Kategorier
Privatekonomi

Budget och varför just du bör budgetera

Varför ska man egentligen budgetera?

För mig personligen handlar det framförallt om en sak: Min budget berättar för mig var mina pengar tar vägen. Men min budget är också ett hjälpmedel då jag planerar vad mina pengar ska användas till under kommande månad. Du får helt enkelt en betydligt bättre koll på hela din ekonomi om du för en budget och håller dig till den. För er som är helt nya på det här med budget, så kan man säga att en budget är en jämförelse mellan månadens inkomster och utgifter.

Det finns en mängd olika program för att budgetera. Många använder ett simpelt excelark, medan andra föredrar lösningar i form av färdiga mjukvaror. Jag är en av de senare.

När jag får lön budgeterar jag genast alla pengar med YNAB. YNAB är ett utmärkt budgeteringsprogram som finns både till windows, iOS och android. Programmet kostar en liten slant, men för mig personligen har det utan tvekan varit värt investeringen. Jag började använda YNAB när jag var helt grön vad gäller privatekonomi. Programmet och framförallt dess underbara community, gratis webinars, introduktionsfilmer och det lite annorlunda tankesättet kring budgetering, är helt fantastiskt.

Det bör tilläggas att jag inte får ett öre från YNAB för att skriva detta. Jag tycker helt enkelt bara att det är en fantastisk mjukvara som förtjänar lite gratis reklam. Det är jag skyldig skaparna av mjukvaran, eftersom YNAB faktiskt var starten på min egen resa mot ekonomiskt oberoende, på grund av denna intervju (LÄS!). YNAB kan hjälpa nybörjare inom privatekonomi avsevärt på traven mot en bättre kontroll på sin ekonomi.

Spara

Jag har under det senaste året försökt att minimera mina onödiga utgifter i var och en av dessa kategorier. Det blir omöjligt att göra en lista på allt jag har optimerat i min vardag men de viktigaste besparingsområdena har varit dessa (utan inbördes ordning):

Till mina läsare: Budgeterar ni? Hur stor del av er inkomst går till sparande? Som vanligt är det väldigt uppskattat med kommentarer! Dela med er av era tips och kunskaper.

Tack!

7 svar på ”Budget och varför just du bör budgetera”

Jag behöver en budget för att hålla koll på hur mycket pengar olika poster får lov att kosta, för att kunna göra mig skuldfri så snabbt som möjligt.
Men min budget för jag på papper.
Blev nu nyfiken på min sparandegrad och räknade ut att jag hamnar på 62%av min lön.
Men ser att vi har samma storlek på kostnader, fast olika fördelat.
Intressant att läsa om hur andra gör!

Verkligen intressant att läsa hur mycket andra sparar. Många tror att man måste ha en riktigt hög lön för att bli ekonomiskt oberoende, när det egentligen bara handlar om att nå en så hög sparandegrad som möjligt.

Svara

Jag (Pappa Fri) har tittat på det där budgetverktyget. Det verkar vara någon typ version av en digital kuvertmetod om jag förstått det rätt. Det är ett väldigt smart sätt att budgetera på och slår kontanter i kuvert med hästlängder.

Hur fungerar det under svenska förhållanden? Jag har varit rädd för att det skulle vara ett för stort amerikanskt perspektiv på mjukvaran och inte vågat testa. Vi kör med excelark nu (ska publicera det på vår webbsida snart) och det fungerar bra. Vi köper inte så mycket onödigt just nu men det går troligtvis att optimera ännu mer, speciellt matkostnaden…

Det fungerar utmärkt även utifrån svenska förhållanden. Stöd för svensk valuta också. Webinars som de håller (”nybörjarmöten” via video över nätet) var grymt bra, när jag var helt grön på det här med privatekonomi fick jag massa hjälp därifrån om hur jag skulle gå tillväga.

Sen om man tycker att excelark fungerar tillfredsställande och man har en viss förkunskap alla redan så fungerar det säkert precis lika bra. Det är nog mycket tycke och smak. YNAB är enkelt, snyggt och effektivt och har hjälpt min egen ekonomi en hel massa, så det är väl mest därför jag talar varmt om det.

Svara

Jag gillar tanken med YNAB men det förutsätter att man använder en budget vilket vi i dagsläget inte gör. Vi handlar det som ska handlas och utgår från att vi håller i tyglarna hårt. Jag laddade ned demot men blev lite överrumplad av alla finesser, jag kanske ska ge det en andra chans.

[…] Lyckliga fiskarn har skrivit lite om verktyget YNAB (YouNeedABudget) och varför du ska budgetera. Vi har i dagsläget ingen budget, det kanske låter illa men det fungerar bra. Vi följer ständigt upp utgifterna och anpassar på så sätt vårt sparande. Vissa månader blir mindre och andra mer. Det viktiga för oss är att snittsparandegraden blir där vi planerat. Vår buffert och vårt konsumtionsbeteende möjliggör att vi kan använda denna metod, större kostnadssvängingar (Hej Vattenskada!) går att hantera relativt smidigt. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *