Kategorier
Privatekonomi

De små hålen i badringen

Jag har just läst frivid42’s underbara liknelse mellan en trasig badring och privatekonomi. Och det får såklart tankarna att spinna om hur det egentligen går med min egen badring. Under hösten 2013 började jag mer och mer intressera mig för privatekonomi. Jag läste artiklar, jag läste böcker och jag sökte sätt att minska onödiga utgifter. Det gick fantastiskt bra. På bara några veckor, med extremt enkla förändringar, hade jag lyckats förändra hela min privatekonomi. Ända sedan dess har jag strävat efter att minska utgifterna. Men livsstilen kom med vissa biverkningar.

Nu, nästan ett år i efterhand, har jag insett att jag gick lite till överdrift. Jag hade förvandlats från en slösare till en extrem snåljåp på bara några veckor och detta, har jag nu förstått, gick ut över mitt sociala liv. Det finns säkert de som känner igen sig i detta. Man går in så pass mycket i sitt nya intresse att det försummar eller äter upp allt annat som är grundläggande för en välmående människa. Jag tackade nej till fredagsmys med vänner. Jag sålde mycket av mina fiskesaker, trots att just fiske varit en av mina absolut viktigaste och mest givande intressen i hela mitt liv. Allt som jag gjorde under en tid handlade om att spara och visst lyckades jag bra med det.

Saken är den att det går att spara mycket även utan att försaka det av intresse i livet. Och nu handlar mitt liv mer om att hitta balansen mellan sparande (som blivit ett nytt, väldigt givande intresse) och mitt sociala liv. Jag tycker det är ganska svårt.

Min badring var i höstas totalt fri från hål. De onödiga utgifterna var obefintliga. Jag hade tätat min privatekonomi. Från hösten 2013 fram till idag har inflödet av luft till min badring varit i stort sett konstant. Jag sålde nyligen min bil, vilket resulterade i att min badring blev dubbelt så stor. Men samtidigt har det börjat pysa både här och där, igen. Kanske är det sommaren som påverkar slösaren inom en, kanske är det värmen. När man är lärare och har ett helt sommarlov att spendera på olika aktiviteter så är det svårt att inte göra hål i badringen. Denna sommar har varit extremt varm och det känns liksom lite som att man är på en två månaders Thailandssemester. Jag har, lite ofrivilligt, krupit ner i de svettiga spenderarkalsongerna, igen.

Det som irriterar mig mest är att de minsta hålen i badringen, ni vet glassen på badplatsen och kaffet på fiket i eftermiddagssolen, har börjat återkomma. Dessa hål måste tätas och det snarast. Fan, jag är ju inte ens en sån som gillar glass. Varje gång jag äter en glass blir jag besviken på mig själv eftersom jag lika gärna kunnat dricka ett glas vatten och fått ut lika mycket av det. Men hur motiverar man det inför sina vänner?

Den 7 augusti börjar återigen vardagen. Då har jag lovat mig själv att utplåna de små, onödiga utgifterna igen. Men samtidigt inte försaka det som verkligen har värde i våra liv. Mitt kortsiktiga mål har under hela tiden jag bloggat varit att bli skuldfri innan 2015. Det kommer jag lyckas med. Men kommer jag lyckas med mitt långsiktiga mål med att uppnå en sparandegrad på 65% med start 2015? Jag har placerat ut de bärande balkarna för att uppnå detta mål. Jag har sålt min bil och jag har flyttat närmare jobbet. Jag bor billigt och jag har helrenoverat min privatekonomi.

Nu återstår bara att täta de, under sommaren uppkomna, småhålen i badringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *