Kategorier
Privatekonomi

Har du koll på dina utgifter?

Den Lyckliga Fiskaren var ursprungligen en plats där jag kunde skriva av mig om hur jag på olika sätt försökte nå mitt största mål i livet vid den tidpunkten; att bli skuldfri. Jag bestämde mig i stort sett över en natt att förändra min livsstil totalt för att ta mig ur ekorrhjulet. Jag vet inte varför jag helt plötsligt bestämde mig för det, men jag tror att det som så mycket annat i mitt liv handlar om själva utmaningen. Om de ansträngningar och uppoffringar som krävs för att uppnå målet.

Hundratusen kronor i skulder försvann oerhört fort, det tog ungefär ett år. Och då ska man tillägga att jag tjänar (relativt låga) 20000 kronor efter skatt. Det roliga i kråksången är att jag inte upplevde det som varken särskilt ansträngande eller som en stor uppoffring utan snarare som en härlig upplevelse att börja snåla och amortera. Varje stund som lönen damp in på kontot kände jag en oerhörd tillfredsställelse när de lika snabbt försvann igen och jag kunde se skuldbeloppet minska.

Idag kan jag inte i mina vildaste fantasier förstå hur jag tidigare i livet kunde göra av med hela min lön och mer därtill varje månad. Hur gick det till? Vad fick jag ut av det? Min lön räckte tydligen inte ens till för jag var tvungen att ta det där lånet för att klara av mitt liv. Eller var jag verkligen tvungen?

När man tar ett lån innebär det att man är såpass urfattig att man har gjort av med alla sina egna pengar och blivit tvungen att börja göra av med någon annans. Det tog lite drygt trettio år för mig att förstå detta.

Jag ska bjuda på ett skräckexempel gällande ekonomiska oansvarighet; jag pluggade till lärare i Karlstad mellan 2005 och 2009. 2007 gick jag in på det lokala gymmet och köpte ett gymkort. Det skulle dras 200 kronor i månaden från mitt kort och det var väl ingenting tänkte jag. Eller; jag tänkte nog inte alls om jag ska vara ärlig. Under de kommande två åren gick jag till gymmet två gånger (!), och varje månad drogs de där 200 kronorna på mitt kort. 2008 hade jag helt glömt bort att jag överhuvudtaget hade ett medlemskap på gym och det dröjde fram till mitten av 2009 innan jag av en slump tittade på ett kontoutdrag och såg att 200 kronor hade dragits från någonting som jag inte visste vad det var. Jag började undersöka saken och det slutade som ni ju redan vet med att jag upptäckte att dessa 200 kronor hade dragits varje månad sedan 2007 utan att jag ens hade vetat om det. Två och ett halvt år, 200 kronor i månaden. 6000 kronor. De hade jag kunnat haft roligare för.

Stenkoll på utgifterna

Idag har jag koll på varenda krona. Varje månad när lönen kommer budgeterar jag varenda öre i budgeteringsmjukvaran YNAB, you need a budget. Pengarna får ”ett jobb”, som det heter på YNAB-språk. Mina utgifter under månaden registreras direkt via appen med samma namn. Smått som stort.

YNAB hjälper mig att få en riktigt fin överblick över sina utgifter. Man har möjligheten att få sina utgifter presenterade för sig på flera olika sätt. På bilden nedan har jag använt mig av funktionen ”Spending trends” för att se hur mina utgifter i huvudkategorin ”Rörliga kostnader” sett ut under de sex senaste månaderna. Det blir plötsligt väldigt tydligt vad mina pengar har gått till och var det finns utrymme till förbättringar (när man håller muspekaren över de olika staplarna får man så klart reda på vilken kategori just den stapeln berör):

ynab

Den gula stapeln var väldigt hög i oktober, vilket berodde på mitt akvaponikprojekt. Februari visade mina lägsta rörliga kostnader någonsin, trots att jag betalade 900 kronor till tandläkaren (sjukvård=turkos stapel). Som ni ser så har mars alla möjligheter att bli en ny rekordmånad!

Sedan jag började använda YNAB har jag slutat att bry mig om hur mycket pengar som finns på mitt lönekonto. Det enda som betyder något är hur mycket pengar som finns tillägnade de olika kategorierna i YNAB. Och detta kan jag se via appen.

Många verkar hålla på med överföringar mellan olika konton för att på kolla på sina pengar. Jag gör på samma sätt fast mina ”konton” är istället kategorier i YNAB. Följande bild visar hur det ser ut i kategorierna under rörliga kostnader just nu:

Screenshot_2015-03-08-19-20-27

Kategorierna är alltså exempelvis Gåvor 100, Kläder och Skor 200 och Svenska Spel 100. Siffran efter vissa kategorinamn är bara en påminnelse till mig själv hur mycket jag ska budgetera i den kategorin varje månad. De gröna siffrorna visar hur mycket jag har kvar att spendera inom varje kategori och den röda siffran visar att jag har överskridit min budget inom den kategorin den här månaden. Så länge jag håller mig inom budget i alla kategorier så vet jag med säkerhet att det inte är tomt på kontot och således har jag inget behov av att veta mitt saldo.

3 svar på ”Har du koll på dina utgifter?”

Hej!
Utgift är lättare att påverka än inkomst. Så som du säger är det viktigt att ha koll på det.
Vi använder Icash istället för Ynab (dvs mer en bokföringsverktyg än budgeteringsverktyg) och vi både följer upp ekonomin.
Att använda en bokföring har gjort att både i paret har 100% koll på ekonomin. Det har också haft samma konsekvens som du nämnde: minskning av antalet konto då man inte behöver öronmärka pengar fysisk (vi gör det ändå av andra skäl)

Hej, bra blogg!

Har kollat runt bland verktyg liknande YNAB och undrar: blir det inte väldigt mycket (tidskrävande) manuellt arbete med att föra in utgifter mm?

Hej och tack!

Visst kräver det lite mer tid än verktyg som har en automatisk koppling till bank. Personligen tycker jag dock att det är en fördel att föra in alla utgifter manuellt, det ger en bättre kontroll över vad som händer med pengarna. Har provat exempelvis Tink, Smartbudget, m.fl men inte gillat någon av dem särskilt mycket. Jag tycker faktiskt att ynab är överlägset alla andra budgeteringsverktyg jag provat.

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *