Kategorier
Privatekonomi

December – den ultimata snålmånaden

Nu är det dags att skärpa till sig på sparfronten. Jag har under de senaste månaderna storslösat med mina mått mätt och enbart kunna spara cirka 5000 i månaden. Nu är det dags för en helomvändning. 2015 är året då jag på allvar kommer försöka nå mitt mål med en sparandegrad runt 60%, men eftersom december är en månad som är som gjord för sparande så tänker jag slå på den stora spartrumman redan nu.

”December en månad gjord för sparande”?!

Ja det stämmer. Varför? Den största anledningen är att alla man känner är så oerhört upptagna med att trängas med köpglada stollar i julhandeln, julpynta, baka, resa, mysa, äta och överlag hetsa så till den grad att man inte behöver, eller ens får möjlighet till att umgås. Jag som bor ensam finner inget nöje i att köpa en jäkla julgran för 500 kronor som tappar barren efter 3 dagar. Jag har heller inget intresse av att resa bort över jul (vem vill ge dubbla priset för en flygbiljett?). Och jag är definitivt inte det minsta sugen på att gå in i en butik för att shoppa. Det enda jag behöver göra i december är att jobba, spara pengar, mata fiskarna och passa på att äta upp släktens julmat. Jag kommer dock bli tvungen att köpa en bussbiljett för 120 kronor för att ta mig till julfirandet, en tung post i budgeten!

Väl på julfirandet kommer jag få mer än nog av socialt umgänge. Mor och mormor kan prata liv i en död och båda två lagar förbaskat god mat. Och kommer jag med förslaget att jag ska ta med något till julbordet, som till exempel goda revbenssjäll eller hemgjorda köttbullar, då får man svaret att det absolut inte kommer på fråga. Så jag får gott nöja mig med att bli mätt och fet helt gratis under julen.

Det är alltså extremt svårt att spendera pengar i december.

Budgeten

Följande budget har jag för avsikt att följa i december:

budget december

I livsmedelskategorin har jag klämt på med 1000 kronor, lite väl högt skulle jag tro eftersom det blir mycket gratismat i jul. Dock lär jag spendera lite pengar på alkoholhaltiga drycker till nyår, så dessa får helt enkelt ingå i livsmedelskategorin denna månad. Annars är det egentligen inga konstigheter. Förra månaden köpte jag linser som räcker i ett år framöver p.g.a. rabatterbjudande från en linsbutik på internet. Buffrade upp ett rejält lager. Kläder behöver jag inte budgetera något för eftersom jag både ärvt kläder samt helt enkelt inte behöver några nya kläder just nu. Vad gäller internet så surfar jag gratis med wifog som jag delar till datorn via telefonen. Gåvorna på 100 kronor kommer gå till tiggaren utanför Ica. Det är den enda kategorin som jag kanske inte kommer kunna hålla mig till budget, jag kommer nog skänka lite extra såhär till jul. Brukar skänka mellan 100 och 500 varje månad till välgörande ändamål och jag har dåligt samvete för att jag inte skänker mer när man ändå har så mycket pengar över vid varje lön.

Hur ser det ut för er andra i december? Är det den ultimata snålmånaden för er också?!

18 svar på ”December – den ultimata snålmånaden”

Ett både roligt (*fniss*) och allvarsamt inlägg.
Fnissade mest till dina ord om mor och mormor.
Och allvaret är som störst när jag tänker på tiggarna.
Jag har hittills skänkt noll direkt till enskild individ, då jag kämpar på med mitt eget för att få det att gå ihop. Samtidigt gnager samvetet, jag kan ju egentligen avstå från en hel del utan att lida och då ha råd att avvara några hundralappar i månaden till dessa stackars människor som har det så mycket sämre än mig.
Kanske får det helt enkelt läggas in som en post i budgeten framöver?!
Jag har snålmånad nu i december, eller om det är sparmånad 🙂
Maten är satt till 1770:- för mig och dottern, annars är det bara) pengar som sätts av till räkningar, kläder till dottern och underhåll på bostaden, samma summa varje månad. Och dottern får sin månadspeng.
De få julklappar som skulle inhandlas ordnades i november.
Och några tillverkas nu i december.

Fick posta första delen av min roman. Fortsättning följer här… 😉

Ja, mätt lär man ju bli varje dag och som du skriver om umgänget – folk har inte tid att umgås, så där går det inget extra.
Dottern far till sin far över jul och nyår, så en mun mindre att mätta ett par veckor. Och jag väljer att stanna hemma. Ja, kanske även på julhelgen! Jag brukar njuta av lugnet och ensamheten en sådan helg, då annat folk har fullt upp att äta, eller är så dästa att de inte orkar sig ut…

Tack för ett intressant och läsvärt svar! Ja det där med tiggarna är ledsamt. Det lilla man ger kanske skänker lite glädje men det är inte tillräckligt. Det som är mest tragiskt är att folk på allvar tror att dessa stackars människor sitter där i regn, rusk och minusgrader och tjänar in pengar till organiserad brottslighet. Vilket skämt!

Jag är annars som du, tar det hellre lugnt och samlar lite kraft under jul när andra har fullt upp. Jag kommer också sitta själv till största del på julafton, vi firar ”julafton” dagen innan p.g.a. att några i släkten jobbar på julafton. Så det ska bli så skönt att lägga sig i soffan och se på Kalle Anka helt själv, hehe.

Lycka till med sparandet i december då!

Svara

Haha, det var det absolut roligaste jag läst om julen. Fantastiskt! En liten fråga, har ni inga julklappar alls i din släkt?

När det gäller välgörenhet har jag tidigare bidragit med både pengar och saker samt köpt tidningen Situation Stockholm (som säljs av hemlösa i Stockholm) men jag måste vara ärlig och erkänna att det blivit av under det här året. Får nu lite dåligt samvete för det. Däremot skänker jag aldrig pengar till tiggare. De sitter med tre meters mellanrum över hela stan och det verkar bara komma fler och fler. Det är omöjligt för oss att hjälpa alla. Jag föredrar att hjälpa våra egna ”gamla” hemlösa som blivit helt bortglömda i debatten. Men det är jag det och alla behöver givetvis inte resonera som jag.

Tack!

Tidigare när jag var yngre firade vi jul som alla andra med massor av julklappar, julgran och allt det andra. Men nu när man själv är vuxen och inte har några barn har vi dragit ner på det där. Jag antar att det hade varit annorlunda om jag själv haft barn, man minns ju julen som en härlig högtid när man var liten. Och jag har en väldigt liten släkt så det blir ingen stor grej av det heller.

Ja visst är det så att man inte kan hjälpa alla och det är ju upp till var och en att välja var välgörenhetspengar ska hamna. Det gäller ju tiggarna med, alla kan ju inte få en slant och i perfekt värld skulle vi inte ha några tiggare. Men nu är något i samhället fel och dessa stackare får sota för det. Jag gör ingen skillnad på nya eller ”gamla” behövande, svenskfödda eller invandrare. Ger mer en gärna en slant till svenskfödda hemlösa på gatan också när tillfälle finns.

Jag skänker inte längre något till hjälporganisationer då jag vet att en stor del av pengarna går förlorade i administrationskostnader. Då ger jag hellre en hundring direkt i handen till behövande på gatan.

Svara

Jag brukade tidigare skänka en slant till t.ex Rädda barnen eller Läkare utan gränser men framför allt skänkte jag mycket kläder och saker till ett härbärge för kvinnor och lite andra liknande verksamheter där man skänker direkt i handen utanför verksamhetens dörr. Second handbutiken för barnkläder i mitt bostadsområde samarbetar med en eldsjäl som samlar in barnkläder och leksaker till ett barnhem i en öststat. Så det finns många bra sätt att bidra på för den som vill skänka även saker som kan komma till stor nytta.

Tänkvärt om tiggare. Har inte tagit ställning och tänkt igenom saken hur man hjälper bäst. Tiggare är tyvärr nytt på orten jag bor på. Hur gör man rdnt praktiskt, man har ju sällan kontanter t.ex. Tar ni ut? Kan man köpa mat t.ex. åt dem istället för pengar?

En fråga om budgeten och sparande. Du har en post ”svenska spel”. Förklara! 🙂

Det där med kontanter brukar vara ett problem även här. Jag brukar be dom att lägga på 20 kronor på kortköpet som jag får ut i handen så är det löst. Köpa mat för pengarna är väl bättre än ingenting antar jag, men jag har aldrig gjort det. Jag tror pengar uppskattas mest. Tänkte förklara svenska spel utgiften när jag kommenterar Kalle56 nedan!

Svara

Posten Svenska spel skulle jag också vilja höra ett välgrundat försvar för.

Ett förslag till julklapp till dig själv. Tag en tur till IKEA köp på dig 10st av deras utmärkta matlådor för 150kr.
Din mor och mormor kommer att bli så glada om du erbjuder dig att ta hand om resterna och att du uppskattar deras matlagningskonst så mycket.
Men Svenska Spel?
God jul önskar Kalle och hans vänner.

Posten (porto) har jag en egen kategori till eftersom jag brukar sälja av lite smått och gott över nätet. Således budgeterar jag vanligtvis en slant till portot. Dock inte denna månad eftersom jag inte har tänkt att sälja något via nätet och inte heller skicka något annat.

Bra idé med matlådorna, behöver inte ens köpa dom eftersom jag har ett alldeles för stort antal matlådor redan. Ska absolut ta med dom 🙂

Svenska spel skulle kunna plockas bort, det är jag medveten om. Jag och två barndomsvänner har sedan många år tillbaka turats om att lägga ett system på stryktipset var tredje vecka. Vi har faktiskt gått plus sedan vi startade med detta så det känns som en bra utgift trots allt. Så länge det inte påverkar min ekonomi negativt ser jag ingen anledning att sluta spela på stryktipset. Ett nöje som man samtidigt tjänar pengar på tycker jag vore väldigt dumt att stryka från budgeten!

God jul Kalle och tack för kommentaren, alltid lika uppskattat.

Svara

December kommer inte bli en speciellt snål månad för mig. Jag har inte kommit in i det totala sparande i vardagen som du och många med dig som bloggar. Dock är jag till naturen rätt minimalistisk, sparar ca 6500 kr varje månad och har inga lån (bor i hyresrätt). Vad jag värdesätter är att lägga energi (tid och pengar) på är att umgås med mina vänner som finns lite runt om i Sverige. Jag lägger en del pengar på tågresor nästan varje månad, men det är vad som är viktigt för mig. Annars inget julfirande, julklappar etc.
Vad det gäller gåvor så har jag ett fadderbarn genom Barnfonden som jag trivs med. Vad det gäller alla tiggare har jag haft samma dilemma som jag läser fler har och även diskuterat det med vänner. Jag har aldrig skänkt pengar till dem och har inga planer på att göra det heller. Som jag ser det så vill jag inte ge min energi/mina pengar till någon som tigger. Vad är det jag uppmuntrar om jag skänker pengar till någon som tigger? Jag ger energi till en passiv handling som tiggeri. Hade där funnits någon aktiv handling från deras sida hade jag kunnat ge energi/pengar till deras handlingskraft att försöka göra något. Känner inte att det är konstruktivt att bidra till passivt tiggande. Jo, det är en svår fråga, och det är i detta resonemang jag har landat.
Tack för en fin/läsvärd blogg!

Hej Anna och tack för intressanta åsikter!

Angående tiggeriet, personligen vet jag inte vad jag uppmuntrar till genom att skänka en slant ett par gånger i månaden. Jag vet dock att jag absolut inte uppmuntrar tiggaren till att fortsätta tigga. Ingen vill tigga, men för dessa människor är det ju sista utvägen. Någon energi vet jag inte om det tar, att sträcka fram min hand med en slant och den lilla summa det handlar om är försumbar. Vad vill du att tiggarna ska göra? Hade du skänkt pengar om de stod och jonglerade med tre pantburkar? Personligen anser jag inte att jag bidrar till ökat passivt tiggande (det lär inte vara någon lukrativ business), jag bidrar till att göra det lite, lite enklare för de absolut fattigaste i samhället att överleva. Sen om det är konstruktivt, slösar energi eller vad det nu må vara, struntar jag faktiskt blankt i.

En fråga som väcker folks åsikter helt klart. Men som med allt annat måste man prioritera och du prioriterar barnfonden. Helt ok för min del!

Svara

Som sagt, det är en svår fråga detta med tiggarna – hur hjälper jag dem bäst? Jag gissar att inget svar är helt försvarbart, det finns alltid motargument. Naturligtvis är det så för mig också. Skänker jag pengar till någons insats (i detta fall tigga) så menar jag att jag stödjer den handlingen. Pengar symboliserar energi. Jag ger då energi till dem, stödjer dem att fortsätta med det. Jag kan inte svara på vad jag vill de ska göra istället. Jonglera med tomburkar är väl inte det första jag kommer att tänka på. Gissar att var och en för utgå från sina resurser och kapacitet.
Vad jag nog försökte säga med mitt förra inlägg var att jag vill att mina pengar jag skänker ska gå till något konstruktivt. Det känner jag inte att det gör när jag skänker en slant till någon som tigger. Här är vi olika du och jag. Det är så vi är som människor – olika, och så måste det få lov att vara utan att någon har rätt eller fel.
Allt gott.

Det var faktiskt ingen renodlad linsbutik utan shopping4net.se. De körde en kampanj ett tag på linser, samt att jag tidigare handlat därifrån och fick en 20% rabattkupong för att ”komma tillbaka”. Och går man via prisjakt blir priset ännu billigare. Så sammanlagt blev det mindre än halva priset mot normalt.

Svara

Månader när man spendera lite mer (om man nu faktiskt köper lite julklappar och lite extra julmat) är ju också de månader där sparsamhetsmusklerna kommer bäst till pass. Vi har traditionell jul och vi bjuder på en del av julmaten (även om besökarna också tar med en del till vårt knytkalas) och vi köper en del julklappar till barnen. Men låt säga att man spenderar 30% mer än en vanlig månad då finns det ju även mer besparingspotential om man tänker efter och är lite klok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *