Kategorier
Privatekonomi

Långfärdscykling till sommaren

Under i stort sett hela 2014 gick jag omkring med ett inflammerat knä som vägrade bli bra. Ett antal kortisoninjektioner samt ganska många blodprov och röntgens kan jag nu konstatera två saker. 1: mitt knä har blivit förhållandevis friskt 2: Läkarna eller jag själv har ingen aning om vad som är/var fel med knäet.

I början spekulerades om en trasig menisk av en velig sjukgymnast. En knäläkare kunde efter en månads bortkastad sjukgymnastik på fem minuter konstatera att det absolut inte är något fel på menisken. Då gjordes ett antal blodprov och man tömde knäet på vätska flera gånger samt kortisoninjektioner. Svullnaden försvann med tiden men smärta fanns kvar. Knädoktorn misstänkte nu att jag hade Reumatisk Artrit, alltså ledgångsreumatism. Som tur var kunde läkaren några veckor senare till 99% säkerhet slå fast att jag inte lider av RA. Dock vet jag fortfarande inte vad som är problemet, vilket känns sådär.

Hursomhelst så är träning alltid bra och jag har kunnat cykla under hela 2014. Men det är först idag som jag vågade mig på att ge mig ut på en löptur för första gången sen förra påsk. Känns underbart. Lunkade 5 kilometer i väldigt lugnt tempo och knäet protesterade inte alls. Ska sakta men säkert öka intensitet framöver.

Långfärdscykling

Men det här inlägget skulle egentligen inte handla om mitt knä utan om min plan inför sommaren. Jag arbetar som lärare och har därför ungefär 6 veckors sommarlov. Under en längre tid har jag gått och funderat på vad jag skulle kunna hitta på under dessa 6 veckor. Mina kriterier är att aktiviteten ska vara en naturupplevelse och att det ska gå att genomföra på en tight budget. Och eftersom jag älskar cykling så har jag nu mer eller mindre tagit beslutet att sommaren 2015 kommer spenderas på en cykelsadel ner genom Europa under minst 4 veckors tid.

Till denna semester kommer jag behöva köpa en ny cykel, då det inte kommer gå att köra på elcykel genom Europa. Jag kommer satsa på att köra en lätt racercykel med extremt lätt packning. Ett enmannatält, några få klädesplagg samt lite reservdelar till cykeln ska få följa med på resan. Min far har ett tält som väger 1 kilo som jag ska låna, vilket gör att jag redan där besparar mig ett inköp på cirka 2000 kronor. Cykeln kommer troligtvis köpas på blocket och servas här hemma i källaren innan avresa. En Garmin Edge 810 cykeldator/navigator kommer också behöva inhandlas.

Jag kommer försöka bo i tältet så mycket som möjligt, troligtvis på campingområden då dessa brukar ha tillgång till kök och dusch. Fast jag kommer inte tveka att sätta upp tältet vid en vacker sjö heller för den delen. Matfrågan är det som känns som den största utgiftsposten. Just nu lutar det åt att jag inte kommer ta med mig ett stormkök med tanke på att det är skrymmande samt väger ganska mycket. Istället kommer jag äta mycket kall mat från livsmedelsaffärer utmed vägen. Antar att det kommer slinka ner en och annan burk kalla vita bönor i tomatsås, mums! Men vad gör man inte om man är en sann mustaschian. Har aldrig varit särskilt kräsen med maten som tur är, vilket innebär att jag äter i stort sett allt om jag är tillräckligt hungrig. Och hungrig kommer jag bli.

Den närmsta tiden kommer jag fokusera på att få tag i bra kartor över de tilltänkta länderna och lägga upp en realistisk plan inför resan. När snön försvinner och det börjar bli vår hoppas jag att jag kan införskaffa mig själva cykeln och börja träna inför resan.

Kommer självklart skriva mer om detta projekt här på bloggen framöver och även under resans gång. Har tänkt att skriva någon form av dagbok under resan och då även skriva ner mina utgifter under dagarna. Ska bli spännande att se hur billigt man kan leva under en resa på två hjul.

19 svar på ”Långfärdscykling till sommaren”

Blir intressant att följa! Hoppas knät har bestämt sig för att vara friskt. Du åker alltså ensam?
Kolla om det är någon som vill hyra ditt nuvarande boende några veckor så får du in lite extra deg medan du är borta?

Ja den ser väldigt smidig ut. Men ska man ha med sig ett kök då blir man tvungen att ha med sig en massa annat också har jag insett. Till exempel bestick, kanske en tallrik, eventuellt diskmedel. Jag tror nog jag hoppar över det den här resan. Men ska ändå överväga, tack för tipset om det lilla lätta köket!

Svara

Hej du knälidande!
Hamnade på din blogg ”av misstag” och såg att du tydligen har lidit av måhända samma knäplåga som jag, fortfarande, efter sex månader försöker att göra mig kvitt från.
Jag: fullt frisk i hela mitt liv och plötsligt svullnade det ena knät, med olidlig smärta, och det har varit helt omöjligt att ens förflytta sig.
Allt efter ett bett av en infekterad fästing!
Har du kollat upp saken?
Läkarna säger att jag kan räkna med upp till ett år, individuell läkning, som allt annat i livet, innan den den tillfälliga fästingsorsakade reumatiska artriten går tillbaka och man blir normal igen.
Kunde inte hålla mig från att skriva, då jag såg att både du och dina läkare inte hittade någon förklaring till dina svårigheter.
/ Kanske ett tips?
/

Där ser man, inte visste jag att man kunde få någon slags tillfällig RA 🙂 Det är inget som det har spekulerats i och jag har inte haft någon fästing på mig så vitt jag vet, men det kanske kan ha varit någon rackare på mig ändå? På mina röntgenbilder såg man att skelettet i kanterna vid lederna var något förtunnat, liksom lite genomskinligt, vilket skulle tyda på RA. Hade du likadant? Ska ha detta i åtanke ifall problemen blossar upp igen. Tack!

Svara

Låter riktigt spännande, det är en av mina drömma också att cykla genom Europa. Fick mersmak efter cykelsemestern jag och några polare hade 2013, helt fantastiskt att cykla genom Sverige också. Har du gjort någon långcykling tidigare? Säg till om du vill ha sällskap på träningsrundorna, du bor väl i Linköping?

Hej!

Nej det är faktiskt min första långfärdscykling. Men jag har ändå en del cykelvana, cyklade 4 mil tur och retur till jobbet under något års tid, alltid något. Samt att jag har en relativt god grundkondis så jag tror att ordentlig träning under våren ska räcka gott. Annars får man väl helt enkelt sätta sig på ett flygplan hem.

Ja jag bor i Linköping, vore jätteskoj att få sällskap på träningsturerna och kanske få lite tips och råd från dig som varit ute förr. Ska försöka komma ihåg dig fram emot våren och skickar kanske ett mail då!

Svara

Sen du inspirerade mig till att renovera upp min gamla cykel i somras, kom både jag och hustrun igång rätt bra. Nu planerar jag med den gamle rätt två cykelsemestrar del i sommar. Först bil ner till Österlen, mellan hägg och syren. Tar in på något enkelt boende och göra dagsutflykter med cykeln, på 5-7 mil några dagar. Senare planeras en vecka på öland i stuga med dagliga cykelturer.

Åh, cykelsemester! Det låter inte dumt!
Själv har jag under många år haft lite sådär i bakhuvudet att cykla på Gotland någon sommar.
Men i år blir det mindre turer från stugan är det tänkt.
Och att tälta någon natt.
Dottern började genast planera vad vi skulle ha med och vad vi skulle göra i tältet och… Kul att hon är med på noterna! 🙂
Skönt med billig semester i år!
Ska bli kul att höra om din tripp med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *