Kategorier
Privatekonomi

Iphone 6, ytterligare en onödig pryl?

Min twitterfeed är full av den. Tidningarnas artiklar är fulla av den. Alla världens bloggar har drabbats av den. Jag talar såklart om applefebern (eller nu; iphone 6 febern), som då och då drabbar 90% av västvärldens medier.

Och det är lika irriterande varje gång.

Min nuvarande telefon, en Samsung galaxy s II, är den näst bästa telefon jag ägt. Min förra telefon glömdes på ett biltak och försvann. Det var en gammal hederlig HTC desire och det var den bästa telefon jag ägt. Skärmstorleken på 3,7 tum lämnade inget att önska. Batteritiden var helt acceptabel och den klarade alla appar jag någonsin önskat kunna köra. Det hade den gjort idag också.

Min nuvarande Samsung galaxy s II är också bra, men har ju en alltför stor skärm på hela 4,3 tum, vilket irriterar mig. Skriva sms med en hand är en smula svårare och skärmen drar såklart mer batteri än min gamla kompis desire.

Trots detta har jag för avsikt att aldrig göra mig av med Samsungen förrän det finns ett behov av det. Och det behovet existerar inte just nu.

En gång i tiden ägde jag faktiskt en iphone 4. Under några veckors tid drabbades även jag av iphonefebern och gjorde misstaget att köpa en begagnad appleprodukt. Som androidanvändare blev man vansinnig efter ungefär en timmes användande. Och dagen efter fick iphone 4 en ny ägare.

Nåväl, till saken.

Varför anser sig så många behöva en ny telefon en gång om året? Varken Samsung eller Apple kommer med några särskilt tuffa eller användbara innovationer. Här om året var det Siri som var den stora grejen. Siri! Något som funnits på androidtelefoner sedan urminnes tider. Och Apple hänger nu på megaskärmstrenden med sin iphone 6. Telefoner stora nog att man behöver ha handväska eller senilsnöre för att transportera dem. Är det värt 6000 spänn för att få en skärm som är en halv centimeter större? Är det verkligen ett akut problem?

Apple är genier, det ska inte stickas under stol med. Årligen lyckas de lura sina stackars kunder att ”uppgradera” till något som är precis samma sak. Fast Apple vågar inte riktigt fullt ut lita på sin egen slughet. För säkerhets skull försäkrar man sig om sina kunders telefonbyten genom att till exempel spärra vissa appars funktioner på äldre iphonemodeller. Till exempel spärrades google maps navigeringsfunktion på iphone 4 (det var när iphone 5 precis hade lanserats). Det är fult och det är slugt. Men det ger som alla vet ett ordentligt klirr i kassan hos det onda äpplet.

Och jag ser ingen anledning för androidanvändare att uppgradera heller, för den delen. Det står precis lika stilla på den fronten, förutom att man inte tvingar sina kunder att använda egna lösningar som exempelvis airplay.

Ni som läser här, hur tänker ni kring frågan? Finns det ett verkligt behov av en ny telefon om året? Eller är det bara mode-trams? Eller är det helt enkelt jag som börjat bli gammal och gaggig?! Shoot!

10 svar på ”Iphone 6, ytterligare en onödig pryl?”

Hej!
Jag har en Iphone 4 privat och Galaxy S3 på jobbet.
Android är mer flexibel men jag tycker att Apple är mycket bättre.
Batteritid är mycket bättre också.
Min iphone är snart 4 år gamla och silvertejpat så jag kommer troligtvis byta den om ett part månader. Troligtvis Apple men inte en 6:an. En enkel 5:an-basmodeller räcker.

Ja det handlar ju om tycke och smak. Min första smartphone var just en androidtelefon och därför så var det väl det som föll mig mest i smaken antar jag. Jag är en sån som gillar att pilla och fixa och android har ju överlag lite mer utrymme för anpassningar som du skriver, iOS är ju som det är och går inte ”göra något åt”. Jag irriterade mig bland annat på iOS bedrövliga multitasking, t.ex. laddades inte bilder upp automatiskt på dropbox utan man var tvungen att öppna dropbox appen. Såna småsaker som har att göra med Apples strikta regelverk.

Svara

Det är bara mode-trams 🙂

Ett skapat behov och den här ständiga övertron på att nästa produkt (”nu ännu godare smak”) ska vara bättre än den förra.
Personligen reagerade jag mer på Apple Watch än på iPhone 6. Den var inte ens snygg och behöver vi verkligen ännu en elektronikpryl?

Jag har en gammal Nokia (ej smartphone) fortfarande privat – när jag skulle förlänga mitt abonnemang för 1-2 år sedan så tackade jag nej till en ny gratis telefon. Min gamla fungerar ju fortfarande. Expediten tittade storögt. Jag har en Android (HTC Sensation) via mitt arbete som jag är supernöjd med.
Finns absolut ingen anledning (för mig iaf) att byta en telefon som fungerar.

Jag har faktiskt också funderat på att gå tillbaka till en vanlig mobil utan touchskärm, men insett att det finns några saker jag kommer ha väldigt svårt att klara mig utan som t.ex. google maps och kalendern. Annars använder jag knappt internet alls på telefonen. Nokias äldre telefoner är ju överlägsna dagens smartphones på många områden som t.ex. stryktålighet och batteritid.

Svara

jag hittade massa nu här som kan disskuteras dom där i-telefonerna har jag aldrig haft mycket för iphone men visst jag ägde iphone (den första) sen har jag hållt mig till android jag bara hatade iphone från första stund men sen kom de ut fler modeller av de där äpplet så jag skaffade mig en iphone 3gs (hetast just då) men lika förbannat irriterad blev jag på den så frågan är visst de är ett tag sen 3gs släpptes men vad är egentligen skillnad på ex 3gs och den nya 6an? (förutom design) och varför ska man ens ha iphone? allt ska va så mycket special kring iphone dom kan ju inte ens ha en laddare som funkar till vilken lur som i dagsläget så man måste just ha en satans iphone laddare för att kunna få en gnutta ström i sin lur det är skrattretande….sen en annan sak med iphone man kan ju knaappt titta på skiten förrän den går sönder och där har man pröjsat en skvätt pengar och så går skiten sönder och då kostar det nästan lika mycket att reparera som att köpa en ny…..hmmm rimmligt? nja de vetifan…sen kommer vi till skärm storlek de är ganska individuellt jag har en hp slate 6 voicetab på 6tums skärm och de är aldeles utmärkt för mina feta fingrar 🙂 hade en huawei ascend p6 på 4.7tums skärm men de va för litet för mig den fick jag nästan ryck på när jag skulle skriva sms…så det med skärmstorlek kan kännas ganska individuellt….jag kommer garanterat hålla mig till android iallafall 🙂 punkt och slut

Tack för dina tankar.

Håller till mångt och mycket med. Men bryr mig egentligen inte så mycket om andra använder dom, bara jag själv slipper 😉 Tycker dock det är intressant att människor idag föredrar utseende och mode framför prestanda, funktion och ekonomi.

Android kan kanske anses vara lite för avancerat för en genomsnittlig användare. Min far skulle till exempel aldrig kunna använda en androidtelefon, det är jag övertygad om. För mindre tekniska personer är en iphone perfekt. Apple är duktiga på användarvänlighet, det ska man inte glömma.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *