Kategorier
Cykling Privatekonomi

Cykeln ihopmonterad

Nu var det ett tag sen jag skrev och som vanligt när detta inträffar så beror det på en blandning av mycket jobb, mycket sömn och brist på inspiration. Dessutom har jag haft huvudet fullt med sommarens cykeldrömmar. För er som inte läst om mina planer så handlar det helt enkelt om att jag ska göra en långfärdscykling genom Europa i sommar, som kommer att pågå i ungefär 2 månader. Jag ska under dessa månader försöka leva så billigt jag någonsin kan och redovisa kostnader och upplevelser här på bloggen.

Pengar har bränts i februari. Men jag försöker att se varje större utgift i min vardag som ett steg mot ett rikare liv. Cykeln kostade exempelvis 5500 kronor och räknar jag in övrig reseutrustning som jag har inhandlat är jag uppe i 8088 kronor redan nu. Detta inkluderar införskaffande av ett nytt pass eftersom mitt gamla hade gått ut, kläder som lämpar sig väl till lättviktscykling samt skärmar, pakethållare och lås till cykeln. Men att köpa en fin cykel som man kan resa med år efter år är ungefär samma sak som att köpa en tågbiljett som man kan använda år ut och år in. Mycket för pengarna helt enkelt.

Min resa kommer pågå i cirka 6 veckor. Tanken är att jag ska bo i tält ungefär 50% av resan och resten av nätterna bo i dorms, eller kanske till och med hemma hos andra personer via sidan warmshowers.org. I Europa är det inte tillåtet att tälta var som helst så jag kommer efter sommaren inte bara kunna kalla mig en snål jävel utan även en kriminell jävel. Det kommer dock bli oerhört lärorikt och såklart ett minne för livet och då är de där 8088 kronorna ganska väl investerade pengar.

En ljuspunkt är att trots att jag köpt cykelutrustning för 8088 den här månaden så har jag ändå kunnat investera 25% av min lön, 5000 kronor, även denna månad. Februari har överlag varit någon slags rekordmånad i snålhet för egen del, särskilt de rörliga kostnaderna har minimerats. Tyvärr har jag även denna månad lycka spräcka livsmedelsbudgeten och spenderat kolossala 1125 kronor och 73 öre på mat. Inte undra på att vågen gått sönder!

Cyklar man beställer över nätet kommer alltid i delar, men det är inga större svårigheter att sätta ihop paketen. I stort sett är det bakväxeln som ska skruvas fast, hjulen sättas på samt styret och sadeln monteras.

När cykeln var ihopmonterad skulle jag också sätta dit skärmarna och pakethållaren, som betällts separat. Att montera skärmar och pakethållare på en cykel är enligt mig bland det svåraste, eller åtminstone mest tidskrävande arbete som man kan göra på en cykel, just på grund av att det finns så många olika typer av cyklar, skärmar och pakethållare. Cykeln som jag ska använda på min resa beställde jag från wiggle. Väldigt nöjd med både leverans och support från dom. Här kommer lite bilder på cykeln från uppackning till färdigt skick:

Samt en favorit i repris, min älskade hemmabyggda elcykel som just passerat 250 mil. Vintern har gjort henne en smula skitig men hon ställer ändå gärna upp på bild:

Ett svar på ”Cykeln ihopmonterad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *