Kategorier
Krimskrams Matlagning

Jag vill bli vegetarian

Dubbelmoral.

Det kännetecknar många av dagens svenskar.

Man klagar över dålig ekonomi samtidigt som man gärna svänger in på McDonalds drive-in på väg hem från jobbet i sin nyinköpta bil. Man beklagar sig för att man är arbetslös men bryr sig inte om att söka jobb. Man tycker det är oroande med klimatförändringar men spenderar gärna tusentals kronor på onödig konsumtion varje vecka. Man mår apa och är sjuk flera gånger om året, men äter med gott samvete hel- och halvfabrikat och hoppar gärna över det där med motion.

Det värsta är att jag är en i mängden. Men sent omsider har jag börjat förvandla mig själv till en medveten och ansvarstagande människa.

Jag har ordnat upp den dåliga ekonomin. Jag har inte längre några skulder. Jag har självklart inte någon bil. Jag har en liten lägenhet som är billig att bo i, som dessutom är uppvärmd och har ett vattentätt tak. Så oerhört lyxigt. Jag är inte längre bunden till olika former av abonnemang som urholkar ekonomin. Måste jag handla gör jag det kontant. Jag äger allt jag äger.

Jag har ett jobb som jag trivs med och som jag kommer fortsätta gå till i ungefär 5-10 år.

Jag strävar hela tiden efter att göra så få inköp som möjligt. Köper jag något ska produkten kunna leverera i många långa år framöver. Jag köper inte längre skräp. Enbart det bästa är gott nog. Ej synonymt med det dyraste. Men det som i långa loppet också blir det ekonomiskt bästa alternativet. Här hämtar jag ofta inspiration från one viking. Imponerad över det långsiktiga tänket vad gäller konsumtion.

Jag motionerar.

Men jag kan fortfarande bli bättre på det här med mat. Jag håller faktiskt i detta nu på att förbereda mig inför att bli någon typ av vegetarian light. Jag vill sluta äta kor, grisar och kycklingar men fortsätta äta mat från sjöar, ägg, mjölk och ost. Det finns säkert ett fint namn för detta. För några veckor sedan var jag hos min far och mina syskon (som alla är vegetarianer) och jag blev nästan illamående när jag skulle äta kotletten som låg på min tallrik när alla de andra åt vegetarisk kost. Där och då bestämde jag mig. Jag vill bli vegetarian. Jag ska bli vegetarian.

Existerar kombinationen vegetarisk, ekologisk samt billig kost? Måste man spendera det dubbla för att bli en medveten vegetarian? Kommentera gärna, jag behöver tips och råd!

15 svar på ”Jag vill bli vegetarian”

Mycket bra inlägg om dagens livsstilsproblem!
Gillar’t! Själv är jag inte vegetarian men kan förstå vad du menar och känner igen tankegångarna. Vi har dragit ner på kött som köttbitar och äter mer köttfärs och kyckling än tidigare (eftersom det är lättare att få tag på till bra pris, särskilt om man vägrar annat än svenskt kött). Det gör varken till eller från för miljön, djurhållningen eller hälsan MEN det visar lite att vårt behov av ”en fin köttbit” inte alls var så stort som vi trodde. Och det är också en liten bit på rätt väg.

Förresten, absolut roligast är reklambannern som hamnade precis under ditt veggoinlägg:
”Så här får du den perfekta fläskfilén och kycklingen på grillen” Hahahaha

Haha!! Reklamen… 🙂

Näe precis. Jag tänker lite likadant, skära ner ordentligt men kanske inte rata allt bara för att det är ett djur. Så länge man har någon sorts eftertanke innan man sätter tänderna i köttbiten. Men just nu går den perfekta fläskfilén och kycklingen på grillen fetbort!

Svara

Just dit är jag på väg. En liten lya och ingen bil. NU bor jag stort (med två tonårsdöttrar) och HAR bil pga bor på landsbygden.
Maten är lchf och ekologisk i görligaste mån OCH jag gillar butikernas ät snart-rabatter. Att äta djur känns… konstig när man tänker på maten som just djur.

Personligen skulle jag gärna vilja bli ännu duktigare på att hitta alternativ och äta mindre kött samtidigt vill jag inte ta bort något från min diet. Tycker att omväxlingen är ett egenvärde i sig och tror dessutom att vi i vårt nordliga klimat bör vara ”allätare” om vi samtidigt vill satsa på lokalt hållbart lantbruk. 50% av köttet som äts i Sverige är importerat…om vi skulle avstå från denna del av köttkonsumtionen och kanske lite till så skulle vi nog kunna hitta en balans som är bra både för kropp, själ och planet:-)

Jag vill också bli duktigare på att hitta alternativ. Jag känner mig lite hjälplös i affären nu när jag går och letar efter något att ha till pastan 🙂 Närodlat är såklart ofta att föredra men man ska nog inte stirra sig blind på enbart var produkten är producerad. Det finns exempel på produkter som odlas långt ifrån Sverige som ur miljösynpunkt är bättre än majsen på grannens åker. Personligen tycker jag att vi skulle lägga ner det där med gränser och länder helt och hållet men om den åsikten är man snart nästintill ensam. Tur att det inte är en politikblogg man driver… 😉

Svara

Vi kan utplåna gränserna i våra egna liv, det är ju alltid en bra början.
När det gäller val av mat tror jag att det gäller att bestämma sig för en aspekt, hellre än att bli förvirrad av olika som dessutom ofta är i strid med varandra. Organiskt, krav, närodlat, vegetariskt, frigående: det blir lätt inte mycket kvar om man försöker köra alla spår samtidigt.

Klart du ska bli Stockholms-vegetarian (avstå från kyckling och rött kött)! Jag vet inte hur utbrett uttrycket är men jag har hört det på flera håll här i storstan =)
Vegetariskt mat är billigare än animalisk men det krävs en större insats från kocken. Om din mage, till skillnad från min, pallar med att äta baljväxter i stora mängder så kan det bli väldigt billigt. Kikärtor, kidneybönor, linser etc går att köpa torra i storpack. Dessa blötläggs och kokas sedan med buljong sen kan man frysa in dem i portionsförpackningar. Tofu(färskost på soyabönor) går att hitta för ca 20 spänn/ 400g i diverse butiker. Butiker med asiatisk mat är en guldgruva för vegetarian. Det finns ”soyafärs” i torkat format från företaget Biofood. Kostar inte så mycket och funkar bra som substitut för köttfärs.

Generellt så kan man säga att du måste lära dig att smaksätta/krydda din mat bättre än vad de som käkar kött gör. De flesta vegetariska proteinbaser smakar nämligen rätt tråkigt. Ketchup och soyasås kan låta äckligt men det är en oheligt bra kombo.

Du verkar ju vara en person som gillar att pula på själv hemma så du skulle kunna ta en titt på Tempeh också. Det är soyabönor som har angripits av en mögelsvamp…kanske inte låter så gott men det smakar riktigt bra och själva tillverkningsprocessen är kul. Var dock noga med hygienen så att du inte råkar odla något oönskat i maten 🙂

Vore kul att få en uppdatering om aquaphonic systemet. Har det havererat eller?

Wow. Tack för ett fantastiskt svar. Nu blev jag rejält sugen på att bli stockholmsvegetarian ?

Aquaponicssystemet funkade jättebra och det var extremt lärorikt. Kommer troligtvis bygga ett nytt någon gång framöver. Blev dock tvungen att sälja det i somras pga att jag skulle ut på semester i en månads tid och hade ingen som hade tid/lust/kunskap att ta hand om systemet under tiden.

Jag och min man gick över till vegetarisk kost med tillägg av fisk, skaldjur, ägg & mejeriprodukter för snart 3 år sen. Vi skulle prova i 6 månader men sen ville vi inte gå tillbaka till att äta kött.

Jag tycker att man måste ge sig själv lite tid att anpassa sig. Inte så att man behöver ta bort köttet gradvis, det går lika bra att bara bestämma sig att ”från och med i morgon äter jag inte kött”. Klart att om man börjar äta en massa bönor och inte är van så reagerar magen, men det går över.
Det behöver inte alls bli dyrt med vegetarisk kost och inte alls tråkigt heller.
Nu finns det ju tusen böcker om vegetarisk matlagning på bibblan och ännu fler recept och idéer på nätet. Det som är dyrt är köttsubstitut som quorn och sojakorvar och liknande. Svenska Anamma har bla supergod fryst färs som är billig.
Eller så struntar man i sånt och då blir det ännu billigare! Linser är riktig supermat, gott, mättande, näringsrikt och går snabbt att laga!!!

Tofu tycker jag är dyrt att köpa, men så enkelt att göra om man bara har tid, för det är lite pyssel.

Tycker du ska testa, finns inget att förlora!
Jag trodde jag skulle sakna en massa saker men det gör jag inte! Tror inte vi kommer att börja äta kött igen även fast vi verkligen hade tillgång till bra, klimatsmart kött när vi åt det (min man var älgjägare innan vi slutade äta kött).

Jag äter inte godis längre heller, fast jag tycker det är jättegott. Har hört att det är lika illa för miljön som att äta kött.

Vad alla olika varianter av att vara vegetarian heter står i Grönrutiga Kokboken.

Vi har tre barn, de har fått välja som de vill. En är vegetarian och två äter ”vanlig” kost på skolan och hos kompisar.

Några tankar om det hela, bara 🙂
Tack för en bra blogg!

Kör hårt å lycka till!!

Och tack till dig för att du skriver!

Jag har minskat ner ordentligt på köttkonsumtionen på senaste och det känns riktigt bra. Har tömt (dock ätit upp!) allt kött i frysen och försöker nu äta ”vegetariskt” så gott det går. Ett problem är att jag jobbar som lärare och äter då i skolans matsal. Och den vegetariska maten lämnar ett och annat att önska… Men som du skriver, man kan ju trappa ner sakta men säkert och se hur det fungerar. Just nu känns det väldigt bra!

Hade ju missat detta! Vilket klokt val att äta mer vegetariskt. Det har jag också gjort de senaste åren. I min ungdom var jag vegetarian men nuförtiden äter jag även lite kött och fisk. Jag köper en halv ko (låter vulgärt, och det är det ju..) av en eko-bonde utanför stan tillsammans med tillsammans med mamma och syskon. Det räcker ett år. Utöver det köper jag mest vegetariskt, ekologiskt och lagar det mesta från grunden. Kan verkligen rekommendera vegetariska biffar/falafel av linser, bönor, ärtor. gott och det blir mycket matlådor 🙂 http://www.grontvarjedag.se är en favoritblogg med bra recept. Själv är jag lite utav en miljöbov då jag har bil som jag kör rätt ofta…. Väldigt dyrt också. Men svårt att lösa vardagspusslet annars då hunden måste till hundvakt på andra sidan stan när jag jobbar. Nåja. Ska bli kul att fortsätta läsa om din vegetarianism!

Hej! Tack för tipsen! Ska absolut kolla in bloggen grontvarjedag. Jag tycker det är spännande och kul med det här med vegetarisk kost även om jag faktiskt skulle kunna fuska med kött om inget annat står till buds.

Och en sak till! När jag gjorde mig av med min bil blev jag en lyckligare människa. Jag rekommenderar dig själv att göra samma sak. Hunden kan du ta i cykelkärra. Lite bättre planering på morgonkvisten och du gör både dig en själv och oss andra en stor tjänst 😉

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *