Kategorier
Aquaponics

Aquaponics (akvaponik) Del 2 – Bygga och cykla

Nu står mitt eget lilla akvaponiksystem klart i vardagsrummet och jag vill dela med mig av erfarenheterna jag fått under bygget. Som jag skrev i del 1 så har jag valt att bygga ett så kallat CHOP system, vilket står för ”constant height one pump”. Fördelarna som jag ser det med ett chop system är att vattennivån i fisktanken är konstant, vilket förhoppningsvis ska ha en positiv inverkan på de små fiskar som bor där. En annan fördel är att man slipper ha pumpen i samma behållare som fiskarna vilket underlättar rengöring och minimerar stressen det kan innebära för fiskarna när någon rotar runt i deras hem.

Jag valde att använda mig av murarbaljor från Granngården samt en plastback som jag köpte för några år sedan på Clas Ohlson. Viktigt att tänka på är att plasten i behållarna man använder inte är skadliga för fiskarna och växterna. De flesta plastbackar har en märkning i plasten som ser ut på följande vis:

Nummer 1 till och med 4 sägs vara helt säkra för användning i aquaponicssystem. Murarbaljorna har en fyra i botten.

Rören och kopplingarna är PVC och dessa beställde jag från biotedmarin. Såhär i efterhand hade jag kunnat använda lite mindre diameter på rören, men nu får det vara. Jag skulle rekommendera 20mm rör i ett system som detta.

Mitt akvaponik system

På bilderna, som tyvärr är något suddiga, kan man se mitt system i sin helhet. Behållaren på marken kallas sump och i den står min pump. Pumpen pumpar vattnet upp till fiskbehållaren, som är den runda baljan. Vattenflödet från sumpen till fiskbehållaren kan regleras via en kulventil som sitter en bit ovanför pumpen. Kulventilen är inget krav, men det kan vara bra att på ett enkelt sätt kunna reglera vattenflödet i systemet.

Från fiskbehållaren fortsätter vattnet ner till odlingsbädden via en så kallad solid lift overflow, något som låter mer komplicerat än vad det i verkligheten är. Anledningen till att man använder en SLO är helt enkelt att man vill att fiskarnas fasta avföring inte ska stanna kvar i fiskbehållaren utan sugas med ner till odlingsbädden. Med en SLO tvingas vattnet i fiskbehållaren upp genom ett vertikalt stående rör i fiskbehållaren. Rörets ände sitter precis ovanför botten där vatten och avföring kan ta sig in. Högst upp på röret, i höjd med den vattennivå man vill ha i fisktanken, sitter en T-koppling. Från T-kopplingen transporteras vattnet sedan via ett horisontellt rör till en tankgenomföring och sedan med gravitationens hjälp ner till odlingsbädden. Det är mycket viktigt att t-kopplings högsta del är öppen. Annars kan man skapa en automatisk sugeffekt vilket skulle innebära att allt vatten i fisktanken skulle sugas ur. Precis samma effekt som en bell siphon.

SLO:

Vattnet fortsätter som sagt ner i odlingsbädden som i mitt fall är fylld av lecakulor. Jag har lagt ett cirka 2 cm tjockt lager med 12-16mm granitgrus inom högst uppe i odlingsbädden över lecakulorna, på grund av att dessa flyter. Granitgruset tynger ner lecakulorna och förhindrar att de flyter. Vattnet kommer ner i odlingsbädden i ett hörn och töms i det motsatta diagonala hörnet via en bell siphon. Jag tillverkade min bell siphon själv och vill man ha tips och råd om detta kan man skicka ett mail, annars finns det redan gott om information på internet om hur man tillverkar en egen.

Bell siphonens funktion är att tömma odlingsbädden på vatten når det når en viss nivå. I mitt system tar det ungefär 10 minuter för odlingsbädden att fyllas (och 1 minut för den att tömmas) med vatten. Denna ständiga fyllning och tömning främjar syretillförseln i systemet och är en förutsättning för att bakterierna ska kunna bosätta sig samt trivas bland lecakulorna.

Cykling

Det som just nu försiggår i mitt system är något som benämns cykling, alltså en inkörsperiod för systemet med syfte att uppnå en stabil bakterieflora. Detta är något som händer i helt vanliga akvarier också. Fiskarna i ett aquaponicssystem utsöndrar ammoniak via avföringen. Ammoniak är dödligt för fiskarna. Systemet lockar efter en tid till sig bakterien Nitrosomonas sp., som ”äter upp” ammoniak och konverterar den till nitrit. Nitrit är också giftigt för fisken, men inte lika giftigt som ammoniak. Ytterligare en bakterie, Nitrobacter sp., äter i sin tur upp upp nitriten och konverterar den till nitrat. Och nitrat är växters favoritföda. Ammoniak, nitrit och nitrat är för övrigt alla olika former av kväve.

Under veckorna när man cyklar sitt system är det viktigt att ofta, gärna dagligen, kontrollera vattenvärdena med hjälp av ett bra testkit. Man kontrollerar PH-, ammoniak, nitrit och nitratvärden. Mer om hur detta går till kan man läsa via denna länk. Cyklingen är klar när de höga halterna av ammoniak och nitrit har sjunkit till noll och nitraterna har börjat synas i systemet.

Cyklingen är en period som stressar fiskarna ganska mycket, så man vill ha den överstökad så snabbt som möjligt. Jag kommer följa upp med del tre i den här serien inom några veckor så får vi se om jag lyckades bra med cyklingen och om jag lyckades få alla fiskar att överleva den tuffa perioden.

Ni kan läsa del 1 i artikelserien via länken nedan.

11 svar på ”Aquaponics (akvaponik) Del 2 – Bygga och cykla”

Hej
Jätte intressant att följa upp det.
Vad händer med bakterierna när de pumpas ut och går genom växtdelen? fastar dem i jorden, dör dem eller skickas dem tillbaka till fiskarna? Det behövs säkert lite tid för att nå jämnvikt där.

Bakterierna som gör hela nitrogencykeln möjlig bor på ytan av lecakulorna i odlingsbädden. Så bakterierna bor alltså i växtdelen. I akvaponik används inte jord att odla i utan man odlar i lecakulor eller grovt grus. Det gäller att hitta en balans mellan växter och djur i systemet. Det går inte att ha 1 fisk till 10 tomatplantor eller tvärtom. Det är därför det är så viktigt att särskilt i början göra vattentester så man ser hur det står till med de olika värdena.

Svara

Varför ska du ha koikarpar i en så liten balja? De växer sig alldeles för stora för ett så litet utrymme. Borde ju vara enklare med minder akvariefiskar som klarar sig livet ut i 90 liter. Zebraciklider är billiga och ynglar av sig som galningar.

Jag kommer sätta tillbaka koikarparna inom kort i dammen jag tog dom från och skaffa andra fiskar som är mer lämpade i min 100 liters balja. Anledningen till karpen är mest att de är väldigt tåliga och klarar av de påfrestningar som cyklingsperioden innebär. Guldfisk är ett annat bra alternativ. Några yngel vill jag helst inte ha.

Svara

Haha ja det är kul att kunna inspirera! Men nu kommer det bli ännu mer spännande framöver när jag kan börja se resultaten av det jag sår. Håll koll så kommer det dyka upp fler uppdateringar om hur det ser ut i odlingsbädden 🙂

Svara

Hej igen! Kul att se ditt system är uppe! Mitt är i stort sett redo att börja köra, men har bara ett litet problem jag oroar mig för. Leca-kulorna flyter och är rädd att det skapar problem när man kör systemet. Alltså att hela växtbädden kommer pendla upp och ner. Hur funkar det för dig?

Alex

Hej!

Jo jag stötte på exakt samma problem. Det var värdelöst att odlingsbädden rörde sig upp och ner. Jag löste det med att köra lecakulor till största del och sen la jag på ett cirka 2-3 centimeter tjockt lager ovanpå med 12-16 mm granitgrus som jag köpte på bauhaus. 20 kg säck. Det gör så att lecakulorna inte flyter. Det negativa är att det blir lite jobbigare att plantera eftersom stenarna är ganska kantiga/vassa och väger betydligt mer än lecakulorna.

Ska du köra samma lösning som jag, se till så att du inte köper grus som innehåller typ kalksten eller sånt som påverkar pH-värdet. Jag körde på granit eftersom jag inte hittat någon information om att det skulle påverka pH på något sätt.

Har du någon bild på ditt system, vore kul att se! Berätta gärna hur du löste det sen också.

Svara

låter inte som en helt dum idé! Jag ska göra lite research och så får vi se hur jag löser det. Försökte genom att koka leca-kulorna få dem att sjunka, vilket fungerade med några, men alldeles för få för att man skulle orka göra det för en hel växtbädd. Återkommer med bilder och uppdatering när jag löst det på något sätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *