Kategorier
Privatekonomi

Oktober 2014, sammanfattning

En kort uppdatering om vad som hänt under oktober månad.

  • Det har skett stora, nödvändiga båtrelaterade utgifter. Båtplatsen betald, samt att jag valt att redan nu överföra pengar till båtutgifter som kommer ske under vintern och våren. På grund av detta ser grafen på sidan ekonomisk översikt inte så kul ut som den brukar göra. Det blev egentligen inget sparat den här månaden, men att lägga pengar på båten ser jag ändå som en investering. Väljer dock inte inte räkna in denna investering i min nettoförmögenhet, det är alldeles för svårt att säga om investeringarna över huvud taget har höjt värdet på båten.
  • Jag har skaffat mig ett nytt intresse, akvaponik. Fler inlägg lär följa under november månad vad gäller detta mycket intressanta, hållbara odlingssätt. Detta har inte heller påverkat den ekonomiska översikten på något positivt sätt… Men jösses vad kul det är att lära sig nya saker.
  • Min elcykel går som på räls, i ur och skur. Bättre investering har jag aldrig gjort. Bilen är ett minne blott och i nuläget känns det som att jag aldrig mer vill äga en bil.
  • Jag har förbrukat 254 kWh el på de tre månader som jag bott i min lägenhet, något jag är fantastiskt nöjd med. En kostnad på 180 kronor.
  • Jag har haft höstlov som många andra lärare och elever. Jag har mest varit hemma och läst och tagit det lugnt. Välbehövligt (och inte särskilt dyrt…)
  • Jag har slutfört ett nytt experiment som i stort sett gick ut på att försöka hålla diskhon ren från disk. Att diska efter varje måltid. Det har gått bra. Jag har lärt mig att en liten ansträngning varje dag vid diskhon är bättre än en lång, tråkig diskansträngning med en full diskho.
  • Jag har trots lyckat experiment beslutat mig för att lägga ner experimenten på sidan. Jag kommer såklart att fortsätta utmana mig själv i vardagen, men tror inte att det finns något riktigt intresse för er läsare vad gäller sådana saker. Har därför tagit bort länken ”experiment” som tidigare fanns i menyn. Hela idén med att göra kontinuerliga uppdateringar om hur det har gått med de olika experimenten har inte heller tilltalat mig, jag trivs inte med känslan av att jag ”måste” gå in och uppdatera bloggen exempelvis var tredje dag.
  • Lagom när börsen hade ”rasat” ~10% så kom en del av mina tjänstepensionspengar in på ett fondsparande hos Avanza. ~40000 kronor och jag köpte danske invest global index för alltihop. Det finns bättre alternativ i mina ögon, men digi är den billigaste globala aktieindexfonden som Avanza erbjuder i sitt KAP-KL fondutbud. Hade jag fått välja helt fritt hade jag lagt kronorna i SPP aktiefond global, men den finns tyvärr inte som ett alternativ i KAP-KL hos Avanza. Hursomhelst så avkastade digi 8,44%, 3400kr under veckan. Ibland har man tur. Annars är jag som bekant inte ett dugg intresserad av att försöka tajma marknaden. Resten av mina tjänstepensionspengar ligger hos AMF. Funderade ett tag på att flytta dessa också till Avanza, men avgiften för flytt tyckte jag var lite för saftig. Dessutom har AMF bra och billiga indexfonder så det finns egentligen ingen anledning att flytta. Enda anledningen skulle väl vara att det är smidigare att ha alla sina sparanden på samma ställe, men det är inte hela världen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *