Kategorier
Cykling Privatekonomi

Funderingar om cykelturen

Jag har under hela vintern känt mig lite halvdeppig. Sen åkte min pappa till Filippinerna, min ena syster till Zanzibar och min andra syster till Thailand. Som grädde på moset åkte sen min bästa vän på semester i två månader till Hawaii för lite drygt en vecka sen.

Så efter ett par minuters betänketid hade jag bestämt mig för att jag också minsann ska ha semester. Men jag ska inte till Hawaii, Afrika, eller Asien. Jag ska cykla genom Europa på en tight budget, som jag skrev om i förra inlägget . Men inte förrän i sommar. Det ska bli galet kul och självklart ett minne för livet.

Den senaste veckan har gått åt till att läsa på om cyklar, utrustning och intressanta resmål. Efter att ha jämfört, funderat, ändrat mig och ändrat mig igen (kommer säkert ändra mig igen), så har jag i nuläget följande plan vad gäller resan.

Utrustning

Jag har bestämt mig för att färdas med minimalt med utrustning och minimal vikt. Från början tänkte jag köpa en begagnad cykel och renovera upp på egen hand. Men ju mer jag tänker på det desto sämre idé tycker jag att det är. Jag är alltid förespråkare för att köpa begagnat om man kan, men i just det här fallet så kommer jag köpa nytt. Det beror på att cykeln på min kommande resa är det enda som absolut inte får krångla. Självklart kommer det bli en och annan punktering och andra småsaker, men förhoppningsvis inget rambrott eller bromshaveri i någon brutal nedförsbacke. Jag vågar helt enkelt inte chansa på att köpa grisen i säcken.

Det andra frågetecknet var om man skulle satsa på hög kvalité och lägga en större slant på cykeln eller satsa på en budgetmodell och komma undan lite billigare. Vanligtvis förespråkar jag kvalité eftersom det i längden innebär det billigaste alternativet. Men även här går jag emot mina principer. Jag vill helt enkelt inte åka genom ett antal fattigare länder på en dyr (och stöldbegärlig) cykel. Visserligen kan även en billig ny cykel stjälas, men då har jag åtminstone inte investerat en halv månadslön i onödan.

Cykeln jag har valt och som jag redan beställt är en Boardman sport 2014. Väldigt mycket cykel för pengarna om du frågar mig. Valet landade på denna cykel delvis på grund av att den har fästen för riktiga stänkskärmar, något som är väldigt ovanligt på just landsvägscyklar. Vill man lägga lite mer pengar på en riktigt fin cykel så skulle jag rekommendera Canyon Endurace AL 6.0, Rose Pro SL-2000 eller Planet X RT-58.

Packningen kommer jag transportera på en lättivktspakethållare samt i en liten väska på styret. Jag kommer ta med mig ett enmannatält med en vikt på cirka 1 kg, en dunsovsäck med en vikt på ~650 gram samt en kompressionsbag med några få klädesplagg. I väskan på styret kommer jag förvara plånbok, verktyg, mobiltelefon och annat småplock som kan vara bra att ha lättillgängligt. Som liggunderlag väljer jag mellan att sova direkt på marken eller möjligtvis ta med mig en liten rulle bubbelplast. Vi får se hur det blir. Stormkök och sådant lämnar jag hemma, det tar för mycket plats och ställer till med mycket bekymmer, som till exempel disk. Jag kommer istället köpa mat som kan ätas kall, från livsmedelbutiker på vägen.

Resväg

Just nu känner jag mig absolut mest lockad av att inte planera resvägen alls. Inspirerad av det här blogginlägget (på en i övrigt väldigt läsvärd blogg) känner jag mig sugen på att med hjälp av en kompass bara köra söderut och se var jag hamnar. Det vore skönt att lämna allt annat tekniktrams (förutom telefonen) hemma. För en vecka sen så trodde jag det var en självklarhet att åka på cykelsemester med GPS, men ju mer jag tänker på det så är det ju inte slutdestinationen som är en cykelresas stora behållning, utan vägen dit. Och det blir ett väldigt spännande sätt att resa, tror jag.

En ny blogg för resan?

Den sista funderingen jag har är om jag kanske borde starta upp en ny blogg som enbart berör resan. Tycker ni som läser den här bloggen att det är intressant att läsa om mitt kommande cykeläventyr eller blir det lite för off-topic? Jag ska ju försöka att fokusera på att göra cykelresan med en tight budget, så en viss relevans kanske fortfarande föreligger.

13 svar på ”Funderingar om cykelturen”

Klart du ska skriva om cykelresan i den här bloggen! En sån här resa ger både mer på ”badass”-kontot och tränar upp ”frugality”-musklerna så det är högst relevant att läsa om i den här bloggen! Jag ser framemot inlägg om förberedelserna och när du är iväg på resan.

Tycker förövrigt att den här bloggen är det närmaste en svensk variant av MMM som jag har sett, keep up the good work!

Tack för komplimangen! Skönt att man urskiljer sig lite från alla de andra sparbloggarna. Försöker hålla hygglig kvalité på inläggen och inte bara skriva ner massa vardagligt trams som lätt annars kan bli fallet på många sparbloggar har jag märkt.

Svara

Sure, kör på här! Jobbigt att hålla reda på flera bloggar. =)

Cykla norrut nästa gång så drar vi till fjälls och flugfiskar! Knåpar för närvarande på hur jag ska banta utrustningen och få tillbaka glädjen man hade när man bara hade ett spö, ett par gummistövlar och en cykel att ta sig runt med!

Börja blogga jag med nu. Svårt men kul!

Åh, får mig att tänka på när man gick till skogs med morfar när man var barn. Ett bambuspö med rödvitt flöte, krok och en burk mask. Det var allt som behövdes för ett minne som skulle hålla i sig hela livet. Har själv aldrig flugfiskat men varit väldigt spinn/meteintresserad i hela mitt liv. Brukar åka upp till Dalarna en vecka om året för att fiska bäcköring och harr och njuta av lite friluftsliv. Kanske blir på cykel nästa gång 😉 Ska kolla in din blogg!

Svara

Flugfiske är nästan lika kul som att meta. Och när det inte nappar alls är det till och med roligare än att meta för då kan man öva på kasttekniken. Jag har övat väldigt mycket! =)

Du har inte funderat på en cykel som är anpassad för långfärdscykling? Finns t.ex. en som heter Surley long haul trucker som jag vet att tex. http://www.lostcyclist.com/ använder.
Lite dyrare än den du kolla på men finns säkert liknande varianter billigare.

Bra blogg för övrigt. Du har lite annorlunda infallsvinkel jämfört med många av de andra ekonomibloggarna som ialf jag uppskattar att läsa. Är på gång med ett liknande projekt som ditt och närmar mig miljonen, mycket oro nu kring börsens höga värderingar.

Jag har haft touringcyklarna i åtanke men de lockar inte mig. De är för klumpiga för min smak och väger för mycket. Min packning kommer väga ungefär 5 kilo så jag behöver inte en så robust cykel. Kommer inte heller ge mig ut off-road så att säga, utan följa asfalterade vägar. Tack för orden om bloggen, det värmer 🙂

Svara

Men! Vilken familj och kompisar du har då! Lite medmänsklighet får väl ändå finnas. Bara lämna dig ensam kvar i kalla, mörka Sverige! De borde väl veta hut och stanna hemma?!! 😉

Kul att du utmanar dig och cyklar ut i Europa! Och planeringen fram tills dess är ju en del av resan, ganska kul den med va?

Jag tycker du ska blogga om resan här i bloggen, för visst hänger den ihop med ekonomi!

Hälsar ytterligare en som skriver om vardagligt trams 🙂

Jag tycker alltid att det är roligast under tiden man håller på med ett projekt. När man är klar med att läsa boken, bygga huset eller vad det nu kan vara så är det ju inte kul längre… Så det är precis som du säger, planeringen innan är ju absolut bland det roligare. Likadant som mitt akvaponikprojekt, det var jättekul att bygga och lära sig allt om det, men nu när det är klart så är det inte riktigt lika skoj längre. Förutom att det går att göra pesto på egenodlad basilika närsomhelst då… Men nu så tycker jag att jag har fått tillräckligt med åsikter om att jag bör skriva om resan och planerandet här på bloggen, så då gör jag det. Ska bli skoj!

Svara

Ta med ett liggunderlag!!!

Även om det bara är ett litet tunt skumplast från Clas Ohlsson. Väger ett par hundra gram men det kommer att rädda dig. Det är kallt stt sova på marken även under sommaren.

Om det är sådan där bubbelplast man packar in saker i så kommer det inte att duga.

Hett tips från coachen 🙂

Jag överväger fortfarande fördelar/nackdelar här.

Ska jag ta med ett liggunderlag så blir det möjligtvis ett med luft som isolering. Har dock sovit utan liggunderlag på vandringar tidigare och det har funkat fint. Kroppen har en väldigt god förmåga att vänja sig. Det jag främst oroar mig för är inte vikten utan att ett liggunderlag tar så mycket plats.

Bubbelplast används av ganska många ultralightcyklister med gott resultat, fast jag kan själv inte uttala mig om huruvida ”det duger” eftersom jag aldrig testat. Ska isolera relativt väl, särskilt om man viker det dubbelt.

Ska göra ett fieldtest nu i vår och se vad jag tycker. Funkar det en natt i mitten av maj i Sverige funkar det garanterat i resten av Europa.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *