Kategorier
Aquaponics

Aquaponics (akvaponik) Del 3 – Underhålla och Odla

Efter det att jag byggt ihop mitt lilla akvaponiksystem i vardagsrummet och fått allting att fungera tillfredsställande stundade några veckor av ovisshet. De första veckorna innebär ökad stress för fiskarna i systemet och en viss oro hos ägaren av fiskarna. Kommer fiskarna klara påfrestningarna? Kommer bakterierna att frodas i systemet och skänka växterna värdefull näring i form av nitrat? Idag har jag fått svaret.

Bilden är för mig förknippad med lycka. Den visar att både ammonia och nitrit är på en nivå av noll, samtidigt som jag nu har en ansenlig mängd nitrat i systemet, något som växterna älskar. Mitt system är med andra ord ”cyklat”. pH-värdet ligger i dagsläget på ungefär 6,8 vilket också är helt optimalt. Ett värde som både fiskar och växter uppskattar. Ingen av fiskarna i systemet dog under dessa hårda första veckor och nu kan jag snart på allvar börja skörda frukterna av projektet, mitt inne i mitt vardagsrum.

Underhåll av akvaponiksystemet

Ett akvaponiksystem är inte helt underhållsfritt. Vissa tillsatser bör göras för att både växter och fiskar ska må bra och trivas.

Till att börja med måste man se till att pH-värdet håller sig runt 6,8-7,0. Det finns olika sätt att göra detta på, men enligt vad jag läst mig till på diverse forum och artiklar om akvaponik så rekommenderas bland annat kaliumkarbonat K2CO3, kaliumvätekarbonat KHCO3 samt kalciumkarbonat CaCO3 för att höja pH. Fosforsyra H3PO4 används för att sänka pH. Dessutom bör man ha kännedom om vad begreppet kH (karbonathårdhet) innebär. kH i ett akvaponiksystem bör ligga över 4. Genom att reglera pH och kH med dessa tillsatser tillför man samtidigt kalcium, kalium och fosfor, som växterna behöver för att må bra. Kalcium och kalium bör tillsättas varannan gång alternativt blandas 50/50 för att inte balansen ska bli skev.

Ytterligare ett ämne brukar behöva tillsättas och det är järn. Växter som inte har tillgång till järn får gula blad och växer inte som de ska. Därför rekommenderas att man tillsätter ungefär 3 gram 7-procenthaltig lösning av chelaterat järn per hundra liter var tredje vecka i ett akvaponiksystem.

Detta låter troligtvis som rena kemilektionen för många som läser, men vill man verkligen lyckas med akvaponik så bör man sätta sig in i detta. Nätet innehåller massor med information och det finns även böcker att läsa. Själv föredrar jag att lära mig genom att läsa forum och se på youtubeklipp. Vill man inte hålla på med diverse olika kryptiska ämnen så finns det färdiga produkter med tillsatser att köpa, men dessa är ganska dyra. Exempelvis kan man använda aquabuffer för att höja kH, aquaup för att höja pH, samt aquadown för att sänka pH. Dessa produkter består av tidigare nämnda ämnen fast med finare namn sålda till hutlösa priser, samt doseringsinstruktioner vilket kan vara bra för nybörjare som inte vill ta sig tid till att läsa på på egen hand.

Upprätthålla en optimal nitrathalt

Nästa steg blir nu att försöka hitta en balans mellan hur mycket mat jag ska ge fiskarna och hur mycket mat (nitrat) växterna i mitt akvaponiksystem behöver. Ser jag att nitratvärdena i mitt system ständigt ökar behöver jag antingen öka antalet plantor i odlingsbädden eller minska mängden mat jag ger till fiskarna. Som det ser ut just nu har jag ganska höga nitratvärden, vilket jag kommer lösa genom att odla fler växter i min odlingsbädd.

Antingen planterar man färdiga plantor (vilket är den dyra lösningen), eller så gör man som jag och sår fröer. Vissa väljer att så i jord och sen överföra plantorna till odlingsbädden när de växt till sig en aning. Själv väljer jag en lite enklare lösning; jag sprider ut en lagom mängd frön rakt ner bland stenarna och lecakulorna i odlingsbädden och väntar tills dess att några av dessa gror.

I min odlingsbädd har jag sått basilika, spenat, vintersallat, chili och tomat. Det ska bli spännande att se utvecklingen av dessa! I dagsläget har basilikan och vintersallaten grott och sträckt ut sina första små gröna blad upp i luften och jag hoppas att även tomaterna visar sig inom kort!

10 svar på ”Aquaponics (akvaponik) Del 3 – Underhålla och Odla”

Och jag får än en gång tacka för att du och ni andra skriver här, du vet lika väl som jag hur kul det är att läsa kommentarerna 🙂 Särskilt när det är positivt!

Måste bara bli duktigare på att kommentera själv också… haha. Får väl bli ett nyårslöfte…

Svara

Väldigt bra information i dina inlägg! Jag håller på att bygga en ganska liknande system, chop med 80 liter growbed, en sump och en akvarium för fiskarna. Tänker att det blir trevligare se fiskarna i akvarium. Hur funkar din system m.a.p. Syre till fiskarna? Du verkar inte ha någon ”luftningsrör” i Rören inkommande fisktanken?

Tack!

Jag har inget verktyg för att mäta syrehalten i vattnet men fiskarna har inte klagat och det växer relativt bra i growbedden. Jag har även maskar i growbedden och då och då följer mask med ner i sumpen men de överlever i vattnet där. Det tyder på att det finns tillräckligt med syre. Maskarna andas genom huden och kan andas även under vatten om det finns tillräckligt med syre.

I mitt system så tillförs syre på flera ställen. Dels när siphonen tömmer growbeden på vatten, då sprutar ju vattnet rakt ner i sumpen och då blir det nog väldigt god syresättning. Mellan sumpen och fiskarna sitter en kulventil och en del av vattnet från pumpen leds tillbaka ner i sumpen via ett utlopp vid ytan. Resten av vattnet går ju till fiskarna. Så där syresätts vattnet på två ställen. Och sen är det ju vattnet som leds ner från fisktanken till odlingsbädden, antar att det syresätts bra där också när det landar i odlingsbädden och rinner ner runt stenar och lecakulor.

Ett tag funderade jag på om jag skulle ha en extra pump med syresten men eftersom allt verkar må bra ändå så ser jag ingen anledning till att lägga pengar på det 🙂

Lycka till med ditt bygge nu!

Svara

Härligt att kunna läsa om det på svenska. Ska just prova ett system i köket. Håller på med bygget och försöker hitta en lösning på genomföring i odlingsbädden.
Läser gärna mer om dina erfarenheter.

Kul! Hoppas det blir bra. Jag beställde genomföringar osv från biotedmarin, det kanske kan vara nåt.

Själv har jag just rensat upp lite i odlingsbädden. Har upptäckt att sallat inte är så bra att så för mycket av, det tog upp all plats och skuggade alla andra växter samtidigt som det växte som ogräs… 🙂 Men man lär sig hela tiden!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *