Kategorier
Privatekonomi

Investeringsplan 2015

Under 2015 kommer jag för första gången i mitt liv kunna fokusera på att låta pengarna jobba för mig istället för mot mig. Jag blev skuldfri tidigare i år, ett resultat av ett beslut jag tog för lite drygt ett år sedan om att börja leva sparsamt och enkelt. Etthundratusen kronor i skulder försvann snabbare än jag någonsin kunnat ana genom ett antal stora, men inte särskilt ansträngande förändringar i livsstilen. Som ett ankare på botten av mitt nya ekonomiskepp finns YNAB som hjälper mig att få koll på varenda krona jag spenderar. Grundläggande för att kontrollera köplustarna har varit att inför varje inköp ställa mig själv frågan om artikeln/tjänsten jag har för avsikt att köpa kan tillföra något i mitt liv gällande exempelvis ökat välbefinnande. Detta har i kombination med att optimera alla fasta kostnader i vardagen resulterat i att jag varje månad har en hel hög med pengar kvar på lönekontot när nästa lön är på väg att trilla in.

Att investera det som är kvar

Nästa steg i mitt nya, sparsamma liv var således att läsa och lära sig så mycket som möjligt om vad jag ska göra med alla dessa pengar som numera inte längre används till kaffe och bensin på Statoil, dyra festkvällar på krogen, värdelösa telefonabonnemang och onödigt stora boytor. Det viktigaste jag lärt mig det senaste året om investeringar och det som kommer ligga till grund för mina investeringar under 2015 är följande:

1. Handel på börsen innebär både upp- och nedgångar. Det kan jag vara helt säker på. Något annat som jag kan vara helt säker på är att börsen efter en nedgång alltid återhämtar sig. Med denna kunskap innanför västen kan jag konstatera att om man köper en liten bit av hela marknaden och aldrig säljer den, resulterar detta i en vinst. Andra har redan begått misstaget att sälja i panik vid en krasch och jag behöver således inte begå samma misstag igen. Jag rycker på axlarna med vetskapen om att jag investerar på lång sikt och att börsen snart är tillbaka igen på ruta ett.

2. Aktivt förvaltade fonder innebär höga avgifter och går väldigt sällan bättre än passivt förvaltade indexfonder med låga avgifter. Väljer jag att låta någon annan  investera mina pengar begår jag således ett misstag. Detta beror på att förvaltaren inte tjänar lika mycket på att göra det som egentligen vore det bästa för mig, utan istället det som är bäst för honom/henne själv. I de fall där aktivt förvaltade fonder faktiskt utvecklas bättre än index äts vinsterna gentemot passivt förvaltade fonder upp av de högre avgifterna.

3. Att investera behöver inte vara svårt. Och faktum är att desto komplexare investeringsstrategi jag har, desto större är risken att misslyckas. Det är konstaterat att de som köper och ”glömmer” i de allra flesta fall lyckas bättre än de som köper, säljer, funderar, köper och säljer. Och nej, jag och du är inte några av de ytterst få som kan slå index och därmed lyckas bättre än de som följer index (även fast vi gärna vill tro det).

Indexfonder,  räntor och fastigheter

Detta innebär kort och gott att jag varje månad framöver kommer köpa billiga, passivt förvaltade indexfonder med innehaven utspridda över världens alla olika regioner och tillgångsklasser.

Generellt sett rekommenderas ett innehav av 100 minus ålder i aktier och resterande del i räntor/obligationer. Jag kommer dock vara lite aggressivare och ligga på 80/20.

En eller ett par gånger om året kommer jag balansera innehavet, så att det överensstämmer med min planerade tillgångsallokering 80/20. Eftersom jag personligen kommer ha en viss del av mina tillgångar i ETF:er balanserar jag inte oftare än så på grund av avgifter i form av courtage. Tycker man det är krångligt att räkna på hur man ska fördela pengar som skjuts till på det innehav man redan har (i syfte att upprätthålla den planerade tillgångsfördelningen) kan man med fördel använda en rebalancing calculator.

Min egen portfölj baseras på Rick Ferris Core Four strategi, där man investerar i breda aktieindexfonder, räntor/obligationer och en liten del fastigheter (REITS).

5 svar på ”Investeringsplan 2015”

Kul! Bra jobbat! Jag fick samma ryck 2014 (och började snöa in mig på mustaschmannen och alla andra privatekonomibloggar ungefär samtidigt) och har 10 000 kr kvar på min skuld (ca 70tkr i mars 2014). Samt att jag sänkt alla månatliga fasta kostnader från 4500kr till 1500 kr, köpt cykel och massa andra levnadsförändringar. 2015 blir indexfondernas gyllene år!

vänligen
Erik

Grattis!

Ja det känns som att det här med privatekonomi börjar intressera folk allt mer. Vem vet, om 10 år kanske man inte ens behöver smyga med att man sparar 60% av sin inkomst… 😉

En fråga; bor du hos föräldrar eller hur har du lyckats få ned fasta kostnader till 1500? Tält :)?

Svara

Sorry det var lite slarvigt. Nej jag bor sambo och har inte börjat odla mustasch i den gemensamma ekonomin ännu. Dom 1500kr (och lånet) avser min ”egen” ekonomi och egna fasta kostnader (sagt upp gym, fixat billigare telefonabonnemang, cyklar istället för kollektivtrafik, ingen spotify etc.). Mat och boende ligger gemensamt fortfarande.

Ett steg i taget 🙂

Värt att titta på när du funderar över din fördelning är hur din pension är placerad?! Det är en övervikt i många pensionslösningar mot ränteplaceringar varför det kan vara fullt rimligt att ha en större del av sitt ”fria” egna kapital i aktier (kanske i det närmaste allt??). Bara en tanke…

Ja det är sant. Min premiepension och tjänstepension ligger i 100% aktiefonder och jag har för avsikt att låta det vara så även framöver. Men det finns nog många som borde kolla över sitt pensionssparande. De som sitter och sparar i IPS t.ex.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *