Kategorier
Privatekonomi

Göra eget snus

Jag har två laster i mitt liv. Båda är bruna, dåliga för tänderna och ganska dyra. Den ena används över hela världen medan den andra nästan bara brukas av norrmän och svenskar. Jag pratar självklart om kaffe och snus. Snuset har jag varit helt utan under perioder av mitt vuxna liv, men tyvärr är det lättare att falla tillbaka i fällan än det är att sluta. Att sluta med kaffe har aldrig varit något egentligt alternativ. Snus och kaffe är ganska dyrt och på grund av detta började jag fundera på att göra eget snus. Men då tänker ni ju att den här bloggen är ju för fanken en privatekonomiblogg, är det inte bättre att han slutar snusa?! Det är en fin tanke. Men låt mig förklara.

Jag vill berätta lite om mina strikta morgonrutiner. Klockan 06.00 ringer alarmet på telefonen. Jag använder appen ”väckarklocka xtreme” som har många trevliga funktioner. För det första så börjar volymen i stort sett ljudlöst och ökar successivt. Jag har aldrig gillat att få en smärre hjärnblödning på morgonen (minns väckarklockorna med två mussepiggöron i metall och en metallpinne som slog emellan). Nästa eminenta funktion är att det går att ställa in hur många gånger man är tillåten att snooza. Själv får jag snooza 3 gånger innan jag måste stiga upp, och för varje gång jag snoozar så minskar tiden med 2 minuter tills nästa gång alarmet ringer. Första gången snoozar jag 6 minuter, 4 minuter senare ringer det igen, och så sista gången 2 minuter efter det. För säkerhets skull har jag också ställt in så att jag är tvungen att lösa ett matematiskt problem för att kunna stänga av alarmet helt.

Hursomhelst, när klockan alltså är 12 minuter över 6 så påbörjar jag zombiepromenaden mot kaffebryggaren och styr därefter kosan mot toalett och dusch. Det innebär att jag varje morgon klockan 06.25 nyduschad och påklädd slår mig ner i soffan med en varm kaffekopp, sätter på nyhetsmorgon och tar en snus. Och jag tror att i stort sett varenda snusare vet hur underbar den där första prillan är. Det är den första snusen på morgonen som jag betalar för, egentligen. De andra är bara ren vana, men dagens första är oxfilén bland skinkbitarna, Porschen bland Saabarna och blåvalen bland sillarna. Ja ni fattar. Jag tycker helt enkelt att det är ett nöje för gott att försaka.

Göra eget snus

Men snus har som sagt blivit ganska dyrt. Nyligen fick vi höra att snusskatten skulle höjas mer än skatten på cigaretter. Jag har inget emot skattehöjningar på ohälsosamt skräp som snus egentligen är, men att höja mer än på cigaretter är kort och gott idiotiskt. Vi svenskar röker mindre än många andra länder och det har vi till mångt och mycket snuset att tacka för. Snuset är långt ifrån hälsosamt, men i jämförelse med cigaretter är det rena hälsokuren. Nog om det…

Så eftersom snus är dyrt så har jag börjat göra eget snus. Eller göra eget snus kanske är att ta i, det handlar helt enkelt om att man får en låda med 500 portionssnus torra som fnöske. I lådan ligger det också en liten påse med vätskebevarande medel som ska blandas med vatten. Denna blandning sprayas sedan ut över snusen varefter man lägger snusen i en plastpåse i två dygn för att de ska få gotta till sig. Det finns även olika aromer om man kan tillsätta i vätskan. Nu har det gått två dygn sedan jag gjorde klart satsen och om jag ska vara helt ärlig så trodde jag att det skulle smaka kamel. För det var nämligen så det luktade. Men smaken var till min stora förvåning riktigt bra. Det var även riktigt ordentligt drag i snusen, det smakade ordentligt med tobak och sved lite under läppen, en känsla som uppskattas.

Paketet jag köpte heter prillan 500 och smaktillsatsen Gruv Mix (påminner lustigt nog om grovsnus i smaken!). En vild gissning är att Admiral Mix smakar general och Rapp Mix smakar rapé. Jag blandade 2 dl vatten, påsen med vätska samt smaktillsatsen och det gav ett ganska fuktigt snus, precis som jag vill ha det. Andra föredrar torrare snus och då är det ju väldigt enkelt att ta lite mindre vätska.

Kostnadsmässigt är det billigare att tillverka själv, såklart. Ett paket Prillan 500 kostar 269 kronor vilket innebär ett styckpris per snus på 0,54 kronor (då är inte smaktillsatsen inräknad). Detta är att jämföra med vad jag betalade tidigare för snuset, 200 kronor för en stock innehållandes 240 snus. Alltså 0,83 kronor per prilla. Och det är också relativt billigt om man jämför med mer exklusiva märken som general, grov och ettan.

Jag brukar handla ifrån Snusbolaget. Använder du länken här bredvid så får du en rabattkod som ger 50 kronor i rabatt, samtidigt som jag också får 50 kronor i rabatt på mitt nästa köp. Win-win!

Så är man en av dom som tycker snus är för dyrt, men som inte vill sluta, kan jag starkt rekommendera är göra eget snus.

3 svar på ”Göra eget snus”

Jag har slutat snusa vid några tidigare tillfällen och varit snusfri under flera år. Så sluta snusa har aldrig varit något problem. Det svåra är att inte börja igen efter något år. Just nu har jag ingen lust att sluta snusa så jag kommer fortsätta med det tills jag känner att jag vill lägga av igen. Och ska jag sluta snusa måste det vara under en semesterperiod, så lite stress som möjligt 🙂 Sluta snusa juli möjligtvis!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *