Kategorier
Privatekonomi

Ekonomiska misstag i tjugoårsåldern

Jag tror inte att jag är ensam om att då och då komma på mig själv med att gå runt och fundera (och ibland irritera sig över) misslyckade beslut i livet. Jag funderar till exempel ganska ofta på vad det var som fick mig att söka samhällsvetare på gymnasiet. Hade jag fått välja idag hade jag absolut gått något yrkesinriktat. En annan fråga jag ställer mig är varför i hela friden jag sökte in (och började studera i Örebro) till systemvetare innan jag knappt hade fått fjun på hakan? Och varför sparade jag inte ett öre under hela min uppväxt?

Människor ställs ständigt inför olika typer av beslut som kan komma att påverka sin framtid. Jag tror att även om ett beslut kan anses dåligt så medför nog de flesta större beslut något positivt i slutändan. Hade jag inte studerat ett par år i Örebro så hade jag sannolikt inte träffat en av mina numera bästa vänner. Hade det varit värt att inte plugga och gå miste om min vän?

Nu vill jag inte gräva ner mig i livsfilosofiska frågor utan återgår helt enkelt till kärnan i det här inlägget. Låt säga att du fick chansen att träffa dig själv när du precis hade fyllt 20. Vilka tips inom ämnet privatekonomi skulle du ge dig själv? Vad önskar du att du själv hade vetat i den åldern? Eller kanske; vad önskar du att din inte hade vetat? Vilka ekonomiska misstag önskar du att du inte hade begått?

Sex ekonomiska misstag

Här kommer de sex ekonomiska misstag som jag önskar att jag själv inte hade begått när jag var i tjugoårsåldern.

  1. Jobba samtidigt som du pluggar. CSN erbjuder ett riktigt förmånligt lån. Men hur man än vrider och vänder på det så är lån aldrig någonting att sträva efter. Jag önskar att jag själv hade arbetat mer under tiden som student. Det är inte jättekul att titta på det där sexsiffriga talet i centrala studiestödsnämndens årsbesked…
  2. Börja spara till din pension. Det är betydligt mer fördelaktigt att spara mindre summor från en tidig ålder, än att börja spara större summor sent i livet.
  3. Köp inte den där begagnade bilen du så gärna vill ha. Köp aldrig någonsin en helt ny bil, eftersom det är det dummaste ekonomiska beslut en människa kan göra. Bilar är skit.
  4. Tänk efter innan du börjar studera på universitetet. Jag tycker inte att man behöver ha så bråttom att börja plugga om man inte är helt säker på att man brinner för det man ska börja studera. Ta hellre ett år ”ledigt” från skolan. Jobba, res (och jobba), läs en bok, starta eget, lär dig laga mat… Om jag själv hade tryckt lite på bromspedalen när jag var 20 så hade jag besparat mig två års studielån.
  5. Sälj datorn och spela aldrig mmorpg. Ja, du läste rätt. Jag spenderade en sjukligt stor del av mitt liv framför skärmen när jag pluggade. Och det var inte uppsatsskrivning i word det var frågan om. Jag vill inte veta hur många månader av mitt liv jag spelade bort på Diablo II och World of Warcraft. Istället för att sitta vid skärmen och lufsa runt i en låtsasvärld så önskar jag att jag hade gett mig ut i den riktiga världen och lärt mig riktiga kunskaper (och grindat efter riktiga pengar!).
  6. Jag hade berättat för mig själv att jag kan mer än vad jag tror. Människor kan överlag mer än vad man tror, men har en begränsad tro på sin egen kapacitet. Just do it! Vad tusan, vissa människor tvivlar till och med på om de kan byta däck på sin egen bil. Lyckliga Fiskaren informerar – ALLA kan byta däck på en bil.

Kommentarer är en bloggares bästa vän och därför skulle jag vilja se fler av dem på sidan. Snälla, skriv en kommentar! Finns det något som saknas på listan ovan som du själv hade önskat att du vetat som tjugoåring? Vilka ekonomiska misstag begick du själv?

Tack för att du läser och kommenterar min blogg!

9 svar på ”Ekonomiska misstag i tjugoårsåldern”

Hej! Och tack för kommentaren hos mig!
Jag är på gång att öka inläggsfrekvensen i min blogg.
Är ju uppe i tre redan i mars 🙂
De andra frågorna du hade svara jag på i ett inlägg, då jag tänker att fler säkert funderar på samma saker när de läser hos mig.

Bra punkter du har tagit upp här i ditt inlägg!
Nummer fyra tycker jag framförallt det är viktigt att poängtera extra!
Vet man inte riktigt vad man vill studera så är det bättre att skaffa sig lite mer livserfarenhet och någonstans där i komma fram till vad man vill göra med livet!

OM jag skulle gå tillbaka och ändra något när jag var 20 så vore det nog det där med att spara och verkligen låta pengarna vara!
Hade gärna haft en extra ekonomi-lektion med information om olika sparformer!

Trevlig läsning här hos dig med!
Blir intressant att följa!

Det vore nästan enklare att lista de ekonomiska misstag jag INTE begick i min ungdom…. men okej, här kommer topp tre:
1. Flyttade hemifrån vid 18 års ålder. Jag borde ha bott kvar 2-3 år och sparat pengar som en galning.
2. Fick ca 50.000 kr (en enorm summa pengar när jag var 18 år), brände nästan allt på partyresor till Adriatiska rivieran. Sparade inte ett öre.
3. Började spara långsiktigt först när jag fick barn. Innan dess sparade jag flitigt men bara till kortsiktig mål (resor, möbler och prylar).

Har mycket att ta igen nu, på kort tid.

Ja visst hade det varit smart att bo kvar hemma ett par år efter gymnasiet. Jobba och bygga upp ett litet sparkapital. Och samtidigt bidra med lite till hyran till föräldrarna. Något som alla vinner på.

Nummer 2 var ju ingen höjdare! Men visst, upplevelser är ju inte helt fel, men 50000 😉 Hoppas du har riktigt goa minnen från den tiden i allafall.

Kul att få lite kommentarer från likasinnade!

Svara

Om du har spenderat otroligt många timmar på WoW betyder det att du är persistent. Den egenskapen gör sig som bekant galant irl. Mvh ”Time is not wasted if you enjoy wasting it”

Köp en lägenhet hellre än hyr. I en fastighet finns ett värde, att hyra gör bara ägaren rikare och du fattigare. Mitt största misstag var att hyra ända fram till jag var 38 år gammal och när jag jämför med jämnåriga som tidigt köpte lägenhet/hus så har de blivit miljonärer medans jag knegat runt och inte tagit del av uppgångarna som skett på bostadsmarknaden. Nu kanske det är lite sent att gå in, men min inställning är fortfarande att det är bättre att äga än att hyra. Om det skall vara värt att hyra en bostad så bör den vara rejält mycket billigare än motsvarande bostadsrätt/hus att bo i. Det är mitt tips till unga personer. Spara pengar, investera i ett boende. Bind inte heller pensionskapital i onödan om du inte kan ta ut pengarna före pensionsåldern. Vem vill knega ihop 1 miljon i pensionskapital som inte kan nyttjas förrän du når 65 års ålder? Om du blir sjuk och vill göra roliga saker innan du dör vill du nog leva upp de pengar du sparat till din pension som du ändå aldrig kommer att få uppleva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *