Kategorier
Privatekonomi

Nu säljer jag henne…

Nu är det beslutat. Nästa år vid den här tiden är jag inte längre båtägare. Nästa år säger ni då – varför inte sälja den nu på en gång?

Jo, så här ligger det till. Jag är bara delägare i båten. En god vän äger den andra halvan. Båda har undertecknat ett kontrakt där det står skrivet att om den ena parten vill dra sig ur delägarskapet måste detta meddelas ett år i förväg, så att den andra parten har tid på sig att fundera över båtens vidare öde. Detta kan exempelvis vara att hitta en ny delägare, sälja båten helt och hållet, eller köpa ut den andra delägaren (och spara pengar till detta om man nu skulle vara av den slösaktigare sorten).

Jag har alltså meddelat min vän att jag inte längre vill vara delägare och i och med detta så har han ett år på sig att fundera över båtens öde. Personligen hoppas jag ju på att min vän beslutar sig för att sälja båten redan nu tillsammans med mig. Detta skulle innebära besparingar; ingen hyra för vinterförvaring nästa vinter, inget underhåll under året, m.m. Och uppskattningsvis 30000 kronor att stoppa in på ISK’t nu på direkten. Vi får helt enkelt se vad som händer.

Anledningen till att jag inte längre vill ha kvar båten beror främst på att det tar mycket tid att underhålla en gammal träbåt. Dessutom är det oerhört dyrt. Såhär i efterhand har jag ångrat att jag någonsin köpt båten; den köptes innan jag hade förvandlats till den snåljåp jag är idag. På den tiden hade inte pengar något värde för mig och jag kunde således med gott samvete spendera 30000 (av bankens pengar) för att köpa båten. Men jag antar att jag lärt mig något på den här affären också. Samt att jag fått se den underbara svenska skärgården på lite närmre håll under några somrar.

Jag kommer troligtvis äga en båt igen någon gång i framtiden men då en betydligt mindre båt som möjliggör turer på egen hand. Och som man kan förvara på en trailer på pappas trädgård utan att behöva betala 5000 per vinter till en båtklubb. Jag vill att det ska vara enkelt att använda, äga och underhålla en båt, inte en börda som gnager i själ och plånbok.

baten

baten2

 

 

3 svar på ”Nu säljer jag henne…”

Allt har sin tid. Hade inte grämt mig så mycket om jag var du! Ångrar själv t.ex. bilköpet vi gjorde innan man började ändra sitt sätt att se på pengar och frihet.
I framtiden kan du bygga en båt! Finns t.ex. ritningar hur man bygger en träkajak online som jag själv är sugen på sen när man är fri. 🙂

Jag varför inte. Just nu lockas jag dock mest av ett liv som cykelnomad. Skulle vilja sälja allt och ha mitt hem på pakethållaren. Tror ett sånt liv kräver ett ganska litet nest egg…

Svara

Intressant tanke det med!
Personligen har jag familj, hus och hela baletten så jag ser på det hela från en liten annan vinkel kanske. Därav de lite mindre radikala åtgärderna, men visst finns fantasier om en liten skogskoja om man varit själv..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *