Kategorier
Privatekonomi

Det romantiserade drömboendet

Nu var det ett tag sen jag skrev om min dröm om att bygga ett tiny house, eller mikroboende, för att bosätta mig i året runt. Drömmen står fortfarande kvar. Men det kräver ett visst kapital, något jag jobbar på… varje dag. Och den dagen då jag anser att jag är ekonomiskt oberoende så kommer drömmen att förverkligas.

Tänkte bjuda på en (något romantiserad) berättelse om hur jag gärna skulle vilja se att min framtid såg ut.

Det romantiserade drömboendet

Jag har köpt min egen tomt, gärna ganska nära en större stad, men ändå en bit ifrån för mycket bebyggelse. Där har jag cykelavstånd till civilisationen, men kan ändå känna lugnet i det öppna landskapet. På min tomt står ett litet, men modernt, rött hus som jag byggt på egen hand och med lite hjälp från min far. I anslutning till huset finns en altan och en ganska stor trädgård.

Mitt lilla hus är såklart isolerat för åretruntboende. En dusch finns också, likväl som ett litet men praktiskt kök. På taket finns såklart solcellspaneler för att ta hand om det lilla energibehov jag och mina eventuella husdjur skulle behöva. Regnvatten samlas upp via avrinning från taket och används till bevattning av trädgården. Boendet har såklart enbart det nödvändigaste och alla ytor används med hjälp av smarta lösningar, som till exempel det lilla sovloft jag via en stege kan ta mig upp till under taket för att få en god natts sömn.

Trädgården är full av blommor och lummiga träd. Ett stort trädgårdsland förser mig under den varma delen av året med färska grönsaker och rotfrukter och jag kanske till och med har ett litet hönshus med inhägnad där hönsen och tuppen kan trivas och gå på upptäcktsfärd i gräset. På altanen kan jag äta frukost under den lite kyliga men vackra svenska sommarmorgonen tillsammans med min lilla familj.

Lite längre ner på trädgården, på baksidan, har jag byggt ett såkallat pit greenhouse (mer om detta längre ner). I det delvis nedgrävda växthuset kan jag året runt odla grödor samt föda upp fisk med hjälp av ett hållbart akvaponiksystem. Marken isolerar och solen som skiner in från söder genom växthusets tak ger den värme som behövs för att växterna ska kunna fortsätta växa.

Med tiden utvecklar jag mina odlingar och blir självförsörjande på riktigt. Kanske kan jag till och med börja sälja en viss del av det jag odlar? Ja, det låter bra. Jag startar företaget ”Grönsaken & Fisken – närodlat och ekologiskt” och lever på min hobby. Med hjälp av mitt krav-certifikat förser jag restauranger och miljömedvetna stadsbor med närodlade ekologiska grönsaker och välsmakande Tilapior. Kanske måste jag till och med investera i en elbil för att få rörelsen att gå runt. Under tiden går börsen såklart upp och jag lever på avkastningen av mina investeringar och sysslar med de saker som skänker mig lycka. Jag vinkar adjö till ekorrhjulet och inser att de där 10-15 sparsamma åren kanske inte var en så dum idé, trots allt.

Vad är ett pit greenhouse?

I texten ovan skriver jag om att jag gärna vill ha ett pit greenhouse på min tomt. Man kan säga att ett pit greenhouse är ett nedgrävt växthus. Detta har en isolerande effekt. Ni som någon gång sovit i en snöbivack förstår principen. Gräver man ner sig i snön så blir det sällan kallare än noll grader i bivacken, även om det utanför kan vara iskallt och blåsigt. På samma sätt fungerar ett pit greenhouse, marken isolerar och genom en lutande södervänd glasvägg värmer solen upp luften och väggarna inuti det nedgrävda växthuset. Väggarna byggs av material som kan lagra värmen som solen skickar ned genom glaset. Och om min beskrivning inte går att förstå sig på så bjuder jag här nedan på ett antal exempel på olika typer av pit greenhouses från olika delar av världen. Alla bilderna är lånade från Inspirationgreen, men många fler exempel kan hittas via exempelvis google eller utmärkta Pinterest.

Vad är ett ”tiny house”?

Jag har som sagt tidigare skrivit om tiny houses, eller mikroboenden. Kort och gott är det ett litet hus, ibland på hjul, som oftast inte har en boyta större än 25-30 kvadratmeter. Vanligtvis har såna här små hus ett sovloft precis under taket dit man tar sig via en stege eller en liten trappa.

Fördelarna med ett sånt boende är att det är det blir billigt att bo i det. Uppvärmningskostnader minskar, underhållsarbete minimeras och så slipper man ju bestyret med att köpa onödigt möblemang bara för att fylla ut ytorna. På bilderna nedan ser ni på ett ungefär hur det kan se ut i en sån här liten stuga.

En sista fundering

Jag undrar varför inte dagens villaägare med stora oanvända trädgårdar investerar några hundra tusen på att bygga upp ett Attefallshus? I Linköping, där jag bor, är det en extrem bostadsbrist och jag antar att ett liknande läge råder i stora delar av landet och kanske särskilt i universitetsstäder. Genom att bygga Attefallshus på sin tomt kan man utan problem hyra ut detta till studenter eller folk som jag. Det säger sig självt att en sån investering inom väldigt snar framtid har betalt för sig självt.

Attefallshus behöver inte bygglov, så jag förstår inte varför vi inte ser fler sådana här typer av boenden i Sveriges trädgårdar. Hade jag haft ett hus med trädgård hade jag köpt ett Attefallshus illa kvickt, det finns ju pengar att hämta…

 

 

22 svar på ”Det romantiserade drömboendet”

Hehe… Jag som just skulle skriva En sån man skulle man hitta sig! 😉

Själv har jag ju delar av detta du skriver om, en liten stuga (dock utan dusch, men idéer finnes…), en stor trädgård, växthus i renoveringsbehov, en önskan om mer självförsörjning på lite av varje.
Har ju hänt en och annan gång att man drömt om att träffa en likasinnad! 🙂

Ja det har jag läst på din sida. Tycker det verkar häftigt. Särskilt kul att barnens kompisar också tycker det är roligt att vara hos er trots att det är litet. Är avundsjuk 🙂 Ja var ska vi hitta våra själsfränder? findyourtinyhousemate.com? 😀

Svara

Hej!
Kom med i gruppen ”frivillig enkelhet-mer med mindre”på Facebook. Där är vi många tjejer (och killar) som längtar efter Tiny house eller enklare boende!! 🙂 Tack för bra blogg!

Tjej i Örebro

Ingen orsak. Jag har själv strulat med det där med internet. 350 kronor i månaden kostar Telias långsammaste fasta bredband, 2mbit. Löjligt dyrt men samtidigt så kan man ju knappast klara sig utan internet idag. När jag hade fast bredband ringde jag till telia och hotade med att avsluta abonnemanget, då sänkte de priset till 299 kr/mån. En liten tröst…

Svara

Hej och tack!

Jag vet faktiskt inte om det går att bedriva odling året runt i Sverige utan att tillföra extra värme och ljus. Men att döma av många bilder jag sett på såna typer av växthus verkar det jorden runt även i kallare klimat odlas på sådant vis. Ska läsa på mer i ämnet när det blir lite mer aktuellt för mig att göra allvar av planerna.

Akvaponiksystemet går mycket bra, kommer göra ett nytt inlägg snart där jag visar vad som hänt.

Svara

Låter som en härlig dröm. Vi har ett stor hus då vi trodde att det var en dröm för 7 år sedan när vi flyttade in. Vi trivs fortfarande bra men ifrågasätter mer och mer nyttan med så mycket yta. Det är visserligen skönt när vi har släkten på besök men frågan är om man egentligen kan motivera så stor yta bara för att det ibland är ”bra att ha”. Vi har 3 barn så jag tror att ett ”tiny house” för oss ändå skulle behöva vara minst 100 kvm men då vårt nuvarande hus är 260 + källare och uthus så skulle det ändå vara en utmaning,
Hoppas att du uppnår din dröm snart och att du kan berätta för oss här på bloggen om alla dina projekt!!

Ja har man familj och tre barn så är det klart att man måste ha lite mer yta. 100 kvadrat tycker jag låter ganska lagom för 5 personer. Ja jag ska göra så gott jag kan och tills dess får man drömma och planera, det är kul det också. Det är vägen som är mödan värd…

Svara

Vilken underbar läsning! Jag blev så glad av att läsa ditt inlägg om ditt drömboende 🙂 Ditt inlägg fick mig att fundera på hur jag har förändras, att stort och mycket inte längre är lika viktigt för mig som det en gång var. Det är konstigt hur man förändras med åren eller konstigt kanske det inte är, det är väl en del av livet.

Hoppas att du får det du drömmer om 🙂

Hej!
Ang Attefall. Vi vill inget hellre än bygga, men enorma områden i åtminstone stockholm är undantagna, bla där jag bor och de flesta andra etablerade trädgårdsstäder runt storstäderna. Där bostadsbristen är som störst mao.

Hej igen!
Jag saxade lite fritt från huddinge, men samma gäller överallt. Detta är bara en del av undantagen. Men sannolikt det som stockholm stad använder:

huvudbyggnaden ingår i ett område som är särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt
det står i kommunens detaljplan att det krävs bygglov i området, för att det utgör en värdefull miljö

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *