Kategorier
Privatekonomi

Lyckliga Människor

Då och då får jag en oerhört stark längtan efter att komma bort från det ”vanliga” livet. De vanliga rutinerna, de vanliga kollegorna, den vanliga lägenheten. Och inte minst kan jag längta efter att komma bort ifrån det moderna samhället. Inte varje dag, men då och då.

I förrgår skedde det igen, efter att jag sett den helt fantastiska Werner Herzog dokumentären ”Lyckliga Människor” som sändes på SVT. Lyckliga Människor skildrar pälsjägare i Sibirien, från den bistraste vinter där -30 grader är mildväder, till den mest ogästvänliga myggsommar som man skulle kunna tänka sig. Dokumentärer som denna sätter perspektiv på saker och ting, helt klart. Här sitter jag i min lägenhet på 35 kvadrat, varmvatten och all tänkbar lyx och klagar över att det minsann kan vara lite lyhört då och då.

Samtidigt sitter pälsjägaren Gennadij i en av sina egenhändigt byggda jaktstugor mitt ute i det mörkaste och kallaste av Sibirien, dit man enbart kan ta sig med hjälp av båt under sommartid, eller helikopter under resten av året. Gennadij har ingen el, inget varmvatten och inte ens någon att umgås med, förutom sin hund. Lyckas han inte fånga föda, så dör han. Och ändå är han lycklig. Gennadij och de andra pälsjägarna visar i dokumentären hur hantverkskunskaper från många generation gått i arv och hur dessa kunskaper i sin tur lärs vidare till Gennadijs söner i generation efter generation. Gennadij säger i dokumentären att man kan ta ifrån en människa rikedom och hälsa, men hantverket går aldrig ur. Där och då kan jag känna att man slösar bort för mycket av livet i onödan, exempelvis genom att sitta och skriva spaltmeter av text på en blogg eller se på jättebra dokumentärer på svt dox. Jag får ett enormt sug av att skapa någonting när jag ser på den här dokumentären. Skapa, göra, utforska, äventyra.

Så nu längtar jag ännu mer efter sommarens cykeläventyr. Och ni som inte har sett dokumentären, gör det! Det skänker ett härligt perspektiv till vår svenska vardag, samt inspiration till nya upptåg.

Är det någon mer läsare som sett dokumentären? Vad tyckte ni?

 

8 svar på ”Lyckliga Människor”

Hej!
Tack för tipset om dokumentären, jag har sett den nu och håller med dig. – den är sevärd. Själv får jag längtan till det enkla, att det i det enkla tillsammans med att äga sin tid finns mycket lycka.

Vill tipsa tillbaka om den här filmen: The Lie We Live. Den är väldigt spot-on tycker jag.
https://www.youtube.com/watch?v=ipe6CMvW0Dg

Ingen orsak. Svt dox är bland det bästa som går på TV nu tycker jag. Finns massor av sevärda dokumentärer där. Synd bara att de inte ligger kvar hur länge som helst på svt play.

Svara

Det du beskriver är nått jag också brukar känna, komma bort och leva enkelt. Tystnaden och känslan av att skapa saker och lösa problem.

Dokumentären var mycket bra. Gillar samspelet med hunden, själv hundägare och skaffat den till fiskekompis men blir för lite vildmark för oss även om vi har just vildmark runt hörnet så att säga.

Min sambo brukar säga att sånt där är inte bra att titta på för mig, detsamma kan sägas om Tiny house dokumentären, som du också verkar uppskatta?. =)

Kollade för några år sedan på SVT program av Lars Monsen och hans resa över nordkalotten. Kan vara nått du gillar om du inte sett den (om den går att se nånstans). Skriet från Vildmarken av Jack London brukar jag läsa då och då för att ”komma bort”.

Tycker att det finns betydligt värre saker att slösa tid på än att skriva på din blogg eller att titta på den här typen av dokumentärer!

Angående din båt (träbåt?). Känner en träbåtbyggare som bygger forsbåtar i trä och tidigare bott i stockholm och renoverat stora träbåtar. Så om du behöver tips & råd, material etc. kan du få kontaktuppgifter (maila mig i så fall).

Skriet från vildmarken har jag faktiskt liggande i en låda, det var min favoritbok när jag var yngre och har säkert läst den 20 gånger. Har sålt/skänkt bort i stort sett alla mina andra böcker, men sparat sådana med emotionellt värde.

Ska kika på Lars Monsen. Och tack för tipset om träbåtsmannen, kan komma till användning vad det lider!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *