Kategorier
Privatekonomi

Augusti 2014, sammanfattning

Ett år senare…

För två år sedan köpte jag budgeteringsmjukvaran YNAB. Men det var inte förrän i augusti 2013 som jag började ta budgeteringen på allvar. Anledningen till detta var köpet av en flott gammal träsnipa vid namn Corall. Med båtköp kom utgifter. Och ganska kraftiga sådana. Jag insåg att jag var tvungen att försöka få någon slags koll på var mina pengar försvann. På riktigt. I augusti 2013 satt jag nämligen fortfarande fast i det berömda ekorrhjulet. Månaderna dominerades av längtan till lönedagen och varenda krona spenderades och inget sparades. Sanningen var den att jag tog lån för att köpa båten. Som tur är är jag nu medveten om att det inte är särskilt smart att handla för pengar som inte finns.

Över en natt förändrades livet i ekorrhjulet, vilket jag har berört tidigare. Nu, såhär ett år senare, skördar jag frukterna av en ansvarsfullt hanterad privatekonomi. Av min dåvarande skuld (som nådde sitt tak under september 2013) på nära 100000 kronor återstår nu 11000. Mitt mål att bli skuldfri innan 2015 kommer nås och det med enkelhet. Jag kommer snart att vara en skuldfri, lycklig fiskare (ber om ursäkt för att jag pratar om sig själv i tredje person, skämmes!).

Självklart är det inte YNAB som gjort mig skuldfri utan en helomvändning av min livsstil och syn på pengar. Jag har helt enkelt skurit bort alla onödiga kostnader från mitt liv, något som precis alla kan klara av. Jag tänker inte återigen tjata om hur detta kan göras, eftersom det är nämnt åtskilliga gånger i tidigare blogginlägg. Men att ändra sin livsstil och minska sina utgifter är något som helt klart alla kan göra. Kunde jag, kan ni.

I en text som känns som någon slags tacktal måste jag nämna min största inspirationskälla, Mr. Money Mustasche som med sin ”badassity”-attityd lyckades tända gnistan som ledde till total explosionssnålhet. Om jag skulle ge råd till en person med privatekonomiska svårigheter skulle råden faktiskt vara att besöka mmm och läsa en bok. Jag är så fantastiskt lycklig över att jag av en ren slump ramlade in i den här världen för ungefär ett år sedan och det kommer självklart påverka resten av mitt liv.

Summering av bloggen under augusti

Den största delen av nya besökare verkar hitta hit på grund av mina skriverier om att bygga sin egen elcykel, vilket jag tycker känns fantastiskt kul. Det känns att något är på gång i Sverige. Jag tror att vi inom några år kommer se en explosion av användandet av elcyklar. Det känns skönt att kunna vara en liten men bidragande faktor i detta. Ni som fortfarande väntar på en uppföljning av elcykelinläggen får vänta ett tag till. Men jag lovar att skriva ett omfattande inlägg vad det lider som berör mina tankar och funderingar kring min ”hemmabyggda” elcykel.

Övrigt

Från det ena till det andra; nu är det äntligen klart med flytträtt för kommunanställda vad gäller tjänstepensionerna. Tryck på flyttknappen den 1 september kära kommunanställda, det finns pengar att spara!

Sist men inte minst bjuder jag på en väldigt inspirerande skärmdump från nettoförmögenhetsfliken av YNAB anno augusti 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *