Kategorier
Krimskrams

MSR Windboiler – ett hett friluftskök

Jag har ägt en del olika friluftskök genom åren. I garderoben står till exempel ett minst 15 år gammalt Trangiakök, som fortfarande används på vissa turer. Trangiaköket är perfekt om man vill ha ett komplett kök som klarar att laga mat till flera personer. Jag älskar det enkla men geniala locket som reglerar brännarens låga och jag gillar kvalitén och enkelheten i konstruktionen. Jag gillar absolut inte att köket tar upp halva ryggsäckens utrymme och väger mer än maten som tagits med på turen.

Därför har jag under senare år nästan uteslutande använt mig av kök vars största styrka är att på kortast möjliga tid koka upp vatten vilket också reducerar kökets vikt och volym. Fördelen med kök som ”bara” kan koka upp vatten är att vattnet tillsätts i redan förberedda, torkade friluftsrätter eller självklart i kaffekåsan. Att ha med sig köttfärs, grönsaker och kryddburkar ut i skogen må ha sin charm, men när det handlar om att spara in på vikten och packutrymmet måste man börja någonstans. Och ärligt talat brukar jag inte vara så vansinnigt sugen på att hacka morötter och steka köttfärs efter en hel dags paddling eller cykling…

MSR Windboiler – ett friluftskök för att koka vatten

MSR Windboiler är ett friluftskök som är optimerat för just detta – att koka upp vatten. Köket drivs av gas. Man kan ana att Windboilern borde vara effektivt i blåst, vilket är helt korrekt. Blåst påverkar de flesta friluftskök negativt vilket i sin tur resulterar i försämrad bränsleeffektivitet. Det går helt enkelt åt betydligt mer bränsle i blåst än vad som skulle behövas under optimala förhållanden (vindstilla och varm lufttemperatur). MSR Windboiler har som tur är ett synnerligen effektivt inbyggt vindskydd som gör att köket är nästintill lika effektivt i orkan som det är i stiltje. I kraftig blåst är det många friluftskök som inte klarar av att få upp vattnet till kokpunkten. Det problemet har man inte med detta kök.

Det medföljer två behållare. Dels en stor behållare som man kokar vatten i. Den rymmer 1 liter. Dels en liten, smidig samt BPA-fri plastbehållare som rymmer cirka 4 dl. Den stora behållaren har ett tillhörande lock med ”drickhål” som hjälper till att hålla kaffet varmt en liten stund extra. Jag kan tyvärr stundtals irritera mig på den lite dåliga passformen på locket – det sitter lite snett. Trots detta har jag aldrig varit med om att locket ramlat av under drickning (vilket skulle kunna innebära katastrof om det inträffade).

Att koka upp en halvliter vatten tar 2,5 minuter vilket är snabbare än världens bästa Trangiakök kan drömma om. När vattnet kokat upp håller det värmen relativt bra i den medföljande behållaren som har en tunn men synnerligen effektiv isolering.

Brännaren måste tändas med hjälp av tändstickor eller liknande och har alltså ingen inbyggd Piezo. Det här stör inte mig något nämnvärt då jag alltid har tändstickor och/eller tändstål med mig på mina turer. Jag tycker snarare att det är en fördel p.g.a. att det resulterar i minskad vikt.

Köket väger 420 gram vilket jag tycker är acceptabelt. Visst går det att banta vikten genom att enbart använda sig av en minibrännare och gas, men själv föredrar jag ett kök som är pålitligt i alla väder även om det innebär några extra gram i ryggan.

Jag köpte köket från bikester.se. Bikester är en återförsäljare som jag har goda erfarenheter av sedan tidigare, mycket på grund av deras huvudsakliga inriktning mot min absoluta favoritsysselsättning, cykling. De erbjuder dock också ett bra sortiment av friluftartiklar till hyggliga priser.

Fotnot. MSR Windboiler heter ibland även MSR Windburner. Det är dock exakt samma kök. Jag tror att MSR blev tvungna att byta namn på grund av upphovsrättsliga skäl.

2 svar på ”MSR Windboiler – ett hett friluftskök”

Jag använder fortfarande mitt tjugotre år gamla Trangia kök från 1992 men jag har bytt till en gasbrännare. Vikten är lite hög men eftersom jag oftast går, är volymen ok. Och allt fungerar. För all mat, alltid, även sådant som inte är torrskaffning. Men om jag var ung idag… (!).. kanske…

Ja, det är ju fördelen med Trangia. Dess mångsidighet. Men jag använder som sagt fortfarande mitt eget Trangiakök då och då. Tyvärr fungerarar både gas och Trangias originalbrännare sämre vid låga temperaturer och då brukar jag ibland föredra att värma kaffevattnet över öppen eld, vilket också många gånger är betydligt mysigare än de andra alternativen 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *