Kategorier
Aquaponics

Aquaponics (akvaponik) Del 1 – Grunderna

*Uppdaterad 2014-11-08*

Mr Money Mustache publicerade för ett par veckor sedan ett fantastiskt intressant inlägg rörande aquaponics. Innan jag läste texten hade jag aldrig hört begreppet.

Vad är aquaponics?

Enligt wikipedia är aquaponics (eller akvaponik som det heter på svenska) ”ett hållbart system för vattenbruk som kombinerar den traditionella akvakulturen (uppfödning av vattendjur såsom sniglar, fisk, kräftor och räkor i kar) med hydroponik (odling av växter i vatten) i en symbiotisk miljö”.

Artikeln av MMM beskrev storskalig akvaponic, alltså utomhusodling av både växter och vattendjur, med det slutgiltiga målet att kunna starta en verksamhet genom försäljning av både odlad fisk och odlade växter och grönsaker. Detta tilltalade mig, men eftersom jag varken har trädgård eller någon större lokal som står oanvänd så var detta ganska avlägset för egen del. Efter ytterligare forskning på nätet fick jag emellertid kunskap om att man kan hålla på med aquaponics även småskaligt för personligt bruk, inomhus.

I den enklaste formen av aquaponics inomhus utgår man från en behållare med vattenlevande djur, vanligtvis fisk. I denna behållare finns en cirkulationspump, som pumpar vatten från fiskbehållaren till ytterligare en behållare som används som odlingsbädd. Vattnet i odlingsbädden töms sedan tillbaka till fiskbehållaren i intervaller på cirka 15 minuter och cykeln börjar om. Växterna man odlar växter alltså inte i jord utan antingen direkt i vatten i odlingsbädden eller ibland i större media såsom exempelvis lecakulor eller grovt grus som vatten kan flöda fritt bland.

Det som för mig gör aquaponics så intressant är att fisken och växterna lever i symbios med varandra. Fiskarna matas precis som i ett vanligt akvarium och deras avföring hamnar som vanligt i vattnet. Det fiffiga med det hela är att det i odlingsbädden med tiden uppstår en flora bakterier med förmåga att bryta ned det giftiga i fiskarnas avföring och omvandla detta till näring för växterna. Och cykeln börjar om igen.

Bildkälla: aquaponicsandearth.org

Varför ska man lägga pengar på aquaponics?

Jag har blivit så pass intresserad av ämnet att jag bestämt mig för att bygga ett eget aquaponicssystem. Och för min egen del så gör jag detta näst intill uteslutande på grund av intresse. Jag älskar både växter och fiskar, samt har ett ständigt behov av att lära mig nya saker. Jag tycker också om att bygga och skapa med händerna. Och trots att det kostar en del att skaffa sig alla delar som krävs för ett fungerande system, så kan man trösta sig med att man kan odla en hel del ätbara växter i sin odlingslåda, och det är enbart utrymmet som begränsar hur mycket som kan odlas. Jag kommer odla sådana grönsaker som jag själv använder mycket i matlagningen såsom exempelvis chili, tomat, basilika och olika sallader. Självklart går det lika bra att odla blommor i aquaponics, men det ger ju så att säga ingen valuta för pengarna, mer än det kosmetiska! Gör man ett lite mer storskaligt system så kan man även odla ätbar fisk. Detta är såklart inget alternativ för mig just nu, men en vacker dag…

Bygga aquaponics inne

Eftersom jag bor i en liten etta så kommer jag bygga ett litet system för att lära mig om hur allting hänger ihop och fungerar. Aquaponics är en hel vetenskap och det finns drösvis med böcker skrivna i ämnet, men kort och gott så behöver man följande saker för att komma igång:

 • 1 behållare för fisk (exempelvis ett akvarium)
 • 1 behållare för växter
 • 1 ”sump” kan behövas, beroende på vilken typ av system man bygger
 • 1 cirkulationspump
 • 1 vattentermometer
 • ett rörsystem för transport av vatten och tömning av vatten i odlingslådan. Tömningen görs med en så kallad ”bell siphon” (det finns alternativa  lösningar, men de flesta tycks använda bell siphon)
 • Belysning för växterna
 • Ett paket för vattentester
 • Fisk
 • Växter
 • Olika kemikalier för justering av vattenvärden

Jag har inte hunnit längre i mitt eget bygge än att bestämma mig för utformningen av systemet, samt gjort beställningar på nätet av material jag kommer behöva. I kommande delar av serien kommer jag visa hur det går med bygget och till slut hur det går för växterna och fiskarna i det färdigbyggda skedet.

Vad gäller utformningen av systemet så valde jag mellan de populäraste varianterna:

System 1. Growbed överst, fisk underst

System 2. Fisk överst, growbed + sump (så kallat CHOP system, constant height one pump)

System 1 är det klart enklaste att bygga, så i början lutade det åt att jag skulle bygga ett sådant system. Wikihow har en bra DIY guide som visar hur man med hjälp av billiga prylar från IKEA kan bygga ett litet aquaponicssystem hemma. Men efter att noga ha övervägt fördelar och nackdelar har jag valt att bygga ett CHOP system, alltså system 2.

Anledningen till att jag väljer att bygga system 2 är först och främst att vattennivån i fiskbehållaren alltid håller en konstant nivå, vilket minskar fiskarnas stressnivåer. I system 1 kommer vattennivån hos fiskarna att stiga och sjunka när odlingsbädden töms/fylls på vatten. En annan fördel med system 2 är att det möjliggör fler än en odlingsbädd, systemet går alltså att bygga ut om behov uppstår. Dessutom slipper man i system 2 att ha pumpen i samma behållare som fiskarna, vilket möjliggör enklare rengöring utan att för den skull behöva störa fiskarna.

Nackdelen med system 2 är såklart att det innebär högre kostnader då man behöver mer material och dessutom en extra behållare, så kallad sump. Det blir lite mer skrymmande med system 2 i jämförelse med system 1.

Material

Tro mig, det tar väldigt lång tid att hitta exakt vilka delar som behövs och hur man ska utforma sitt system. Det finns mängder av lösningar, från enkelt till komplicerat. Jag vet fortfarande inte om mitt bygge och dess funktion kommer få ett lyckligt slut, men jag vill ändå redovisa vad jag köpt så att andra kan få tips om exempelvis återförsäljare, särskilt för rördragningen.

De största frågetecknen jag hade angående material var hur jag skulle bygga transporten av vatten, samt vilka typer av behållare jag skulle använda som odlingslåda, sump och fiskboende. En tumregel vid bygge av enklare aquaponics är att förhållandet i vattenmängd mellan fisk- och växtbehållare ska vara ungefär 1:1. En rekommenderad höjd på odlingslådan bör vara ungefär 12 inch, cirka 30 centimeter. Man vill självklart ha så stor odlingsbar yta som möjlig, så länge förhållandet 1:1 hålls. Fiskbehållaren kan således vara utformad hur som helst, så länge den rymmer ungefär lika stor volym som odlingsbädden.

Jag kommer använda mig av Granngårdens baljor som finns i 45-, 65- och 90-litersversioner med en höjd på 30 cm. En 90-liters rektangulär balja kommer agera odlingsbädd, en rund 90-liters blir fisktank och en rektangulär 45-liters kommer bli sump.

Rören jag kommer använda i bygget är av PVC och de beställdes från Biotedmarin.

Är ni intresserade av hur bygget framskrider så ska ni hålla ett öga på bloggen, del 2 i artikelserien kommer inom kort!  Fram till dess kan du inspireras av Aquaponicgardening på youtube samt läsa Guiderna på Japan Aquaponics.

19 svar på ”Aquaponics (akvaponik) Del 1 – Grunderna”

Hehe, reagerade exakt på samma sätt som du efter att ha läst MMMs inlägg. Har lite för många andra projekt närmsta åren men kommer troligtvis också bygga mig ett system. Har utrymme så kommer satsa på att föda upp troligtvis öring eller aborre (eller både och).
Men har många frågetecken att reda ut ännu så ska bli mycket intressant att följa ditt projekt!
Kör hårt!

Kul!

Jag funderade på om jag skulle skriva om detta eller inte men nu känns det mer legitimt då åtminstone en av mina läsare är intresserad av ämnet 🙂 Perfekt att kunna ge lite feedback till varandra i framtiden då!

Om allt går som det ska så kommer jag stoppa karpar i min fishtank, har en kompis som har en damm med hundratals karpar, varav en del yngel.

Svara

Hej,

Jag är också väldigt intresserad av att höra hur detta kommer att gå, hur stor vinst det blir och hur lång tid det kommer att ta att få det organiska att växa till mat för magen!

Kör hårt!

Hej Alexander

Jag kommer inte bedriva detta i vinstsyfte, men jag kommer ändå rapportera hur det går med projektet. Jag har ännu inte byggt ihop allt. Planen just nu är att hålla koikarp i fisktanken. Har tillgång till gratis koikarp. Vi får se hur det blir.

Enda sättet att tjäna pengar på mitt bygge skulle väl vara att sälja eventuella koi-yngel, men vet inte ens om de kommer vilja föröka sig på relativt liten yta.

Svara

Hej igen,

Okej, men kommer du använda bygget för mat eller bara för att ha fiskar? Hur blir det med växter etc, något ätbart?

Jag kommer börja att odla enkla saker som olika kryddor. Sen med tiden när systemet mognat kanske jag ger mig på att prova lite tomater, broccoli och såna saker. Jag kommer enbart odla ätbara växter.

Man kan ju ha ätbara fiskar (tilapia är en av de populäraste) men jag kommer som sagt ha koikarp. Dessa kommer få bo i ett separat akvarium tills dess att vattnet i aquaponicssystemet har nått bra värden. Det kan ta flera månader.

Svara

Hej! Är väldigt intresserad av uppdateringar av ditt projekt då jag själv håller på och bygger ett eget 🙂 Har lite funderingar angående ditt projekt. Vad exakt behöver du ammoniak till? Är inte tanken att fiskarna ska producera ammonium (från avföring) som sedan, via nitrifikation, blir till nitrat och nitrit, vilket i sin tur tas upp av växterna? Jag har en känsla av att dina LED lights är något svaga. Ett tips är att läsa på lite om ”lux” och hur mycket ljus som rekommenderas för plantor!

Tjena Alex!

Jag hade från början tänkt att ha koikarparna i ett separat akvarium till att börja med och köra så kallad fishless cycling tills dess att vattenvärdena är bra. Detta är skonsammare för fisken. Jag vill inte att mina vackra koi ska dö. Men nu funderar jag på att köra cycling med fiskarna i systemet redan från början eftersom jag inte orkar med att sköta om två olika system samtidigt.

I ett perfekt system så producerar fisken ammoniak som utsöndras via avföringen. Ammoniak är dödligt för fiskarna. Men i systemet dyker då bakterien Nitrosomonas sp upp, som ”äter upp” ammoniak och konverterar den till nitrit. Nitrit är också giftigt för fisken, men inte lika giftigt som ammoniak. Nitrit gör så att fiskarna inte kan ta upp syre från vattnet. Hursomhelst så infinner sig vid det här laget ytterligare en bakterie, Nitrobacter sp., som i sin tur äter upp nitriten och konverterar den till nitrat. Och nitrat är växters favoritföda.

I ett system utan fisk måste man alltså tillsätta ammoniak själv för att få igång bakterietillväxten.

Det där med ljus är jag jättedålig på så det skulle jag gärna vilja lära mig mer om. Jag har läst lite i ämnet men tycker att jag inte hittar några tillförlitliga svar, alla verkar tycka olika? Jag beställde 5 såna där led-lampor, tror du det är för liten mängd, eller är det själva ljuset från lamporna som är otillräckligt?

Tack för din input!

Svara

Aah okej! Är nitratet också farligt för fiskarna? Tänkte ifall man då som du sa kan köra ett ”tomt” system utan växter och fisk, tillsätta ammoniak, vänta tills rätt bakteriekultur tillkommit och sedan tillsätta fisk? Eller kommer det då vara skadliga mängder av nitrat för fiskarna i systemet? Att man isf måste ha växter i systemet före fisken.

Ja inte helt lätt att hitta tillförlitlig information, men detta är vad jag kom fram till. Det finns ett par faktorer man bör ha i åtanke. Total effekt, effekt per diod, våglängder och vinkel på dioderna (då dioder utger ett riktat ljus). De 2 sistnämnda tror jag inte man behöver oroa sig för då man köper dioder gjorda för odling (och alla jag sett ligger på ungefär samma. Rött/blått ljus och 90°/120° vinkel blandat). Angående dioderna så finns där däremot ett större spann. Från de flesta källor jag hittat rekommenderar de 3w/diod. För svaga dioder kommer inte kunna ”penetrera” växterna och fotosyntesen kan ej sätta igång. För starka däremot är onödigt då det blir väldigt dyrt och energieffektiviteten minskar. Därför tror jag att dioderna i dina lampor (vilka verkar vara 38*0.05 watt) är något svaga och att du borde skaffa andra. Hur stor totaleffekt man vill ha beror ju lite på hur stort area med växter man har. Jag själv har skaffat en 300 (100×3) watt led light som jag tror kommer räcka gott och väl för min odlingsyta på ca 0.75*0.5 meter. Har i en aquaponics guide läst att det rekommenderas 20000 lux (mått på ljusintensitet lumen/m^2) för plantor, vilket motsvarar en klar dag utan direkt solljus. Har på andra ställen läst att 10000 lux är tillräckligt. Min lampa ska enligt uppgift utge 13000 lux vid ett avstånd på 1 meter, vilket ökar om jag har lampan närmre plantorna. Dock så kommer inte mitt system ha någon annan ljuskälla. Så har du ditt system vid ett fönster krävs ju naturligtvis inte lika mycket ljus från dina lampor.

Det är väl en liten sammanfattning av allt jag läst om detta. Dock är inget testat själv än så det återstår att se 🙂

Intressant om ljuset. Jag kommer ha min growbed i ett stort fönster, som tyvärr ligger norrut, men hursomhelst så kommer det in en hel del vanligt ljus så jag hoppas att jag kommer klara mig med de här lamporna. I annat fall får jag beställa något kraftfullare vad det lider.

Fiskarna kan ta skada av nitrat i för stora mängder men det är tydligen inget man behöver oroa sig för så mycket om man har en lagom mängd plantor och håller kolla på vattnevärdena. Växter ska man, enligt vad jag läst mig till, sätta ut i odlingslådan så snart som möjligt när man kört igång sitt system. Detta för att de ska kunna hinna utveckla sina rotsystem.

Här är två bra guider om cycling utifall du inte läst dem:
Starting up cycling in an aquaponics system with fish
Starting aquaponics cycling without fish

Svara

Okej tack för tipsen! Ska läsa genom guiderna! En annan grej som jag inte blivit helt klok på är själva planteringsprocessen. Har nämligen sett både förplantering i jord för att sedan försöka lossa alla rötter, ta bort jord och plantera i sin grow bed. Har också sett att man kan strö ut frön direkt i sin grow bed. Har du någon åsikt/kunskap i detta?

Hoppas förresten man får se bilder när du har färdigställt ditt system 🙂

Jag är också lite vilsen vad gäller själva växtbiten. Min plan just nu är ju inte att börja så från frön utan köpa färdiga småplantor. Som typ färska kryddväxter på Ica. Och sen skölja bort så mycket jord som möjligt helt enkelt och sen plantera. Jag har sett på youtube att folk gör lite hur som helst när man ska så från frön, men antingen så gör man helt enkelt som en vanlig odlare skulle gjort, satt frön i små behållare i lite jord och väntar på att de ska växa till sig. Funkar ju att så i små petflaskor som blir som miniväxthus också. Eller så kan tydligen sätta ner dom i growbeden direkt. Vissa har tagit en lite bomullstuss och lagt fröna på och sen placerat den en bit ner i growbeden. Ingen aning om hur bra det funkar, men man lär sig väl. Ska bli intressant hur som helst. Tror jag kommer testa bomullstussvarianten på några ställen i growbedden och se om det händer nåt. Lär ju dock inte gå så bra innan vattenvärdena stabiliserat sig lite. Fiskarna kan ju klara sig bra i PH 8 som det är i kranvatten men växter vill ju gärna ha ner mot 6. Jag kommer sträva efter PH 6.8-7 ungefär, det ska vara en optimal kompromiss för både växter och fiskar.

Jag kommer ta bilder på hela byggnationsprocessen och det färdiga systemet så snart som jag fått hem allt som behövs… det verkar som att gubbarna på biotedmarin där jag beställde rören ifrån är på utlandsresa just nu, typiskt… så jag får väl gott vänta.

Jag tycker också att detta låter spännande och kommer följa med intresse!
Däremot kommer jag i dagsläget inte bygga något eget då det redan finns många små projekt i mitt liv och ett stooort på gång. Dessutom känns det lite trångt med något sånt här på mina tjugo kvadrat…
Men kanske i framtiden då jag förhoppningsvis har fler byggnader i bruk här 🙂

Trevligt trevligt. 🙂 För ett par veckor sedan väcktes mitt intresse av akvaponik, ja även hydroponic mm. Sen dess har jag läst massor i ämnet, mycket youtube osv. Japp hittade även ditt klipp där. 🙂 Hittade ju detta inlägg också osv.
Kul att följa ditt projekt, jag har läst de senare inläggen också. Jag håller på och sonderar terrängen och jag märker att du har gjort mycken research för du har ju valt väldigt bra lösning och komponenter! Mitt system ser ut att bli ungefär samma sak.

Hade du något problem med sifonen, eller fungerade den rakt av? Använder du ”affnan”siphonen? Alltså den som använder Bernoullieffekten (utvidgad)?

Köpte du alla tankgenomföringar från Biotedmarin? Jag har bara hittat där och sen Ebay, skotgenomföring finns visserligen också, typ Hjertmans, men har inte varit och känt på dem. Ebays varianter för akvarium ser lite kakiga ut. Biotedmarins ser bra ut. Fungerade det bra att beställa därifrån?

Tack för att du delade med dig. Vore trevligt med en ”update” hur det går för dig? 🙂

Ja, just ja! Sen undrar jag om du stör dig på vattenljudet när du ska sova? Kan tänka mig att det låter en hel del när sifonen tömmer sig?

Hej!

Kul att du gillar läsningen. Jag har fortfarande kvar mitt intresse för akvaponik men har tyvärr varit tvungen att sälja mitt system p.g.a. att jag ska ut på en längre resa i sommar och inte kan sköta underhållet då. Det är dock inte omöjligt att jag bygger ett nytt system någon gång i framtiden!

Sifonen i mitt system var en affnan. Den fungerade i stort sett från start, var tvungen att reglera vattenflödet lite bara. Jag har bara gott att säga om Biotedmarin, kvalitetsprylar och inget strul.

Och ljudet, jo det låter en hel del. Jag flyttade mitt system från vardagsrummet in till klädkammaren efter ett tag p.g.a. ljudet. Det bästa är nog att ha systemet i typ garaget, källaren eller någon annanstans där det inte stör. Jag gjorde en ”silencer” i slutet av sifonen, det dämpade ljudet litegrann men fortfarande väldigt högljutt.

Lycka till med systemet!

Svara

Är de någon som har både fiskar och sötvattenräkor i tanken, avdelade med nät så att räkorna går på botten. Är det inte så att räkorna är asätare och äter upp fiskbajsen och överflödig fiskmat. På så vis är det möjligt att ha både räkor och fisk i samma tank, där räkorna ”grovstädar”

Hej,

Problemen som uppstår kan säkert undanröjas. Jag har sett en del akvaponiks där räkor går omkring på botten och tar upp överblivna ämnen. Är det möjligt att odla fisk och räkor i samma tank med avskillnad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *