Kategorier
Krimskrams Privatekonomi

Black Friday Sverige

Julrushen närmar sig gott folk! Och personligen undviker jag till varje pris att i butikerna trängas med stressade Svenssons med spenderarbyxorna uppdragna långt ovanför navelluddet. Antingen shoppar jag inte alls, eller så förbereder jag mig helt enkelt i lugn och ro, i god tid innan, hemma i soffan. I år planerar jag att följa plan två. Och det finns mycket goda skäl till det.

Dels är ju både jag och mina läsare av den snålare sorten. Så det finns egentligen ingen anledning till att åka iväg till fysiska butiker och trängas ett par dagar före jul. I virrvarret som uppstår i julrushen tror jag inte det finns någon som kan tänka klart och ni vet alla vad det innebär. Man impulsköper varma ulltofflor till moster Greta till överpriset 449 kronor. En glänsande brödrost till far åker också ner i shoppingkassen. 399 kronor (men med plats för 4 skivor!). Och den obligatoriska parfymen till mamma för att hon ju ”redan har allt”. Och om inte detta vore nog så har man ju till råga på allt förstört en hel dag som man kunde spenderat på ett betydligt trevligare sätt.

Det andra skälet till att inte åka till den fysiska butiken utan istället utföra shoppingen på nätet är ju helt enkelt att priserna är lägre. Man kan i lugn och ro jämföra de olika webbutikernas olika erbjudanden i soffan och göra kloka, genomtänkta inköp.

Black Friday

Ett för oss svenskar ganska nytt påfund är det här med Black Friday som i år går av stapeln den 27 november. Och hur mycket jag än hatar hela idén med en galen shoppingdag så kommer jag trots allt att göra mina få julklappsinköp i år under just denna dag för att försöka spara några kronor och ören. Kanske kan jag till och med ge mig själv en julklapp om det rätta erbjudandet dyker upp. En sida som jag själv har anmält mig till för att ta del av olika butikers speciella erbjudanden är Black Friday Sverige. Det kan vara smidigt att få erbjudanden levererade direkt till inkorgen och därefter ta ställning till om det kan vara ett potentiellt köp.

Utöver sidor som samlar olika erbjudanden kommer jag som tidigare att följa olika nischade forum på nätet där man ofta kan få tips och råd om bra inköp under just helger som Black Friday. En personlig favorit är forumet på utsidan, som fokuserar på friluftsliv.

Det sista alternativet är ju den utmärka sidan prisjakt. Tyvärr är nackdelen med prisjämförelsesidor att de oftast inte får med specialerbjudanden, lokala reor och annat som inte är rikstäckande. Så kolla runt en stund lite på internet innan ni beslutar er för att följa prisjakts ”billigaste” alternativ.

8 svar på ”Black Friday Sverige”

HEJ! Tack för tips om svarta inköpsdagen.
Jag köper julklappar året runt. Passar på på loppis, 2nd hand och på super duper mega-rea. Har ett ”presentskåp”så vi aldrig är utan akut-present vid hastigt påkomna födelsedagar. Döttrarna har gått på barnkalas i 10 års tid utan en enda present hastigt inköpt i dyr leksaksaffär strax innan ett kalas.
Med fem barn och snart tre barnbarn har jag folk att köpa till s a s.
Må väl!

Jo så klart är töserna nyfikna. Men jag lägger inget till just dem där då de är de som bor hemma. De lägger dit saker de rensat ur sina rum som kan få bli presenter. Vi har ett recycling-tänk rakt över. Och jag lagar och ändrar (sömnad) och spar på julpapper. Just i december köper jag nog nästan inga klappar alls. Befriande och pengar kvar till massa god ekologisk julmat 🙂

Enda gången på året jag faktiskt nästan undviker erbjudanden är under julhandeln (undantaget eventuella rabattkoder och lyckliga sammanträffanden). Jag köper helt enkelt det jag bestämt mig för att köpa. Jag tycker att julhandeln är en explosion av märkliga presentkartonger och erbjudanden på saker jag tror främst vänder sig till den som inte har en aning om vad man ska köpa. Jag kommer aldrig att förstå decemberhysterin i alla köpcentrum.

Jag skriver en lista jag lagt ner en del jobb på och följer den sedan till punkt och pricka utan att bry mig ett dugg om vad som frontas i butikerna. Funkar för mig!

Ja, det är ju vad det handlar om egentligen. Vad man själv trivs med. Vissa tycker ju faktiskt till och med att det är roligt att gå i butiker och bränna pengar 🙂 Jag själv var under ett tag fast övertygad om att livsmedelsinköp blir billigare om man planerar i förväg och åker och storhandlar. Sedermera har jag förstått att så inte alls är fallet, det blir mycket billigare om man småhandlar och komponerar matsedlar efter butikernas reapriser och produkter som håller på att passera bäst före datum.

Svara

Huuu… handla under såna där jippon, det finns inte på min karta!
Jag är allergisk mot hysteriska människor som SKA HA!
Massor med folk som trängs. Nä, urs å fy!
Då betalar jag hellre fullpris.
Eller, rättare sagt, så köper jag inte julklappar! 😀 Dagens snål-tips! (bjuder jag på alldeles gratis!)
Jo, en klapp ska det bli till dottern. Fnular bara på vad det ska bli.
Har lite för många bra idéer i år. Men jag slipper trängas i butiker för vilken jag än väljer av dem 🙂

Tack för enonomi-kommentaren hos mig!
Alltid bra att höra olika tänk kring sparande!

Inte köpa alls är självklart bäst! Trängas = nej tack. Köpa, kanske. Men hemifrån om man hittar något vettigt som någon verkligen behöver, till ett vettigt pris. Jag har köpt en ordentlig leksak till mig själv i julklapp, men mer om den i ett annat inlägg… 😉

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *