Kategorier
Aquaponics

Aquaponics (akvaponik) Del 4 – Djur och växter

Nu har det gått ett antal veckor sedan jag fick fart på mitt akvaponiksystem. Trots att det tar mellan 6 månader och ett år innan AP-system har mognat så tycker jag att det växer riktigt bra.

Djurlivet

Vad gäller djurlivet så tycks fiskarna må mycket bra. Kompostmaskarna som jag har introducerat i odlingsbädden har jag inte sett röken av, vilket är ett gott tecken. Dessa små gynnare mår troligtvis riktigt bra därnere bland rötter och fukt. En bäbisnyckelpiga har också bosatt sig i odlingsbädden vilket jag tycker är kul. Det tyder på att jag har lyckats att imitera ett riktigt ekosystem på ett bra sätt. Både maskar och nyckelpigor är varelser som enbart är positiva i ett akvaponiksystem. Nyckelpigor är duktiga skadedjursbekämpare och maskarna är systemets städare, de utför sin magi genom att bryta ned både fiskarnas avföring samt döende rötter och annat avfall från växtligheten. Samtidigt tillgängliggörs näringsämnen för växterna. En mask äter varje dag upp till en tredjedel av sin egen vikt. De har även den fantastiska förmågan att anpassa populationen till tillgången på föda. Tycker maskarna att det krävs mer mask i odlingen, ja då blir det mer mask i odlingen. Och tvärtom om det finns för dåligt med föda. Vissa odlare köper nyckelpigor och introducerar i sitt system, men jag har tydligen fått dem på köpet.

Växtlivet

Vad gäller växterna har jag valt att odla Basilika, sallat, tomat, spenat och chili. Som ni ser på bilderna längst ner så växer sallaten och tomatplantorna som smör i solsken. Basilikan och spenaten går lite trögare. Så småningom kommer jag nog göra en omplantering och ta bort en stor del av sallaten till förmån för jordgubbar. Detta eftersom sallaten växer så fort samt sprider ut sig över en alldeles för stor yta. Just nu vill jag behålla sallaten i odlingsbädden för att hålla kvävehalterna i vattnet på en låg nivå. Jag kommer troligtvis också så fröerna utanför odlingsbädden nästa gång eftersom man då får lite mer kontroll över vad som växer var, genom att omplantera plantorna ner i odlingsbädden. När jag sådde sallaten så slängde jag helt enkelt bara ut frön lite här och där, vilket nu har resulterat i att jag har sallat över halva odlingsbädden. Detta var inte riktigt planerat, men man lär av sina misstag.

4 svar på ”Aquaponics (akvaponik) Del 4 – Djur och växter”

Det är inga problem alls. Maskar andas genom huden och så länge vattnet är tillräckligt syresatt så trivs dom utmärkt under vatten. Anledningen till att man ser maskar som kravlar upp på gatorna när det regnar är inte att de inte trivs under vatten utan för att regnvattnet inte är tillräckligt syresatt. Om maskarna vill ha det lite torrare ”under fötterna” så är de översta fem centimeterna i odlingsbädden torra. Dock har jag aldrig sett någon mask så högt upp.

Svara

Jag har inte kvar systemet längre p.g.a. lång utlandssemester i sommar. Men jag hade 5 stycken dammfiskar, troligtvis någon blandning mellan guldfisk och karp. Akvarium hade ju varit flott men det var en kostnadsfråga. Samt att jag ville minimera tillväxt av alger (minimalt ljusinsläpp). Dessutom inbillar jag mig att dammfiskar mår bättre i en mörk balja än i ett helt ljust akvarium. Ytterligare ett problem är att det är svårt att göra en genomföring i glas. Nu vet jag ju dock att det finns andra anordningar som skulle kunna fixa just det problemet, men allt kostar pengar. Min lösning blev billigast och funkade utmärkt. Ska ta en titt på artikeln!

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *