Kategorier
Privatekonomi

Första april och ny utmaning

Som jag nyligen skrev har jag inspirerats till att under april månad enbart använda en uppsättning kläder. Detta är något som även omedvetenellermedvetenkonsumtion samt One Viking Roaming the World har hakat på, fast med deras egna twistar. Kul tycker jag!

Det finns flera anledningar till att jag inspireras av att gå runt i samma kläder varje dag under april månad. Dels tycker jag om enkelheten i idén. Det finns ett plagg för överkroppen och ett plagg för underkroppen – fine. Då kör vi på det.

Den andra anledningen är att jag tycker det ska bli intressant att se hur nära och kära reagerar. Om de reagerar. Kommer de att hålla masken och låtsas som att de inte märkt nåt? Kommer de fråga mig om tvättmaskinen gått sönder? Eller möjligtvis smyga fram en liten inbjudan till shoppingrunda på stan; ”Skarú med och handla lite schyssta kläder…”.

Om man skulle fortsätta med denna utmaning även efter april så finns det ju såklart ytterligare fördelar. Behovet av att handla kläder kommer ju självfallet att minska. Och om mina valda klädesplagg efter några år skulle vara så slitna att de inte går att använda länge så köper jag bara ett exakt likadant plagg en gång till. Enkelt! Alternativt kan man ju faktiskt lämna in plagget hos en duktig hantverkare och få det lagat.

Det ultimata vore att ha två exakt likadana uppsättningar av favoritplaggen, eftersom man då och måste tvätta. Jag har dock tillgång till både torkskåp och torktumlare så jag kommer kunna sköta hygien ändå, även fast jag bara har en uppsättning.

Så till själva klädvalen. Om jag bara får använda ett plagg för resten av mitt liv, vilket skulle då plagget vara?

Överkropp

Vitt linne och jeansskjorta. Observera att mannen på bilden inte är jag, även om jag önskar att så var fallet.

skjorta

Motivering

En jeansskjorta av bra kvalité håller väldigt länge. Dessutom blir den bara snyggare och snyggare med tiden, vilket är en bonus. Den har också fickor som kan användas till förvaring av småsaker. Jag tycker också att väl använda jeansplagg är sköna att bära.

Jag har faktiskt köpt en helt ny jeansskjorta just till denna utmaning, eftersom jag inte ägde något plagg sedan tidigare som jag tyckte kunde användas i den här utmaningen (bara t-shirts och finskjortor). Skjortan köptes på tradera för 175 kronor och är av märket Levi´s. Min skjorta är i mörk denim och ”otvättad” eller vad det kallas. Den är alltså inte sliten i förväg.

Vita linnen är billiga och funkar att bära även utan skjorta om det till exempel skulle bli för varmt.

Underkropp

Med risk för att vara tråkig så föll valet på ett par helt vanliga blåjeans. Personen på bilden är inte jag.

byxor

Motivering

Ungefär samma som jeansskjortan. Jeans blir den bara snyggare och snyggare med tiden. Jeans har också fickor som kan användas till förvaring av småsaker. Jeansbyxor är också enligt mig väldigt sköna att bära.

Jag kommer använda ett par jeans som jag redan använt en hel del. De är tyvärr av något billigare märke, men för den här utmaningen kommer de att duga bra. Skulle utmaningen gälla för resten av livet hade jag nog köpt ett par helt nya jeans i mörk denim av ett fabrikat känt för hög kvalitet.

Jag återkommer när månaden gått med mina reflektioner och upplevelser från den här utmaningen. Ni som läser detta; vilka plagg hade ni själva valt? Varför?

 

9 svar på ”Första april och ny utmaning”

Jag packar min väska för månaden (jag hade glömt att jag inte skulle vara hemma i april men det gör ju å andra sidan utmaningen enklare)
Svarta strech-jeans (2 likadana, det ena paret slitet betydlgt mer än det andra men omfärgat)
Kavaj (2 liknande, svarta, tvättbara, mjuka)
Tröjor (3 vit, svart, grå, får plats under kavajen)
Top (snabbtorkande, rundhalsade, vit, svart, blå, rosa)
Sedan det övriga: fleece, sov- & underkläder, ytterkläder, nål&tråd samt handtvättmedel. Klart! I väskan får nu också tre datorer och fem kilo böcker plats.

Som enda plagg i år har jag köpt en tunnare ljusblå jeansskjorta. Den skulle jag tveklöst välja tillsammans med vit långärmad T-shirt under (är frusen) och mörkblå jeans. Och detta val helt utan påverkan från dig faktiskt. I min värld är denna outfit den absolut optimala. Tidlös, praktisk, ständigt modern och snygg. Tror det kommer att ta tid för folk att upptäcka att du har samma kläder. Just jeans är ju bokstavligen VAR(JE)DAGS-plagg överhuvudtaget, något som är så vanligt att man inte lägger märke till det nästan.

Lycka till! 🙂

Jag tror också det kommer ta ett tag för folk att reagera. En månad är nog troligtvis för kort tid. Men om jag själv trivs med detta så är det ju inget som sätter stopp för att jag fortsätter även efter. Jeans är som du säger tidlöst och snyggt. Ett par jeans kan nog hålla i säkert tio år om man är lite händig och lagar dem vartefter. Kanske ännu längre?

Svara

Kul utmaning. Har haft samma jeans varje dag i två månader nu. Ingen som sagt något om det. Skulle jag köra samma outfit hela april så skulle det bli de grå jeansen, ett svart linne och en svart stickad tröja. Kanske skulle prova…

Inspirerande! Jag skulle också vilja testa detta, om inte annat för att slippa välja vad jag ska ha på mig på morgonen 🙂 Svårigheten för mig blir nog att jag byter kläder efter vad jag gör. En förmiddag ute i trädgården kräver slitstarka kläder som jag inte är rädd om eftersom de blir smutsiga och svåra att få rena. Ett kundbesök snygga, rena och propra kläder. Häng i lekparken med barnen bekväma och återigen slitstarka kläder som dock gärna får vara rena. Känner att jag behöver tänka mer på detta, det borde förstås gå att anpassa efter mitt liv också 🙂

Skriv om det på bloggen om du bestämmer dig för att köra någon variant! Jag har också varit tvungen att använda olika typer av kläder även nu under utmaningsmånaden. Jag har till exempel inte lust att stå och fernissa båten i samma kläder som jag går hem till vänner och äter middag 😉 Men har försökt att till 99% använda min jeansskjorta samt blåjeans. Funkar bra till det mesta.

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *