Kategorier
Privatekonomi

Januari 2015 sammanfattning

networth

Ovan ser ni ett diagram över hur min ekonomi utvecklats under 2014. Jag har i min uträkning av nettoförmögenhet valt att inte räkna med vare sig allmän pension, tjänstepension eller CSN-lån

Med nyss nämnda tillgångar/skulder inräknade skulle min nettoförmögenhet ligga cirka 200000 högre än nivåerna i ovanstående diagram.

Januari

Januari har varit en bra månad. Inga konstiga oväntade utgifter har dykt upp och jag lyckades nästan nå mitt mål för 2015 den här månaden, alltså att uppnå en sparandegrad på minst 60% varje månad. Jag tror dock att jag kommer få kämpa väldigt hårt för att nå mitt mål i år. Men samtidigt är det nog bättre att sätta målen lite för högt (fortfarande nåbara) än lite för lågt.

I korthet:

  • Jag lyckades pruta ned månadskostnaden på mitt bredband hos Telia med 50 kronor genom att hota med att säga upp mitt abonnemang (jag är nu tvungen att ha fast bredband igen, då wifog har blivit värdelöst).
  • Jag har slutat snusa.
  • Jag har lite svårt att hålla mig inom budget i kategorin livsmedel. Effekten av sluta snusa samt extremt mycket att göra på jobbet.
  • Jag har spenderat 374 kronor på restauranger. En förskräckligt hög summa. Jag brukar budgetera 0. Nyårsdagen innehöll den obligatoriska pizzan. Sen ytterligare skräpmat under någon hektisk dag. Måste bättre mig här.
  • Har köpt ett par löparskor. Dels på grund av att mitt knä nu efter ungefär ett års inflammation har blivit någorlunda friskt och dels på grund av att aktiviteter som löpning är bästa medicin mot nikotinsug.
  • Har spenderat 250 kronor på gåvor i form av en födelsedagspresent och lite slantar till tiggare.
  • Har överfört 750 kronor till båtkontot (som jag gör varje månad).
  • Har investerat 11000 kronor, 80% i SPP aktiefond global och 20% i SPP obligationsfond. Mitt sparande är fördelat 80/20 både i ppm, tjänstepension samt privat sparande. Har som mål att hålla mitt sparande väldigt enkelt i så få fonder som möjligt. För närvarande har jag innehav i följande fonder: Danske invest global index, Spp aktiefond global, Folksams obligationsfond, och SPP obligationsfond. Jag föredrar SPP aktiefond global framför Danske invest global index på grund av att SPP-fonden inkluderar tillväxtmarknader, vilket jag tror mycket hårt på. Om 50 år kommer vi alla vara Kineser.
  • Har haft temavecka andra världskriget och förintelsen på jobbet. Väldigt givande och barnen är så intresserade. Det är glädjande att se att det fortfarande finns hopp för Sverige. Jag arbetar på en skola med en stor del underbara invandrarbarn.

Skulle också vilja tipsa om den underbara sidan Rockstar Finance, som samlar de bästa privatekonomiartiklarna från nätet på ett och samma ställe. Ett bra ställe att rikta in webläsaren mot om man har en timme eller två att fördriva.

3 svar på ”Januari 2015 sammanfattning”

Ja jag förstår att det är privat, skulle inte vilja lägga ut mitt eget hem heller. Men man blir ju så sugen att se hur du har det när du skriver om det. Maila gärna några bilder om du vill 🙂 du kan skicka till lyckligafiskaren at gmail punkt com

Angående akvaponik, blev tvungen att ta bort tomatplantorna, de växte sig alldeles för stora för mitt rum. Ska ordna mindre tomatplantor som inte blir så höga. Annars är det jättekul och lärorikt att pyssla med det. Synd bara att man inte bor i ett varmare land, då hade man kunnat bygga ett större system utomhus!

Svara

Ja, lite foton kommer så småningom på mailen.
Skulle man överväga att lägga upp bilder på bloggen så hade man ju fått städa undan så det endast blev fokus på lösningar, inte våra pryttlar…
Men i dagsläget är jag inte så sugen på att ”tömma” stugan 😉
Men en planlösning hade jag ju kunnat rita och lägga upp. Kommer kanske med tiden?!
Känns lite segt just nu så vi får se om/när jag tar tag i det.

Du skulle ha busktomater eller nåt sånt där i ditt system då.
Ja, bo i varmare klimat, eller bygga större system i ett växthus.
Blir ju en och annan nöt att knäcka om man ska ha det i växthuset, men det är en intressant tanke, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *