Kategorier
Privatekonomi

April 2015, sammanfattning

Klädutmaningen

I april utmanade jag mig själv genom att bära samma kläder varje dag. En utmaning som även omedveten eller medveten konsumtion samt one viking roaming the world hängde med på, men på deras ”egna vis”.

Jag har haft mina vita linnen tillsammans med min blå jeansskjorta och mina blåjeans under de flesta av dagarna i månaden. De tillfällen jag inte använt dessa kläder var vid arbete på min båt samt oftast när jag är på jobbet.

Det har känts skönt att inte behöva fundera över vad man ska ha på sig och jag har faktiskt beslutat mig för att fortsätta att bära samma kläder så ofta som möjligt även framöver. Både för att förenkla min vardag, men även för att ytterligare minska ”behovet” av att handla nya kläder då och då. Att bidra till minskad konsumtion helt enkelt.

Jag har inte fått några reaktioner från bekanta, men vid ett par tillfällen har några barn i skolan frågat om jag gillar jeans! Jag antar att de har sett mig i mina plagg upprepade gånger under den här månaden och drar slutsatsen att jag gillar jeans så mycket att jag har det nästan jämt (förutom vid lektioner då jag är idrottslärare). Och så är det ju på sätt och vis.

Båten

Jag har bestämt mig för att sälja min båt under början av nästa år. Men i år har jag fortfarande chansen att vara ute till havs och njuta av den svenska sommaren (som i år kommer bli lite kortare än vanligt på grund av min cykelresa). Det har som vanligt blivit en hel del arbete vid båten och i år har jag rivit ut den gamla toaletten och byggt en bänk på samma plats istället.

Toaletten i båten har alltid varit mest i vägen och alldeles för liten. Dessutom blev den i år olaglig att använda då det numera är olagligt att släppa ut toalettavfall rakt ut i havet (bra!). Min båt tillverkades 1958 och då hade man inga tankar på att det skulle kunna vara miljöfarligt att göra sina behov i sjön så att säga.

Annars har det varit det gamla vanliga, bottenmålning och reparation av eventuell dålig fernissa och läckor. Ett ganska dyrt samt nödvändigt jobb.

20150425-102643
Bottenmålning

Ekonomi

Ingen månad som kommer gå till historien som den bästa rent ekonomiskt. Jag var exempelvis sjuk under en veckas tid, vilket sällan resulterar i en bra lön. Dessutom kostar det alltid mer att vara ledig/sjuk än att vara på jobbet. Kunde trots detta överföra ungefär 11000 kronor till Avanza, vilket jag väl får vara mer än nöjd med efter omständigheterna.

Bokrecension

Har tidigare berättat om mina planer att läsa boken ”Good luck – creating the conditions for success in life and business” eftersom jag läst mycket gott om den på internet. Nu har jag läst den och dessvärre var boken en stor besvikelse. Jag är vanligtvis positiv till böcker som är skrivna med ett lättläst språk, men den här boken kändes faktiskt som något skrivet för barn. Den var helt enkelt inte tillräckligt intellektuellt utmanande.

Bokens budskap är att ju hårdare man anstränger sig desto bättre lyckas man. Typ. Som man sår får man skörda. Och eftersom jag redan innan jag läste boken visste att så är fallet, så kändes det ganska onödigt att behöva lära sig det igen. Däremot kan den alldeles säkert vara bra att läsa för sina barn eller i en mellanstadieklass.

Prylar som sparar pengar

1. Dekorplast

Mitt kök är i stort behov av en uppfräschning, men snåljåpen i mig sätter stopp för dyra renoveringar som exempelvis sprutlackering av skåpsluckor. Däremot tillåter snåljåpen inköp av dekorplast som nu pryder ett antal av mina mindre vackra bänkskivor i mitt minimala kök (läs kokvrå). Dekorplast finns i en uppsjö av olika kulörer och kan också imitera material som exempelvis marmor, kolfiber, trä, m.m. Själv valde jag en limegrön färg då jag är allergisk mot sjukhustrenden som smittat större delen av Sveriges befolkning. Vitt, vitt och åter vitt… suck!

Minimalism behöver inte vara vitt
Minimalism behöver inte vara vitt (bild lånad).

 

2. Fein multimaster

Om man arbetar mycket med trä och gärna mindre detaljer som ska sågas eller putsas (typ renovera träbåt/bygga hus) så kan man spara massor med pengar och slit genom att köpa ett multiverktyg från en högkvalitativ tillverkare. Visst, det är en stor initial kostnad, men med tanke på att verktygen från erkänt högkvalitativa tillverkare håller i en livstid sparar man in pengarna förr eller senare.

Jag har haft min Fein Multimaster i ungefär fem år och den har aldrig svikit. Nya sågblad/slippapper är dock sinnessjukt dyra om man ska köpa Feins original. Lyckligtvis kan man hitta riktigt bra blad till förmånliga priser på Ebay. Jag brukar köpa från en tillverkare som heter Shark Blades.

Fein Multimaster
Fein Multimaster (lånad bild)

 

6 svar på ”April 2015, sammanfattning”

Pengar är inte allt! Dekorplast känns som ett ”billig” alternativ. Läs på ”Olssons universum”, ett jättebra inlägg om plast och dess negativ påverkan på miljön.

Jag håller med dig till viss del Marianne. Men om man tänker efter lite så är ett par kvadratmeter dekorplast ingenting mot all den plast man ofrivilligt drar med hem varje vecka i form av plastpåsar, livsmedelsförpackningar och annat. Plasten sitter ju faktiskt kvar på luckorna i ett antal år. En tur med bilen är troligtvis mer skadligt för miljön än ett par meter dekorplast i köket.

Dessutom får vi som bor i hyreslägenhet inte börja måla våra luckor hur som helst, så det är ytterligare ett argument för oss som hyr.

Svara

Haha, sjukhustrenden! Fast misstänker att jag gillar den trenden, men reflekterat över att man nog vill ha lite färgklickar också efter att läst din text. Thanks..

Hatar plast men fått acceptera att man får kompromissa ibland.

Verktyg köper jag också kvalite av. Fast är det verktyg man använder väldigt sällan har jag märkt hur fint det är att hyra.

Hyra är kanonbra! Jag hyrde en rejäl dränkbar pump när vi skulle sjösätta båten. Kostade 150 kronor för ett dygn istället för att köpa en helt ny för ett par tusenlappar.

Samma med plast för mig. I båten är plast bannlyst. Men i köket får det väl gå 🙂

Jag är övertygad om att man om 20 år kommer titta tillbaka och skratta åt våra vita sjukhushem. ”Minns du hur vi hade det hemma på 2010-talet! Allt var vitt, det såg ut som ett sjukhus”…

Svara

Kul att höra vilka reaktioner du fått kring klädseln!
Själv har jag inte fått någon reaktion alls på att jag gått i samma kläder… det kanske säger en del om hur jag klär mig annars…?! 😉
Jag tyckte själv att det var väldigt avslappnande att bara ha ett visst antal plagg att förhålla mig till så jag fortsätter i liknande anda ett tag till.

Låter som det går bra med ekonomin trots allt!
Trevligt!

Sjukhustrenden! 🙂
DEN hade jag inte hört förr.
Men allergisk mot den är även jag.
I dagsläget är mina köksväggar och -tak endast grundmålat, i vitt. Till det har jag luckor i annan kulör samt tavlor mm som bryter av, men ändå har min tanke varit att välja en annan färg, just för att jag blivit så anti-vitt…!

Har jag inte de verktyg som jag behöver så har jag den lyxiga förmånen att kunna låna det mesta, men annars låter ju ett sånt där multiverktyg bra!
Kände först en liten ”sån-ska-jag-nog-köpa-lust” men kom sedan på vilken galen tanke det var när jag inte behöver den!
Tänk vad lätt det är att dras med!
Förresten så kan jag nog låna något liknande då min far nyligen varit ute å handlat (det händer typ aldrig!!) och kom hem med ett multiverktyg och kommentaren ”den här kan vara rolig” … !!
…till saken hör att han har en rejäl uppsättning verktyg sedan tidigare!
Så jag har visst nåt att brås på = det är min fars fel att jag hann tänka att jag kanske skulle köpa mig ett nytt verktyg trots att jag inte är i behov av…. 😉
Alltid lättare att ha någon att skylla sina tillkortakommanden på!

Hopps! Nu blev det nästan en uppsats igen…
…har för mig att jag lämnat såna här hos dig tidigare?!
I alla fall;
Trevlig vecka!

Jag är så tacksam för att du skriver långa uppsatser, kul att läsa (får bara så dåligt samvete för att jag själv är så dålig på att kommentera på din/er andras bloggar)! Jag håller med om att det verkligen är lätt att drabbas av ”den där behöver jag nog köpa” känslan när man läser om någon kul pryl på internet. Läs det här inlägget, mycket tänkvärt tycker jag.

Har man en far med diverse verktyg så känns det ju verkligen onödigt att köpa nytt! Själv känner jag ingen som har en massa verktyg till övers. Men jag har sällan köpt verktyg ändå. Jag fick ärva en gammal verktygslåda med grundverktygen av min morfar. Hammare, mejslar, tänger, etc. Har även en blå Bosch skruvdragare som var dyr men som förhoppningsvis komer hålla i många år. Men multiverktyget är så bra att jag inte ångrar att jag köpte det. Men fick inte betala så mycket då jag hittade den begagnad på blocket när det begav sig.

Trevlig vecka du också och se till att motarbeta sjukhustrenden så gott du kan framöver!!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *