Kategorier
Privatekonomi

Indexfonder och varför det passar mig

Indexfonder passar mig väldigt bra. Som så mycket annat i mitt liv uppskattar jag det enkla, det funktionella. Det som ger mig tid till annat, det som spelar roll. Därför vill jag inte spendera tid på att göra saker, eller köpa saker, som har alternativ som är enklare och effektivare.

Välj dina verktyg

Låt oss anta att du ska bygga ett hus, men du äger inga verktyg. Du inser att du måste öppna din plånbok, du kan inte bygga huset med dina bara händer. I butiken står du sedermera inför två olika val.

Till vänster, i ett litet hörn i butiken , står ett verktyg som har 100 olika funktioner, ”indexverktyget”. Det kan såga, hamra, borra, hyvla, fräsa och 95 andra saker. Det är också synnerligen effektivt inom alla dess användningsområden. Det tar inte särskilt stor plats och verktygen behöver aldrig underhållas. Vissa verktyg kan gå sönder, men det växer automatiskt ut ett nytt lika snabbt. Det verkar vara en fantastisk maskin.

I resten av lokalen står 100 olika verktyg utspridda överallt. Verktygen heter allt möjligt som till exempel Ericsson, Apple, Hennes & Mauritz, Investor och Volvo. Dessa verktyg kan också såga, hamra, borra, hyvla och fräsa. Men du inser att om du köper dessa, kommer du bli tvungen att bygga två hus för att förvara verktygen i. Du tänker också på allt jobbigt underhåll som de 100 olika verktygen kommer innebära. Några kommer så småningom att fungera sämre och några kommer helt sluta fungera.

Denna lilla berättelse är min egen skildring av varför jag föredrar multiverktyget före de individuella verktygen. Jag vill har en placering som inte kräver underhåll men som kommer prestera i vått och torrt. Börsens utveckling är omöjlig att förutspå. Experter uttalar sig och domedagsprofeter predikar. Dagligen läser man ”experternas” utlåtanden om börsens framtid. Men jag bryr mig inte. Och det beror på att det enda man kan vara säker på när det gäller börsen är följande:

Börsen går alltid upp

Så nu när vi alla vet att börsen alltid går upp, vore inte den ultimata investeringen den som alltid följer börsens utveckling i vått och torrt, i uppgång såväl som nedgång? För min del är svaret ett självklart ja.

Men då säger ni att det finns ju faktiskt fonder som slår index. Och visst är det så. Men jag har varken tiden eller kunskapen att leta efter förvaltare som är så pass duktiga att de lyckas slå index, år efter år. Och även i de enstaka fall då en aktivt förvaltad fond skulle slå index, så slår den i praktiken ändå inte index på grund av de hutlösa avgifter som ofta är förknippade med aktivt förvaltade fonder. Över en tidsperiod på 20 år får 73% av de aktivt förvaltade fonderna se sig slagna av index. Och så länge som börsen går upp (och det gör den ju alltid, eller hur!) så är jag fullständigt belåten med att följa index, varken över eller under.

Avrundar med ett riktigt trevligt citat från en mycket trevlig blogg:

Before you start trying to pick individual stocks and/or fund managers ask yourself this simple question:  “Am I Warren Buffett?”  If the answer is “no,” keep your feet firmly on the ground with indexing.  (If the answer is “yes,” it’s nice to have you here, Warren.) – jlcollinsnh

11 svar på ”Indexfonder och varför det passar mig”

Hej! Följer din blogg sedan en tid, gillade speciellt inlägget om el-cykeln då jag själv är en trogen trampare:)
Vad det gäller investeringar så är jag väldigt grön och har mycket att lära, men vissa saker har jag klart för mig, bland annat att ”experterna” tjänar feta pengar oavsett vad du gör, bara du handlar och säljer, så dom lyssnar jag aldrig på.

Personligen väljer jag aktier före fonder, jag har visserligen en del pengar i fonder men dom ligger där i väntan på större aktieköp.
Jag gör så att jag delar upp mitt månadsspar i tre högar, en till räntefond, en till sparkonto och en till direkt aktiehandel. Jag köper aktier varje månad för en fast summa, detta gör att jag ibland köper billigt och ibland dyrt. Min sparhorisont är resten av livet så jag lägger inte allt för stor vikt på att handla billigt, tror att det kommer att löna sej i längden. Visserligen vore det perfekt att alltid handla billigt, men det är ju tyvärr inte möjligt. Räntesparet har jag som buffert och fonderna sparar jag till den dagen det blir extrapris på börsen. Jag försöker inte tajma börsens rörelser, men den dagen något av mina favoritbolag säljs ut billigt vill jag inte sitta utan kontanter.

Har ingen erfarenhet av indexfonder, jag håller mig till aktierna, jag tycker det är kul att hålla på och lägger gärna tid på det.
För övrigt försöker jag hålla mig på rätt sida av räntan, spara först, köpa sen och vara skuldfri.

Ha det gött!

Hej! Tack för responsen. Har kikat på din sida tidigare också. Ja i det långa loppet handlar det väl helt enkelt om vad som fungerar för en själv. Vad som ger en sömn om natten så att säga 🙂 Lycka till med din aktiehandel!

Svara

Jag har hållit på i många år nu med investeringar och äger för tillfället inga indexfonder själv men tror att det är ett mycket bra val du gjort för din del. Den kommer tjäna dig väl och låta dig koncentrera dig på det som är det verkligt viktiga i ditt skede av livet, spara pengar och njuta av livet.

Nu till något helt annat. Inspirerades av ditt projekt med elcykeln men kom fram till att jag nog vill köpa något färdigt. Giant prime e+ kommer ju med nya Yamaha motorer 2015, tycker det ser ut att passa en gammal gubbe som mig. Har du någon åsikt om Yamahas motorer eller giants cyklar?

Kul att man har inspirerat till att ta steget ut i elcykelvärlden. Du kommer inte ångra dig… Angående Giant så är dom ju världens största tillverkare av cyklar. De har cyklar i alla prisklasser och det är säkert en väldigt bra cykel. Att sen Yamaha är världens näst största motorcykeltillverkare gör ju inte saken sämre. Jag vet inget om deras elcykelmotorer så där kan jag inte råda dig till till något, men jag är övertygad om att det är riktigt bra grejer. Den motor som hyllats mest är Bosch, som sitter på bland annat Treks cyklar.

Omtalade middrives kan du läsa mer om på http://www.electricbike.com/2014-mid-drive/ Där nämns Yamaha som en farlig uppstickare…
Treks elcyklar finns det mer info om på följande länk: http://www.trekbikes.com/se/sv/collections/electric_assist/

Men smakar det så kostar det. Prismässigt verkar Giants cykel med Yamahamotor ligga något under Treks cykel med Boschmotor. Skulle vara kul att provköra de båda. Kalle du får gärna uppdatera mig med dina eventuella köp, vore intressant att höra dina tankar.

Svara

Kan också avge en liten rapport vad gäller min egen elcykel. Har nu kört 70 mil på den och inte upplevt några fel ännu. Jag är verkligen supernöjd. Tänkte låta den gå några hundra mil till innan jag skriver ihop ett litet utvärderingsinlägg på bloggen.

Svara

Tack för snabbt svar. Och tack för en läsvärd blogg! Det var elcykeln som ledde mig hit från början. Men jag hittade många fler intressanta inlägg.

Vi använder oss av SPP Global aktiefond (index, 0,3% avgift och courtagefritt) för vårt investerande. Det bör vara tämligen likt VTI+VXUS. Vi har tittat på vanguard tidigare men har valt bort det pga ETF:erna är utdelande och beskattas. SPP återinvesterar medlen utan att svensk skatt behöver dras (utländska skatter är svårt att bli av med även om det kan finnas sätt att kvitta bort den, vilket dock verkar väldigt komplicerat).

Vad gäller ränte-delen av portfoliot har vi valt att skippa den och använt pengarna för att amortera istället (nu amorterade vi förvisso med hela vår ”frihetsfond” förra månaden för att realisera vinsterna vi erhållit).

Valutarisken finns ju också där när man investerar utanför Sverige men den nöten har vi inte riktigt knäckt än.

Ja SPP aktiefond global är ett väldigt bra alternativ, relativt bred, runt 1000 innehav och med en bra fördelning världen över. Jag kör den som ppm-val. Den Vanguard ETF:en jag investerar i är ju utdelande och beskattas med utländsk källskatt om 15 %. Denna beskattning får man göra avräkning för i deklarationen.

Valutarisken är som du säger något att fundera över.

Svara

Om man har fonder i ISK (som jag) så känns det som man behöver ha en stor del icke-utdelande eller svenska papper, för att man ska kunna få tillbaka källskatten på vanguards utdelningar. Den kvittas mot schablonintäkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *