Kategorier
Privatekonomi

Mars 2014, sammanfattning och crock-pot

Mars har varit en hygglig månad. Jag njuter av att dagarna blir både längre och ljusare. Min stora kärlek till fiske börjar vakna till liv, men ännu har jag inte gjort premiärturen. Det får bli några grader varmare först. En kär vän till mig, numera ett riktigt fullblodsfiskeproffs med allt vad det innebär av djupriggar, pulkor, flashers och annat oförståbart, sa en gång till mig att ”när knopparna brister, då är det dags att ge sig ut på fisketur”. Och jag brukar följa det lilla rådet, med ganska bra resultat dessutom. Nu har ju faktiskt knopparna kommit på buskar och träd, men ännu har de ett tag på sig att blomma ut.

Crock-pot

Jag har även passat på att bli ett år äldre. 32 år. Det är ruskigt vad tiden går fort… det känns som igår man stod där på skolgården med kulpåse i handen och var fullkomligt obekymrad. Nu är det väl inte så illa nu heller, men ibland längtar man tillbaka till den tid då allt bara handlade om att leka med kompisar och gå i skolan. Men man kanske förskönar den tiden en smula, vad vet jag.

Som vanligt ber jag släkt och vänner snällt att inte köpa massa presenter, ty jag behöver inga fler prylar. Dock gjorde jag ett undantag i år, eftersom jag vet att (1) Mamma köper alltid presenter oavsett och (2); jag har verkligen suktat efter en crock-pot det senaste året, men varit alltför snål för att köpa en. En crock-pot är alltså en slowcooker, en kastrull som ansluts till elnätet och tillagar mat på låg värme under lång tid. Eftersom jag oftast gör storkok och fryser in så passar detta tillagningssätt mig utmärkt. Jag brukar göra som så att jag på kvällen förbereder grytan, hackar grönsaker, putsar köttet, kryddar och gör hela paketet färdigt för tillagning. Jag slänger in grytan i kylen över natten och på morgonen sätter jag helt enkelt på crock-poten och låter den stå och laga min mat i åtta timmar medan jag är på jobbet. Är det någon som känner igen känslan av att komma hem från jobbet, trött, lite sur och inte ett dugg sugen på att laga mat? Det gör jag, men den känslan är no more. Jag kommer istället hem till ett väldoftande kök där grytan har stått och puttrat och gjort köttet overkligt mört och fint.

Nu tänker ni andra snåljåpar att det där måste ju resultera i en fet crock-pot-elräkning? Men enligt vad jag läst mig till på nätet så går det ungefär jämnt ut med att tillaga en vanlig standardrätt i ugnen i någon timme. Så inte ens där finns något ont att säga om crock-poten.

Nytt jobb, ny bostad?

En annan sak jag går och småmyser över just nu är att jag har ett nytt jobb på gång. Jag ska på intervju imorgon, torsdag 2 april. Jag arbetar i nuläget på landet, med allt vad det innebär av försvårade kommunikationer och jobbiga bensinkostnader. Om jag blir antagen till det jobb jag sökt, kommer jag istället arbeta i stan. Och då kommer jag definitivt inte bo kvar på landet, även om jag verkligen älskar lugnet och naturen.

Tankarna skenar iväg redan innan jobbet på något sätt är bärgat. Jag föreställer mig hösten 2014 sittandes i en mysig, liten, billig lägenhet i stan. Jag kommer såklart sälja min bil och bli medlem i en bilpool på en gång. Jag kommer kunna sälja min bil för runt 25000 (amorteringspengar!). Förhoppningsvis ger jobbet en liten löneförhöjning. Lite snabb huvudräkning säger att detta sammanlagt kommer ge klirr i kassan! Nu ska man dock inte misstolka detta, jag har inte sökt jobb av ekonomisk orsak utan helt enkelt för att jag vill jobba på stan och inte på landet.

Ekonomin i mars

Så, hur såg det ut rent ekonomiskt i mars månad? Jo det blev ett par nya sommardäck som sved lite i kassan. Dessutom åkte jag på att byta en tempgivare i bilen. Har jag nämnt att det är dyrt att äga och köra bil? Jag tycker ändå det känns stabilt och jag kan lägga en slant, 5000, på amortering trots däcken.

Läsvärt i mars

Financial independence – 23 years later. Av J. Collins.

A kick in the teeth guide to investing. Av Johnny Moneyseed.

Tiny and small houses can be found all over Europe.

Månadens höjdare

Statistic of future. Underbara Hans Rosling (skapare av gapminder.org). 58 minuter kvalitet som ger ståpäls. Se!

Månadens vill ha

Inget särskilt den här månaden. Det tackar vi för!

2 svar på ”Mars 2014, sammanfattning och crock-pot”

Grattis i efterskott! Nu vill jag också ha en crock-pot! Typiskt. Och lycka till med din intervju imorgon. Du känns inte som en kille som vill in till stan med tanke på fiskeintresset m.m, men där ser man…:)

Tack!

Haha, ja crockpoten är verkligen kanon. Särskilt om man får den gratis 😉 Jag har ju orginalet, men vet att det finns liknande varianter som är lite billigare och som säkert också funkar bra.

Om det hade varit så att jag hade haft familj och barn så hade jag garanterat velat bo på landet. Men nu har jag inte det, så på så vis är det bättre för mig att bo i stan och träffa lite goda vänner då och då. Känner mig som en eremit här ute på landsbygden. Men jag kommer sakna utsikten över sjön 50 meter från husknuten och de helt tysta nätterna och rådjuren utanför fönstret… om jag nu får jobbet vill säga!

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *