Kategorier
Privatekonomi

Den enes död…

Satt idag efter maten och slöade i soffan när programmet ”12 år och shopaholic” visades på TV4. Det handlade kort och gott om bortskämda ungar och oansvariga föräldrar. En unge ägde 50 handväskor av modell dyrare. Föräldrarna jobbade ihjäl sig för att skämma bort sina barn till max. Det är ganska tragiskt när 12-åriga barn uttrycker att det skänker dom en enorm lycka när de får nya, dyra kläder. Ett barn nämnde att självkänslan ökade temporärt när hon fick nya kläder att sätta på sig, eftersom hon inte var nöjd med sig själv och sitt utseende. Men när kläderna var använda en eller ett par gånger så var det dags att slänga dom och köpa nytt, eftersom de inte längre gav henne känslan av att bli vacker. Varför vet inte föräldrarna bättre?

Det är ett farligt beteende som triggar habitueringseffekten, alltså att människor har en förmåga att vänja sig vid det man har. Lever man sparsamt så anpassar man sig till det – och mår oftast utmärkt. Lever man slösaktigt så vänjer man sig vid det – och mår skit när pengarna tar slut eller kronofogden till slut knackar på dörren. Så varför välja det slösaktiga alternativet, som enligt all befintlig forskning inte skänker oss mer lycka utan snarare gör oss olyckligare? Hos SvD finns det för övrigt en väldigt intressant artikel som berör ämnet.

Börsen har gått stadigt uppåt, alltid. Ändå förlorar de allra flesta som handlar på börsen pengar. Det ligger i människans natur att gå i försvarsställning när något inte går som planerat. Att köpa en dyr tröja när man tappat självkänslan, att sälja sina aktier när börsen rasar. Den enes död, den andres bröd… Vi som inte bryr oss om det där med att tajma marknaden eller köpa nya tröjor varje vecka är ju självklart glada för att de där impulsiva människorna existerar. De som så att säga gör oss långsiktiga indexsparare rikare genom att förlora sina pengar på snabba aktieaffärer. De som blir brödet åt den egna företagaren som säljer de dyra kläderna till trasiga 12-åringar.

För mig tog det 31 år att inse att man inte blir lyckligare av att bränna av varenda slant i plånboken när lönen dimper ner. Det tog också 31 år att inse att det faktiskt är tvärtom. De bästa sakerna i livet är inte saker, som de vise brukar säga. Så jag ska egentligen enbart hålla tyst. Men efter att nu ha provat på det sparsamma livet i lite drygt ett år och fått en enorm mersmak, så kanske man kan hoppas att fler och fler, främst ungdomar, läser texter på alla fina sparbloggar som finns på nätet.

Men hur ska man motivera och förklara det som jag själv inte fattade ens i vuxen ålder? Hur motiverar man ungdomar till att bli mer ekonomiskt ansvariga? Möjligtvis borde det vara ett ansvarsområde för skolan, som det på sistone diskuterats om i olika medier. Men frågan är om det inte stjälper mer än det hjälper… När jag själv var 16 år fick jag utslag bara jag hörde ordet budget.

Vad tror ni läsare man bör göra för att uppmuntra sina barn till en mer ansvarsfull inställning till sin egen ekonomi? Hur gör ni som har egna barn?

Förövrigt njuter jag som allra mest av helgen, veckan som var går inte till historien som den allra lugnaste och trevligaste på jobbet. Hoppas ni andra också njuter ute i era stugor! Trevlig helg 🙂

6 svar på ”Den enes död…”

Jag tror i grunden på marknadsekonomi men jag tror att den måste bygga på en stark utbildning av unga där de direkt förstår hur en marknad fungerar och att mycket av det material som de ser i världen omkring sig (både IRL och online) är skapat för att sälja något. När konsumenten är outbildad och marknadsförarna slipade blir det en ojämn maktfördelning och det som borde vara kundens-marknad blir inte det då kunden är för okunnig.

Utbildning i grundläggande (privat) ekonomi för alla skulle troligen vara en mycket bra investering för samhället i längden för det skulle minska risken att stora obalanser (så som t ex skuldbubblor) byggs upp.

Ja precis. Då känner du till boken han rekommenderar också. Programmerade om hjärnan på en den boken (till det bättre vill man ju inbilla sig). Gillar böcker/bloggar som kan göra sånt.
Du skriver bra och tror din blogg kan göra just det för de som inte redan plöjt igenom t.ex. ERE och MMM.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *