Frysa först, laga sen!

Nu vill jag dela med mig av ett riktigt hett tips för alla er därute som gillar god mat, men som samtidigt varken har tid eller lust att tillbringa flera timmar om dagen vid spisen.

Såklart involverar det här tipset min slowcooker som sedan jag fick den i födelsedagspresent i våras har använts väldigt flitigt. En slowcooker (eller crock-pot) är alltså en gryta som kopplas in i eluttaget och lagar maten på låg värme över lång tid. Ungefär samma princip som att sätta en gryta i ugnen på låg värme, med skillnaden att man inte behöver slå på ugnen och därigenom spara en hel del el.

Så, vad är då det gyllene tipset?

Jo, ni vet ju själva hur jobbigt det kan vara att komma hem från jobbet och veta att man har ett tomt kylskåp och inga maträtter färdiga för upptining från frysen. Och när det väl finns en frusen matlåda så är det inte alltid den smakar sådär fantastiskt som den en gång gjorde, när den precis hade lagats.

Låt mig då presentera den fantastiska lösningen på problemet!

  1. Hitta ett gott recept på nätet (gärna ämnat för att tillaga i slowcooker).
  2. Förbered alla ingredienser, hacka grönsakerna, putsa köttet, mal kryddorna, o.s.v.
  3. Ta fram ett antal zippåsar i stora storlekar
  4. I zippåsarna portionerar du ner så mycket mat som du anser att du kommer behöva vid varje tillagning (jag har 20x30cm stora zippåsar eftersom jag gärna lagar mycket mat som räcker till exempelvis flera personer eller matlåda dagen efter)
  5. Skriv på påsen vad den innehåller och hur den ska tillagas
  6. Stoppa in de olika maträtterna i frysen, men gör det innan du tillagar dem
  7. Repetera med nästa maträtt

Gör du detta med tillräckligt många olika maträtter så har du alltså en uppsjö av härliga maträtter färdiga att tinas upp och tillagas när som helst i din slowcooker. Fördelen med att frysa in maträtten innan den tillagas är självklart att den inte får den där tråkiga snabbmatskänslan när den väl lagas, eftersom smaker och näringsämnen inte försvinner när man fryser in färska eller råa råvaror.

Jag brukar göra som så att jag kvällen innan jag åker till jobbet tar fram en zippåse med en förberedd maträtt och lägger den i kylskåpet på upptining över natten. På morgonen innan jag åker till jobbet öppnar jag påsen och placerar maträtten i slowcookern, ställer in den på låg värme i åtta timmar och cyklar därefter till jobbet. När jag kommer hem från arbetsdagen har jag en härlig varm nylagad måltid i slowcookern som varken är smaklös eller har den där frysta snabbmatskänslan över sig.

En riktigt bra lista på recept som lämpar sig för den här typen av “frys först, laga sen”-matlagning finns hos Newleafwellness (varifrån jag även lånat den fina bilden nedan).

crockpot slowcooker

God Jul

Sist men inte minst vill jag önska alla er därute en riktigt god jul och ett gott nytt rekordsnålt 2015!

2 reaktioner till “Frysa först, laga sen!”

  1. Tack detsamma och God fortsättning på dig Lyckliga fiskaren!
    Ett väldigt bra och smart tips från dig och jag förstår att du har mycket nytta av din crock-pot. Det här kanske är en både fånig och dum fråga men låter du den stå på hela dagen när du inte är hemma? Jag har svårt för att lämna elgrejer igång när jag inte är hemma och jag skulle aldrig gå hemifrån innan tvättmaskinen eller diskmaskinens program är färdigt.

    Men det kanske är annorlunda med en Crock-pot?

    1. Hej!

      Jag låter den stå på även när jag inte är hemma, den blir inte särskilt varm när man kör den på låg värme. Inte ens på hög värme blir det så varmt att det kokar i den. Den står dessutom på gummifötter så det finns ju ingen chans att det kan hända nåt om man ställer den på spisen. Det skulle väl då isåfall vara om det blir nåt elfel men då går ju säkringen. Och så är det nog så många använder den, antingen kör den när man är på jobbet eller alternativt över natten.

      Fast så är jag nog inte så nojjig av mig. Jag är mer orolig över att akvariet ska spricka… ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *