Kategorier
Cykling

Cykelpendla i kyla och mörker

Nu har hösten verkligen landat över vårt långa, vackra land. Och det ger blandade känslor. Jag brukar cykelpendla till jobbet och har gjort så i många år. Även om jag numera bara har 5 kilometer till jobbet (i jämförelse med två mil för lite drygt ett år sedan) så kan det stundtals kännas riktigt tungt att hoppa upp på cykeln såhär års, när regnet faller ner, dimman ligger tjock och frosten har bitit sig fast i gräsmattorna i villaträdgårdarna som man susar förbi. Men samtidigt är det en härlig årstid. Luften är frisk och naturen bjuder på fina färger och underbara svampar. Egentligen en perfekt period för att cykelpendla!

Trots höstens positiva bitar är det många som under den här årstiden ställer undan sin cykel i något förråd, där den får stå och samla damm tills dess att våren gör sitt intåg. Eftersom jag älskar att cykla och vill att så många som möjligt ska fortsätta att pendla även under höst och vinter, tänkte jag dela med mig av några enkla men bra tips som underlättar cykelpendlingen. Tips som tar bort lite av det negativa som finns förknippat med att cykla i kallt eller blött väder helt enkelt.

Den bästa motivationen för min egen del att cykelpendla till jobbet är att det är så billigt. Är jag sur på vägen till jobbet brukar jag ibland tänka på min mörka period i livet, då jag också var en av dom som slösade enorma pengar på bilpendling till och från jobbet. Jag jämför med hur billigt det nu har blivit. De sparade pengarna får mig allt som oftast omedelbart på bättre humör! Att man också drar sitt strå i stacken till en bättre miljö och samtidigt främjar sin hälsa är ytterligare anledningar till att vara optimistiskt inställd till den kalla cykelturen till jobbet. Många gånger går det faktiskt också snabbare för mig att cykla till jobbet än att åka bil, på grund av den tunga trafik som ibland blockerar många av gatorna i min stad. Att cykla till jobbet har så extremt många starka och bra argument att det krävs en riktig tokstolle för att ignorera detta och fortsätta ta bilen.

Cykelpendla – Cykeln

Självklart duger vilken cykel som helst att cykelpendla med. Själv kör jag på en mountainbike ombyggd till elcykel, men det går såklart bra med mormors damtralla också. Får man välja helt fritt så skulle jag rekommendera en mountainbike, då det på en sådan går att smälla på ordentligt breda däck som gör sig bra i lera och snö. Under den varmare delen av året använder jag Schwalbes Big Apple Performance, vilket är ett kanondäck med bra punkteringsskydd och reflexsidor. Vintertid kör jag med Schwalbe Marathon Winter Performance. Dubbdäck är ganska dyra, men det är värt det i slutändan när dagarna med blixthalka kommer krypande i slutet av oktober.

Ett måste för att cykelpendla är användandet av skärmar. Min mountainbike har en dämpad gaffel fram, vilket innebär att jag inte kan köra med standardskärmar. Ett tips till er med mountainbike är därför att ta en titt på dessa skärmar, som passar cyklar med dämpade gafflar, eller för all del cyklar som helt saknar fästen för stänkskärmar.

Jag har pakethållare med cykelväskor på sidorna där jag har min packning. Ryggsäck är ett alternativ, men jag tycker det är obehagligt att cykla med ryggsäck på grund av att man nästan alltid blir svettig under ryggsäcken när den ligger tätt emot ryggen. När jag åker och handlar använder jag ibland min cykelkärra som inhandlades på xxl för något år sedan. Det verkar som att produkten utgått från sortimentet, men jag är hur som helst mycket nöjd med den. Det är i stort sett en fyrkantig låda med två hjul och överdrag, som gjord för att frakta varor med.

Ordentliga lysen och reflexer är såklart självklart när man ska cykelpendla.

Klädsel

Eftersom jag själv numera åker på en elcykel så skiljer sig min klädsel ganska drastiskt nu, i jämförelse när jag trampade på en gammal hederlig cykel. Istället för att försöka klä sig så tunt som möjligt måste jag nu istället klä på mig ordentligt för att inte frysa till döds på vägen till jobbet. Men eftersom de flesta fortfarande cykelpendlar med en vanlig cykel så ska jag ge tips som funkar både för elcyklister och vanliga cyklister.

Att cykelpendla i kyla innebär att man fryser allra mest om händerna, öronen och tårna. Jag har alltid ett par extra handskar med mig i cykelväskan. Jag tycker det är bättre att köpa två par billiga handskar istället för ett par dyra och fina, då jag har en tendens att slarva bort ett antal par under en vinter. Gore-tex och lull-lull i all ära, men i slutänden handlar det om en väldigt enkel sak och det är att hålla händerna varma. Blir det ena paret blött på vägen till jobbet så har jag ett par torra handskar i reserv. Nackdelen med finare vattentäta handskar är att de får motsatt effekt, fukten från kroppen kan inte ta sig ut och man har blöta handskar i vilket fall.

Vad gäller huvudet så tar man på sig en windstopper-mössa av valfri modell under hjälmen.

Fötterna är lite knepigare. Själv kör jag på den traditionella fodrade (och billiga) stöveln. Kanske inte det vackraste plagget i garderoben, men det fungerar och det håller tårna varma och torra. Vid de tillfällen då man cyklat till jobbet i vanliga skor i fint väder men inser att det ösregnar när man efter jobbet ska hem, så har jag alltid med mig ett par boots in a bag i cykelväskan, som jag knäpper på utanför skorna/byxorna. Det håller benen och skorna torra och rena tills jag kommit hem.

Förutom detta så ligger det ett regnställ i klassisk galon i cykelväskan. De få gånger man behöver ha på sig regnstället tycker jag det duger utmärkt. Det är dessutom väldigt billigt och stryktåligt. Ni som ska cykelpendla längre sträckor, eller inte har elcykel, gör såklart bäst i att investera i lite dyrare funktionsmaterial som håller undan regn och rusk men som samtidigt har en viss förmåga att andas. Ett tips är att gå in på en cykelaffär och fråga efter de speciella tjocka gummisnoddar som kan spännas runt byxbenen, för att motverka att byxorna fladdrar in i kedjan/dreven.

Jag cyklar i en vanlig gul reflexväst för att synas väl i mörkret.

Fler källor till inspiration och kunskap i ämnet cykling:

Artiklar:

Forum:

Butiker:

Är det fler läsare som cykelpendlar? Dela gärna med er av era tips och erfarenheter i kommentarerna!

 

6 svar på ”Cykelpendla i kyla och mörker”

Skulle bara vilja ta tillfället att pusha för Rosebikes som du nämner. Har använt dom två gånger under hösten och det är perfekt service man får.

Bor man som jag i glesbygd tar man sig inte långt med bilen för den kostnad som dom skickar något ur sitt gigantiska lager nästan vid Franska gränsen, direkt hem till din dörr.

Jag håller med, har beställt en hel del därifrån. Vid ett tillfälle var paketet skadat och då skickade de genast en ersättningsprodukt efter att jag skickat dom en bild på det trasiga paketet via facebook. Behövde inte ens skicka tillbaka den skadade artikeln. Väldigt bra service och bra produkter enligt min erfarenhet.

Svara

Tack för bra tips! Funderar på pannlampa. Hur gör du?
Jag använder till broddar på vintern. Skulle inte klara mig utan.

Nej, cykelpendlar gör jag inte.
Men det ser ut som många goda tips du kommer med!
Jag kommer nog återvända hit och läsa på mer, för jag har en önskan om ett mer fungerande cykelliv!
Det får mig att tänka på hur rolig jag måste sett ut som när jag cyklade Vätternrundan… Jag såg nog ut som den amatör jag var 😉
Översta lagret på överkroppen var en ulltröja med avklippta ärmar.
Ärmarna använde jag sen som benvärmare…
Först cyklade jag hela natten och så på morgonen började det regna och sedan regnade det hur mycket som helst, då kom min hemmasydda frisör-cape av duschdraperi till nytta.
Fick många uppmuntrande kommentarer och glada tillrop.
Ler vid minnet 🙂

Jag tycker faktiskt du gjorde helt rätt. De flesta krånglar till saker alldeles för mycket. Och vad spelar det för roll om man ser ut som en amatör. Jag tror det finns många som kanske struntar i att cykla bara beroende på att man inte ha precis det allra hippaste och bästa. Det är bara att köra på med vad man har tycker jag. Vissa kanske tycker att det går lättare att cykla bara man drar på sig en 4000-kronors goretexjacka men jag är en av dom som anser att det går lika lätt i farfars långkalsonger och 20-kronors galonbyxor… 😉

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *