Kategorier
Privatekonomi

Mikroboende – bo billigare och enklare

Jag har nämnt att en av mina stora drömmar i livet är att bygga ett eget hus. Men jag är inte en av de som vill bygga ett hus på 300 kvadratmeter, pool, tre sovrum, walk-in closet, bastu, bar och jacuzzi. Jag blir avskräckt vid blotta tanken på ett sådant bygge.

För mig är det det enkla och funktionella som lockar. Jag är minimalist och tycker att livet blir enklare ju färre materiella ting som förekommer runt omkring. Jag tycker inte om ytor som är fulla med småplock, jag gillar inte garage med saker från golv till tak, jag tycker inte om trädgårdar med oklippta gräsmattor som toppats med utspridda leksaker och vinterdäck uppradade mot den stora yviga häcken som dog för tre år sedan. Jag gillar inte stora allt-i-allo lådor där man lägger i allt som inte har en egen dedikerad plats. Jag gillar att organisera och ha ordning och reda i bemärkelsen var sak har sin plats. Tyvärr är jag inte lika effektiv när det kommer till snabeldraken, men det är en annan historia… Nu tänker ni att ”den där stollen har inga barn”. Och det stämmer, det har jag inte. Däremot jobbar jag med barn hela dagarna och har ingen tanke på att skaffa egna!

Hur som helst, jag drömmer om att leva enkelt och funktionellt i ett hus som innebär så liten miljöpåverkan som möjligt. Av olika anledningar fann jag mig själv läsandes den ena intressanta hemsidan efter den andra med inriktningen Tiny Houses, mikroboende på svenska. I Sverige finns det egentligen ingen bra benämning på denna typ av boende. Jag själv väljer att kalla det mikroboende, men ordet är sällan förekommande och många vet nog inte riktigt innebörden. Ett vanligare förekommande uttryck är compact living, något som jag själv tycker fokuserar mer på inredningen i små utrymmen än byggnaden i sig. Min dröm är att bygga och leva i mitt egna mikroboende.

The Tiny House Movement – rörelsen för mikroboende

The Tiny House Movement är en rörelse som börjar bli väldigt populär främst i USA men även i andra delar av världen, till exempel Nya Zeeland. Enligt thetinylife är kärnan i rörelsen, föga förvånande, att man flyttar från stora hus till små, enkla hus, mikroboende. Med betoning på små. En svensk nybyggd villa har en snittnettoarea på 225 m² (golvyta med väggarna exkluderade). Ett mikroboende ligger runt mellan 15 och 25 m².

Det finns flera olika anledningar till att fler och fler väljer att flytta från stora boenden till mindre lägenheter eller mikroboenden. För många är det ett sätt att minska sitt ekologiska fotavtryck, alltså att visa större hänsyn till miljön. Andra har ekonomiska mål med ett mindre boende. Vissa väljer att bygga sitt mikroboende på hjul för en ökad frihet. För mig personligen lockas jag först och främst av utmaningen att leva på en liten yta. En liten yta känns enklare att underhålla och enklare att hålla ordning på. Samtidigt tycker jag om tanken på ett självförsörjande hem. Många som bor i mikroboende får all sin hushållsel från solpaneler på taket och regnvatten tas tillvara på flera olika sätt. Eftersom volymen på huset är så liten behövs egentligen ingen ingen indragen el för uppvärmning. Att veta att man drar sitt strå till stacken när det gäller att ta tillvara på vår planet tycker jag är värdefullt. Toaletten i ett mikroboende är ofta av typen mulltoa.

Självklart lockar även den totala kostnaden. Att köpa eller bygga en normalstor villa idag är dyrt. Att bygga ett mikroboende är billigt. Att bo i den är nästintill gratis.

Bygglov?

I Sverige krävs inte bygglov för mikroboende upp till 15 kvm. Men enligt ett förslag från regeringen ska man från och med sommaren 2014 kunna få bygga ett hus upp till hela 25 kvm (och ytterligare en tillhörande byggnad på 15 kvm) utan bygglov. 15 kvadratmeter i all ära, men även en person som jag skulle få kämpa för att trivas på 15 kvm, då kök och badrum också ska få plats (fast studenterna i Lund trivs på 8,8 kvm!). 25 kvm är en yta som gott och väl räcker till de bekvämligheter man kan tänkas ha i sin vardag.

Man kan självklart inte bygga sitt mikroboende var som helst, utan man måste antingen äga tomten eller bygga huset på någons (med någons medgivande) trädgård. För den pengalystne villaägaren innebär detta att man kan bygga ett helt funktionellt gästhus på trädgården som utan problem skulle kunna hyras ut månadsvis till förslagsvis studenter eller personer som jag. Byggkostnaden skulle vara intjänad på nolltid.

Pinterest

Har du aldrig använt pinterest så är det hög tid att börja. Oavsett vilket intresse du har så kommer du finna inspiration. Pinterest är ”a tool for collecting and organizing things you love” och den beskrivningen är verkligen mitt i prick. Du skapar helt enkelt olika mappar, ”boards”, där du kan lägga till bilder från andra användare eller varifrån som helst på internet. Alla bilder som sparas i dina boards delas samtidigt med alla andra personer som använder pinterest, såvida inte din board är privat. Jag själv har ett album dedikerat till mikroboende men också album med inriktning på cykling, matlagning, träbåtar och minimalism.

Tips: Det finns fler bra filmer om mikroboende på youtube!

9 svar på ”Mikroboende – bo billigare och enklare”

Intressant inlägg!
Jag bor med min dotter i ett microboende och stortrivs!
Jag har inte byggt det själv, men däremot renoverat så det blev beboligt. El var redan indraget.
Men vatten o avlopp har vi inte.
För mycket saker har vi ännu, men det är under bearbetning.
Sen får nog nya lösningar komma till när tösen blir tonåring…!! Men en sak i taget!
Nu ska jag först bli skuldfri!
Och så ska jag kika på pinterest!
Tack för ett bra inlägg!

Hej, ett tips: kolla in http://www.fristuga.se, de skräddarsyr och bygger den här typen av boende just efter en tanke om en alternativ livsstil med bland annat möjligheten att utrusta stugan/huset med ett självförsörjande system. Stugan/huset byggs i en gammaldags och rustik nordisk stil med detaljer som gjutjärnsspis, grästak och återvunnet material m.m.

Å jag är helt KÄR …. vilket underbart alternativ att bo enkelt men ändå så fint!!!!

Nästa år säljer vi antagligen vårt sommar ställe i skärgården och DÅ …. skulle detta vara en möjlighet.

Jag bor i Stockholms innerstad och börjar verkligen avsky det!!!

Jag vill vara i naturen hela året och ha det enklast tänkbara! 🙂

Spännande!

Ang. bygglov etc.
-Bygganmälan: Jag skulle tro att det krävs bygganmälan för detta vilket är ungefär samma sak som bygglov: Om hus på vagn står uppställd på samma plats längre än en normal årssemesterperiod, 2-3 veckor, så bedömer nog de flesta kommuner att det är en byggnad och inte en vagn.
-Avlopp: Om toalettlösningen innebär att man komposterar latrinen så ska detta anmälas/ansökas för på kommunens miljöförvaltning. Drar man in vatten till huset/kopplar in vatten i vagnen så ska avloppet från detta godkännas av kommunens miljöförvaltning.
-Strandskyddsdispens: Strandskyddsdispens krävs(handläggs av kommunen), om vagnen/huset, parkeras/anläggs inom strandskyddad zon. 100-300m beroende på vad som gäller i aktuellt område.

”Ha järnkoll på detta innan ni bygger dessa ”hus på vagn” då risken är att klagomål rörande från enskilda, rörande vagnens uppställning, kan att leda till dyra förelägganden och sanktionsavgifter”

-Tobias Öhlund, Miljöinspektör ,Timrå kommun.

JA staten gillar inte folk som vill leva utanför statens snara. Kolla bara på att ha alternativa energiskällor, det bestraffas man för om man vill använda sånt. Samma sak med husbåt och mikroboende.

Men det är jantesverige i ett nötskal. Dock drömmer även jag om ett mikroboende där jag slipper rökande grannar, oljud, och annat som tillkommer i städer.

Att sitta och betala 70 till 100 000 om året för en lägenhet där man måste stå ut med grannars ovilja att samverka och leva.

Mikroboende är framtiden för mig. Och kommer nog se till att ordna det. Jantesvergie eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *