengarna?

Investera pengarna för att komma närmare mina mål. Eventuellt skulle en peng gå till att bjuda familjen på en trevlig liten miniresa för att de står ut med mitt köpstopp och sparsamheten. Jag tycker att jag kan kosta på mig det om det skulle rassla in så mycket oväntade pengar 🙂

Vem eller vilka ger dig inspiration i din vardag? Förebilder?

När det gäller sparande hämtar jag mycket inspiration från nätet, t.ex Early retirement extreme, Mr Money mustache och ett härligt gäng svenska sparbloggare. Jag låter mig även inspireras av människor som vågar satsa på sina drömmar.

Vad är det bästa ekonomiska drag du gjort i ditt liv?

Att aldrig handla på avbetalning eller skuldsätta mig (bortsett från bolånet då). Och jag skulle även vilja tillägga det här sparprojektet! Det har gjort mig till en mer avslappnad person som hittat nya värden i livet.

Vad är ditt bästa tips för att spara pengar?

Att till fullo ta till sig talesättet ”Det är inte de stora inkomsterna man blir rik på utan de små utgifterna.” De allra flesta lever i föreställningen att man bara blir rik genom att tjäna storkovan men de tänker inte på att de allra flesta rättar sig efter inkomsten och ju högre lön, desto större utgifter. Det är inte beloppet i lönekuvertet som är avgörande utan hur mycket pengar du kan avvara till sparande.

Berätta lite om ditt boende. Varför har du valt att bo som du gör?

Vi bor i en bostadsrätt på cirka 100 kvm som ligger sju minuter från Stockholms city. Lägenheten köptes för 14 år sedan och vi trivs så bra att vi blev kvar. Vi är måna om att kunna behålla, de relativt sett, låga boendekostnaderna. Vår belåningsgrad ligger under 50 procent och planen är att börja amortera flitigt redan i sommar nu för att få ner lånen ytterligare.

Vad är ditt största mål i livet (just nu)?

Att spara ihop så mycket pengar som möjligt och börja bygga upp mina passiva inkomster. Målet är att försöka frigöra mig från ett löneberoende. Dessutom vill jag absolut inte bli en fattig pensionär som knappt har råd med livets nödtorft.

Om du kan ge ett enda råd om livet till en 20-åring, vad skulle det vara?

Ta ansvar för ditt liv och forma din framtid som du vill ha den.

Vad är det bästa råd du själv nånsin fått?

Ungefär samma råd som det jag själv vill förmedla vidare (se ovan).

Om du har barn, försöker du påverka dom att leva ett sparsamt och ekonomiskt ansvarsfullt liv? Hur?

Jag har två barn och försöker lära dem respekt för pengar. Att pengarna inte fylls på automatiskt på något mirakulöst sätt, det ligger hårt arbete bakom. Dessutom försöker vi lära dem att inte kasta mat i onödan. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken utan ta hellre om osv. Min yngsta son är av naturen sparsam och älskar att spara pengar, lördagsgodis…allt. Däremot brinner pengarna i fickan på min 14-åriga son och han får lära sig den hårda vägen. Väljer han att slösa bort månadspengen på två dagar får han vara utan fickpengar till nästa månad. Vi betalar inte barnen för att de ska utföra hushållssysslor men det finns vissa krav som måste uppfyllas för att få ut månadspengen, t.ex plocka undan i sitt rum, lägga sin smutstvätt i tvättkorgen och tömma diskmaskinen.

Vilka prylar kan du absolut inte leva utan?!

Egentligen kan jag nog leva utan alla mina ägodelar förutom min sons akutmediciner. Men okej, kaffebryggaren och datorn (usch, det låter hemskt men det är sant).

Tack återigen för svaren, Snålcoachen! Ni som läser detta är som vanligt ytterst välkomna att diskutera inlägget i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *