Kategorier
Privatekonomi

Eco-driving extreme – kör som du cyklar

Ni som följer den här bloggen vet att jag inte är särskilt förtjust i bilar. Men det finns omständigheter som gör att människor idag inte kan klara sig utan bil. Jag tänker främst på personer som valt att bosätta sig på platser där det inte finns tillgång till kommunala transportmedel, eller så långt ifrån sitt boende att cykel inte är ett alternativ. Hav förtröstan bensinvänner, det finns hopp för er och era plånböcker också!

Till att börja med kanske jag ska skriva att jag själv på något sätt inte har har varit den flitigaste användaren av kommunala transportmedel. Däremot är jag en flitig cykelanvändare. Under ett års tid cyklade jag 4 mil t.o.r. till jobbet, vilket inte är helt värdelöst. Som jag tidigare skrivit kommer jag snart kunna sälja min bil (och spara 3000 kr/mån), p.g.a. att jag, för första gången i mitt, kommer bo så nära jobbet att jag kommer kunna ta mig dit utan bil, även under stormen Gudrun eller snöstormen Bertil. Man kan säga att jag fram tills nu har ägt bil för att kunna ta mig till jobbet under dagar då vädret varit så pass dåligt att det helt enkelt inte gått att cykla.

En bil har alltid en uppskattad bränsleförbrukning. Min bil uppskattas förbruka 6,7 liter vid landsvägskörning och 8 liter blandad körning. Jag har dock lyckats att få ner bränsleförbrukningen till 5,5 respektive 6,5  genom att köra på ett smartare sätt. Det är alltså en minskning av bränsleförbrukning på 18,75% vid blandad körning, eller om man så vill, en körsträcka som är 18,75% längre per liter bensin förbrukad.

Det här inlägget är riktat till er som fortfarande är för lata för att ta cykeln (allt under 2 mil är cykelavstånd!) eller er andra som har goda anledningar att fortfarande köra bil. Låt mig presentera den lyckliga fiskarens guide till extrem snålkörning!

Eco-driving extreme

Det finns säkert tusen olika råd vad gäller hur man kan spara bensin. Jag har valt ut de som jag tycker är mest effektiva och som samtidigt inte ”går över gränsen” för total dumsnålhet. Till exempel kommer jag inte rekommendera att någonsin stänga av motorn helt i nerförsbackar eller på vägen fram till ett rödljus. Dock kommer jag ge vissa råd som man kanske inte ska ge sig på om man just fått sitt körkort eller helt enkelt är en dålig förare. Använd ditt sunda förnuft och se dina begränsningar.

Det bästa sättet att spara bensin är ju självklart att försöka minska sin bilkörning helt och hållet genom att som redan nämnt åka buss, cykla eller gå med i en bilpool. Men nu till de konkreta tipsen utan inbördes ordning:

Allmänt

Se till så att dina däck är ordentligt pumpade. Kolla på däckens rekommenderade tryck istället för att kolla på bilens riktvärde. Själv pumpar jag mina däck till däcktillverkarens rekommenderade värde, medan andra går lite över. Ju hårdare däck desto hårdare färd… Nästa gång du köper däck ska du inte köpa de billigaste kinadäcken du kan komma över, utan ett märkesdäck med miljömärkning. Rensa bagaget och övriga utrymmen från onödig last. Extradäcket i bagaget är inte onödig last, men de två verktygslådorna, snöskyffeln och de fyra liter spolarvätska i baksätet är synnerligen onödig last. Överväg att montera av de detaljer som kan inverka negativt på din bils aerodynamik, som till exempel takrails eller extraljus. Tunga bilar med stora motorer är synonymt med hög bränsleförbrukning. Se därför till att sälja din stora fyrhjulsdrivna SUV och köp en liten, bränslesnål bil eller allra helst en hybrid. Det mår både miljön och plånboken bra av. Om man inte har särskilt behov att att transportera mycket last och framförallt tung last, finns det ingen anledning att ha så pass stora bilar. Jag lovar, 100 hästkrafter är mer än tillräckligt för att förflytta en person från punkt a till punkt b. Dessutom är SUV:ar bara marginellt säkrare än småbilar, så säkerheten är inte heller något som det tummas på om väljer en mindre bil.

Kör alltid med så hög växel (så låga varv) som möjligt. Det finns många som tycks tro att det på något sätt skulle vara bra att rulla runt på tvåan i 40 km/h när det går utmärkt med fyran eller till och med femman på vissa bilar. Det förbrukar betydligt mindre bensin samtidigt som det har den angenäma egenskapen av att motverka kraftig acceleration. Ett riktigt bra tips är att försöka köra bil på samma sätt som om man satt på en cykel. I nedförsbackar trampar man gärna upp en rejäl ”gratis” hastighet, men vilka cyklister trampar 110% uppför en backe? Precis så ska man köra en bil. Gasa på i nedförslut, lätta på gasen i uppförslut. Försök att inte bibehålla konstant hastighet i uppförsbackarna utan utnyttja din tidigare fart och hjälp bilen uppför backen lite lätt med gasen.

Förutom att låtsas att man kör en cykel så bör man låtsas att bilen inte har några bromsar. Undvik bromsen till varje pris. Varje gång du trycker på bromsen betyder det att du har förbränt värdefullt bränsle helt i onödan. Om du är absolut tvungen att få ner farten så är det bättre att motorbromsa, då slipper du även att byta bromsskivor vartannat år.

Planera rutten

Åk i god tid och välj mindre trafikerade vägar om möjlighet finns. Välj tider på dygnet då vägarna är mindre trafikerade. Åker du på till exempel motorväg är det bättre att ligga i klunga än ensam, på grund av trafikens inverkan på aerodynamiken.

Välj alltid filen med minst trafik (på vanlig väg) för att minimera inbromsningar och onödiga accelerationer. Samla ihop alla ärenden till en tur istället för att köra flera olika turer till olika destinationer. En varm motor förbrukar betydligt mindre bränsle än en kall motor. Därför är det också bäst åka till anhalten som ligger längst bort först, eftersom du då har möjlighet att värma upp motorn maximalt.

Att köra i stan

Att köra i stan kräver särskilt god planering. Föreställ dig att din bil befinner sig i en gigantisk bubbla och försök undvika att få in andra bilar i din bubbla. Gör du detta på ett korrekt sätt kommer du kunna undvika tvära inbromsningar och dessutom kunna glida fram mot möjliga rödljus eller andra tänkbara stopp. Försök till varje pris att aldrig bli stillastående. Om du tror att du kommer bli stående mer än en 20 sekunder, lägg i friläget, glid fram mot stoppet och stäng av motorn så snart du kan. Många tror att detta inte sparar bensin, men det gör det.

Landsvägskörning

Sänk hastigheten. Normalt sätt är den optimala hastigheten för en normal bil ungefär runt 60-70 km/h (den hastighet man brukar övergå från fyran till femman). Den största skillnaden för min egen stora sänkning av bränsleförbrukning är att jag vid landsvägskörning använder en metod som benämns ”pulse and glide” på internet. Förbränningsmotorer är egentligen inte konstruerade för att gå i en konstant hastighet hela tiden och mår därför bättre av korta accelerationer och vila. Pulse and glide handlar om just detta. Tekniken innebär att man accelererar upp bilen till en vissa hastighet, frikopplar och låter bilen ”glida” under en viss tid. Därefter accelererar man upp bilen igen och repeterar. Jag brukar pendla mellan 60 och 80 km/h på 70-väg, såvida jag inte har någon bakom mig som troligtvis då skulle tro att jag tappat förståndet. Anledningen till att man frikopplar är att undvika motorbroms. På backiga vägar kan det dock vara att rekommendera att använda pulse and glide med växel i, eftersom motorbroms i nedförsbackar kan minimera bromsande i kurvorna. Tekniken fungerar också ypperligt på lägre hastigheter, men det kräver nästan att man kör på en väg utan mycket trafik, eller att man är man enough att hantera ilska medtrafikanter som undrar vad fan man håller på med.

På motorväg söker jag alltid upp en långtradare att lägga mig bakom. Dels för att man minskar luftmotståndet och dels för att man inte behöver få dåligt samvete för att man själv kör långsamt (det är ju lastbilen). På motorväg använder jag alltid pulse and glide och det fungerar förträffligt bra bakom lastbilar som inte kör så fort.

För er som ytterligare vill gräva ner er ämnet föreslår jag att googla begreppet hypermiling, ty kampen mot lägre bränsleförbrukning är ständigt under utveckling!

 

7 svar på ”Eco-driving extreme – kör som du cyklar”

Fan vilket bra inlägg kör själv en Octavia kombi diesel och kommer ständigt långt under den uppskattade förbrukningen:-) ska länka till dettavid tillfälle när jag skriver om bilar!

I lite kraftigare medlut är det att föredra att släppa helt gasen och motorbromsa. För att spara miljön är att bensinmotorer konstruerade att stänga bränsletillförseln helt vid motorbroms över c:a 1500 varv/minut. Varvtalet varierar något mellan bilar men om man har en sådan så syns det tydligt på Liter/milmätaren.

//Jonas

Hej, jag måste tillrättavisa en mycket viktig sak bland dina tips och idéer.

Man ska definitivt ALDRIG ligga ”i klunga” på motorväg som du föreslår.
Den aerodynamiska fördelaktigheten du nämner gäller endast ett fåtal meter bakom framförvarande fordon som bäst, och ligger du tillräckligt nära för att dra fördel av detta så kan jag meddela att ditt körkort ryker när första bästa polis får syn på dig.
Avståndet som krävs för ändamålet är i direkt konflikt med att lämna ett säkert avstånd till fordonet framför.

Detta är godtagbart inom racingvärlden när man kör på bana och alla är väl utbildade racingförare, men definitivt inte i trafiken.

Hej Robban!

Självklart gäller det att följa 3 sekunders regeln. Det handlar självklart inte om att köra racing. Ledsen om det kunde misstolkas. Du får en positiv effekt även 3 sekunder efter långtradare i klunga.

Mvh
LF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *