Kategorier
Cykling

Byta däck på cykeln

Nu är det återigen den tid på året då många ställer in sin cykel i garaget eller källarförrådet och tar fram sin bensintörstande bil eller börjar åka kollektivt. Jag är dock inte en av dem. De senaste åren har jag cyklat året runt och det är något jag tänker fortsätta med. Jag är en av de lyckligt lottade som har bra snöröjning i området där jag bor och hittills har jag inte behövt promenera till jobbet en enda gång på grund av oframkomlighet. Att byta däck på cykeln när det börjar krypa ner mot nollan tycker jag dock att alla vintercyklister ska göra. Tyvärr tror jag det är många som på grund av okunskap eller lathet väljer att lämna in cykeln till en cykelhandlare för att utföra detta relativt enkla arbete. Spara era slantar kära vintercyklister; byta däck på cykeln kan ni klara av på egen hand.

Nu finns det väl antagligen tusen olika sätt att byta ett däck men jag tänkte beskriva hur jag brukar göra. Jag har med åren lärt mig hur man undviker de vanligaste nybörjarmisstagen.

Byta däck på cykeln

Man behöver: Minst två däckjärn (helst tillverkade av plast, inte järn!), pump. Extrautrustning som underlättar: spännband.

 1. Ta bort däcken från cykeln. Har man gamla hederliga (problemfria) v-bromsar kan man ibland behöva lossa på vajern till dessa för att få loss däcket.
 2. Passa på att tvätta däcken ordentligt nu när de ändå är bortmonterade från cykeln.
 3. Töm däcken på luft och kläm/tryck ihop sidorna på däcken så att de släpper från fälgen. Skruva bort den lilla muttern som sitter mot fälgen vid ventilen.
 4. Sätt in ett däckjärn mellan däcket och fälgen och kräng däcket över kanten. Ta ett nytt däckjärn och upprepa proceduren lite längre bort. Nu brukar det gå att ”dra” däckjärnet runt fälgen och på så sätt kränga av hela däcket. Var försiktiga så att ni inte stoppar in däckjärnet för djupt under däcket så att slangen kläms mellan däck och däckjärn. Då har man garanterat ordnat punktering, vilket vi vill undvika.

  byta däck på cykeln
  Däckjärn från Park Tool
 5. Ta ur slangen försiktigt och avlägsna sedan däcket från fälgen. Pumpa sedan upp slangen något igen för att se så att vi inte har lyckats skada den vid avlägsnandet.
 6. Kontrollera så att det inte finns smuts, grus eller annat skräp i fälgen eller i dina däck. Känn med fingrarna.
 7. Ta fram det nya däcket och försäkra dig om att du vet vilket håll däcket ska rotera. Oftast finns det en pil någonstans på däcket som visar åt vilket håll däcket ska rotera.
 8. Kräng på däckets ena kant på fälgen.
 9. Ta fram slangen (som ju är lite löst uppumpad) och tryck i ventilen i hålet på insidan av fälgen. Peta in den löst uppumpade slangen in i däcket hela vägen runt. Det är viktigt att slangen har luft i sig, eftersom man då minskar risken att slangen ligger snurrad eller vriden inne i däcket.
 10. Kräng nu på den sida av däcket som ännu inte är på plats på fälgen. Själv brukar jag sätta ett spännband på det första stället där jag krängt på däcket på båda sidor av fälgen så att det inte kan tappa greppet om fälgen. Ibland brukar jag sätta ett spännband till när jag krängt på halva däcket.
 11. Fortsätt att arbeta med däcket tills hela däcket är på plats runt om. Tryck däcket mot marken och ”massera” däcket runt om för att försäkra dig om att det sitter som det ska hela vägen runt.
 12. Tryck ventilen (som fortfarande sitter löst) ”in” i däcket för att se till så att slangen inte klämts mellan däck och fälg vid ventilen. Det här är nog det moment som ovana mekare glömmer oftast och det resulterar alltid i en trasig slang precis intill ventilen. Skruva därefter fast muttern som håller fast ventilen vid fälgen.
 13. Pumpa.
 14. Montera däcket på cykeln.

Och till sist en film som visar hur man gör för att kränga på däcket med hjälp av spännband.

 

5 svar på ”Byta däck på cykeln”

Jag vet inte var du bor men där jag bor är det halt då och då på vintern. Jag sätter vinterdäck på cykeln av den enkla anledningen att jag vill minska risken för att råka ut för eller orsaka olyckor.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *