Kategorier
Privatekonomi

Dina begränsade kronor och ören

I Sverige lever en människa idag i genomsnitt ungefär 80 år. På dessa 80 år kommer denna människa att tjäna ett visst antal kronor och ören. Det här är ditt livs intjänade, begränsade, kronor och ören.

Vi kan inte i förväg veta hur stor denna begränsade summa är.

Det vi med säkerhet vet är att varje spenderad krona, ur högen med begränsade kronor och ören, är en krona som aldrig kommer tillbaka. Vad valde vi att göra med den där kronan, kronan som inte kommer tillbaka? Vad tillförde den i våra liv?

Hamnade den i en tuggummiautomat eller i ett sparkonto? Blev den en av alla de andra kronorna som försvann i form av avgifter till din bank? Blev den en del i den nya bilen eller en sockerbit i kaffet på fiket? Eller var den kanske en liten, men oerhört viktig, byggsten i ett oförglömligt minne, en upplevelse eller en bedrift?

Ska vi byta ut någon av de ovärderliga, begränsade, intjänade kronorna mot något annat så ska det vara något lika ovärderligt.

Livskvalite, förslagsvis. De bästa sakerna i livet är inte saker…

Inspirerad av den fantastiska artikeln ”The difference between being good with money and bad with money” skriven av David Cain.

2 svar på ”Dina begränsade kronor och ören”

Så bra sagt! Och ändå med så få ord! Du är verkligen ingen resurs-slösare 🙂
Önskar att jag kommit på detta lite tidigare i livet men jag antar att det gäller att förlåta sig själv och gå vidare, och helst inte göra samma misstag igen… Det där sista verkar vara riktigt svårt för mig men jag försöker se det som en cirkel. Förlåta – gå vidare – samma misstag igen – förlåta…
Tillslut kanske jag lär mig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *