Kategorier
Privatekonomi

Ett nytt ”experiment” varje månad framöver

Raptitude är en blogg som jag dagligen följer. Artiklarna är väldigt läsvärda och framförallt välskrivna. De väcker ofta tankar och funderingar.

Nu var det dock inte Raptitude det här inlägget skulle handla om, utan snarare en sak som jag fått inspiration av därifrån. David, som driver Raptitude har i omgångar genomfört olika experiment som spänner över en månads tid. Målet är att utmana sig själv och kanske lära sig ett och annat på köpet under 30 dagars tid. Bland annat har han provat veganism, diska för hand, träna med kettlebells och att leva 21 dagar utan att klaga eller kritisera.

Mina egna experiment

Jag har tänkt att starta min egen lilla experimentserie. Vid starten av varje ny månad kommer jag lägga upp ett nytt experiment som jag ska prova på under 30 dagars tid. Anledningen till detta är att jag tycker det är kul att utmana mig själv och förhoppningsvis kan man också lära sig mer om sig själv. Målet är självklart att genom experimenten finna vägar till en högre grad av välbefinnande.

Många bloggar med inriktning privatekonomi har ofta den här typen av utmaningar, som t.ex. ”snålmånad”. Personligen har jag inte haft något intresse för att vara delaktig i dessa, eftersom jag alltid försöker leva sparsamt och enkelt. Jag skulle helt enkelt inte förändra någonting alls genom att vara med (dock är det kul att läsa om er som medverkar).

För att på allvar utmana mig själv kommer mina egna ”experimentmånader” eller utmaningar inte nödvändigtvis vara knutna till privatekonomi. Det kan vara vad som helst som jag under en längre tid funderat på, varit nyfiken på, eller tvekat inför, men som jag av någon anledning inte kommit igång med. Jag har ständigt väldigt många idéer i mitt huvud, men det blir sällan verkstad. Genom att fokusera på en idé i taget, med vetskapen om att varje experiment bara pågår i 30 dagar, tror jag chanserna är större för att jag ska kunna slutföra varje månads experiment.

Jag kommer likt David att dokumentera mina upplevelser i någon form av dagboksinlägg (kommer antagligen att hamna i menyn), så att intresserade kan följa mina tankar och funderingar under månadens gång. När månaden (experimentet) är slut, kommer jag göra en sammanfattande utvärdering av det hela.

Imorgon kommer jag presentera september månads experiment! (Uppdatering, du finner september månads experiment här) Är det några fler som tänder på idén är det självklart bara att haka på. Men glöm inte att kommentera!

För er som blev nyfikna på Raptitude kan jag rekommendera följande artiklar som en liten introduktion:

 

2 svar på ”Ett nytt ”experiment” varje månad framöver”

Tack för tips om läsning! Ska kolla in länkarna imorgon när jag inte är på väg att gå och lägga mig…

Det ska bli roligt att följa dina utmaningar. Kan hålla med om att snålmånad är lite knivigt när man redan försöker leva så sparsamt som det bara går. Jag som deltar i den senaste snålmånaden märker att jag inte kan hitta så mycket mer att dra in på, förutom att gå och lägga mig med tom mage och så långt har jag inga planer på att gå. Men jag ser det ändå som en bra pepp att försöka hitta nya vägar att spara några kronor och jag får bra tips från övriga deltagare.

Ja jag följer snålmånaden med spänning. Man kanske kan lära sig några bra tips trots allt, man vet aldrig! Men det är ju som du skriver att man skulle ju kunna spara in på saker och ting på ett extremt sätt, men så långt har inte jag heller tänkt att gå. Jag är nöjd som jag har det just nu 🙂

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *