Kategorier
Privatekonomi

Mörk november till ända

Jag har haft en tung november med mycket att göra på jobbet samt på fritiden. Bloggandet har blivit lidande och så får det vara, det riktiga livet måste få gå före när det krävs. Jag försöker att hålla humöret uppe men har svårt att inte påverkas negativt av konstant regn och mörker. Julen kommer krypande och det märks på många sätt. Temperaturen börjar krypa ner mot noll här i Linköping där jag bor och i butikernas skyltfönster förbereds det som allra mest inför julkonsumtionen.

Som vanligt tänker jag inte köpa några julklappar och vill heller inte ha några. Att köpa för köpandets skull finner jag ingen mening med och skänker hellre mina julklappspengar till bättre behövande. Varje gång jag går till livsmedelsbutiken skänker jag en peng till tiggarna som befinner sig i området och lite mer ger jag såhär i juletider. Glädjen i deras ögon över en papperssedel i muggen värmer i hela kroppen och skänker mig betydligt mer lycka än ytterligare en flaska duschtvål i mormors badrumsskåp.

November har rent ekonomiskt varit en ganska bra månad. Mitt pensionssparande som ligger i SPP aktiefond global samt Danske invest global index har gått riktigt bra och det har även blivit en slant kvar från lön att skjuta in i övrigt fondsparande. Dock inte lika mycket som jag har för avsikt att sätta undan varje månad från och med nästa år. Månaderna innan årsskiftet har jag försökt bygga upp en liten buffert i några olika kategorier i min budget så att jag på allvar kan lägga allt krut på att kunna investera 60% av nettolön 2015. Vi får se hur det går.

November är också en perfekt månad att göra sig av med gamla vinterkläder som inte längre används. Två vinterjackor har sålts på tradera varav den ena, en helt ny klassisk skinnjacka som kostade flera tusenlappar under den slösaktiga delen av mitt liv, såldes för 1 krona, i stort sett oanvänd! Så visst går det att göra fynd på tradera. Jag är glad att kunna bidra till att minska nyproduktionskonsumtionen och stödja köp av bättre begagnade artiklar. Jag har även fått förmånen att ärva en del väldigt fina kläder från en avlägsen släkting som ledsamt nog gick bort i höstas. Men jag är fantastiskt tacksam för kläderna. Jag som väldigt sällan handlar kläder överhuvudtaget kommer slita dessa i många år framöver. Kvalitet går som alltid före kvantitet för egen del, och dessa kläder kommer hålla i många långa år.

Jag har för övrigt gett mig själv en för tidig julklapp i form av en ny stekpanna. Häromkvällen efter en tuff dag på jobbet höll jag på att drabbas av hjärnblödning när falukorvarna helt ogenerat konstant brände sig fast i botten på min förra, totalt värdelösa, stekpanna (som fick såna lovord på nätet när jag köpte den…). Det blev ett omedelbart impulsköp av en ny och nu kan jag återigen steka ägg och falukorv utan att spendera en kvart efter varje användning med att polera botten med svinto. Aldrig mer en stekpanna utan teflon…

Kvällarna spenderas annars med att pyssla med mitt akvaponiksystem som just nu är inne i slutfasen av ammoniak – nitrit – nitratprocessen. Mer om detta i ett kommande inlägg.

 

12 svar på ”Mörk november till ända”

Jag har en gjutjärnspanna också, men tycker det steker fast i den också. Kör bara pannkakorna i gjutjärn! Men som sagt, håller det gör den helt klart! Ja det är det sämsta med teflonpannorna att de slits ut ganska snabbt, men å andra sidan sparar jag in det på svintokostnaderna… 🙂

Svara

Ja, verkligen. Det kanske är skillnad på gjutjärn och gjutjärn också? För den jag har steker allting fast i, även om jag kör på låg värme. Den är för övrigt 25 år gammal, fick den i födelsedagspresent av farmor när jag var i 4-5 års åldern… gissa om jag hurrade av lycka..?! 😀

Svara

Du bor på fel ställe! =) Här har man haft snö och sol sen början på November. Fast å andra sidan ser vi inte solen överhuvudtaget under någon månad snart…

Jo, men Googla runt lite på hur man får till en bra gjutjärnspanna så blir det nog i princip lika bra som Teflon. Tror det viktigaste är att inte använda något diskmedel och ha lite överflöd med stekfett tills den sugit åt sig. Tänker även att svinto och teflon kan vara ett problem. Eller missuppfattar jag att du använder svinto i teflonpannor… gör nog det.

Kul att kunna börja lägga undan så mycket under 2015, kör hårt!

Tack för tipsen!

Nej jag använder inte svinto i teflonpannan eftersom det aldrig behövs, inget steker ju fast! Däremot kör jag med diskmedel i båda stekpannorna och svinto i gjutjärnspannan, kanske borde lägga av med åtminstone diskmedlet då.

Svara

Till gjutjärnspannor får man aldrig använda diskmedel! Eller en borste som används med diskmedel, medlet fastnar och bryter ner fettlagret som pannan behöver.
Använd gjutjärn, om det bränner fast handlar det om att fylla på med lite vatten och värma på, rengör med en träslev. Om du har problem med att det bränner fast, värm upp pannan med ett rejält lager salt och låt stå på värmen minst en kvart, vrid av värmen, töm av saltet och täck botten i pannan med matolja, ställ tillbaks på plattan när den svalnat av tömmer du bort överskotsoljan och torkar av.

Tack för fina tips Daniel. Ska köra det nästa gång som gjutjärnspannan åker fram.

Ni har dock ändå inte riktigt övertalat mig om varför en gjutjärnspanna skulle vara så överlägsen en teflonpanna. Jag tycker att det är jätteskönt att bara kunna skölja teflonpannan i vatten och dra ett par varv med diskborsten och så är man klar. Istället ska man hålla på med kokande vatten, salt, träslevar, svinto, matolja och absolut inget diskmedel, jag ser inte riktigt hur detta skulle underlätta för mig i köket! En fin stekyta räcker inte, jag är ledsen 🙂 Fördelen skulle väl vara att om man sköter om sin gjutjärnspanna så håller den i hundra år och man slipper att bidra till ökad konsumtion. Varför uppfinner ingen en teflonpanna som håller i hundra år?

Men som frivid42 skrev, det är intressant att man kan ha så olika åsikter om så simpla ting.

Svara

Hmm, min anledning till gjutjärn är att jag blivit rätt restrektiv mot att hetta upp diverse kemikalier tillsammans med den mat jag och min familj skall äta. Minns jag rätt är Teflon en slags plast. Har inte forskat jättemycket om just Teflon men fanns väl en och annan studie som pekade på att det kanske inte är helt hälsosamt (tror det var fåglar som strök med eller nått sånt). Men den biten får du dubbelkolla för går inte i god för hur de studierna gjorts och så vidare.
Gjutjärn är inte så mycket jobbigare när man väl fått till den, eller så har det blivit en vana. Eller så, om ska man vara helt ärlig, är det min sambo som rengör den säkert 7 av 10 gånger.

Sen att gjutjärn håller en livstid, bidrar med järn i kosten, man kan använda stekspadar i stål istället för plast och att man slipper handla nya Teflonpanner vartannat år är andra fördelar.

Har dock en Teflon som inhandlades innan jag började tänka på miljö och ekonomi i lite mer radikala banor så…

Du får smaska ihop ett blogginlägg om gjutjärn vs. teflon sen! =)

Bra poänger där!

Det skulle inte förvåna mig om teflon innebär någon sorts hälsorisk, men allt vi äter är ju farligt numera. Nu senast kom det ju fram att mjölk minsann inte alls är bra… Ja jisses. Jag tror personligen att det är farligare att andas in innerstadens avgaser under en halvtimmes promenad än att dricka mjölk under en livstid.

Framtida inlägg om teflon vs. gjutjärn, ja varför inte. Men jag är ju partisk.. 😉

Svara

Mycket intressant! I det inlägget står det ju dock att ”soap” (funderar på om det gäller även diskmedel eller om det rent av är diskmedel som man syftar på) är helt okej att använda i gjutjärnspannor. När min nuvarande panna har gett upp om ett par år ska jag prova att köpa en ordentligt instekt gjutjärnspanna på någon loppis. Min nuvarande gjutjärnspanna är av väldigt liten modell så skulle behöva en större.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *