Kategorier
Privatekonomi

Oväntade utgifter

Alla har känt det någon gång. När bilen börjar bete sig underligt, rycka, hosta, hoppa, gnissla. När det knakar till i tandraden vid första tuggan av knäckebrödet med ost och marmelad. Känslan när trädet utanför ditt hus, som sett lite snedare ut för varje år som gått, plötsligt faller och lägger sig över grannens nyinköpta Porsche. Allt detta är synonymt med kostnader som inte var planerade.

Oväntade utgifter

Det jag talar om är naturligtvis den hemska, stinkande, obarmhärtiga varelsen som går under namnet herr Oväntad Utgift. Herr Oväntad Utgift berättar aldrig när han ska komma på ett besök för att förpesta den Lyckliga Fiskarens sinnesro. Men de senaste månaderna har han kommit på besök vid ett par tillfällen, vilket innebär att den Lyckliga Fiskaren inte kommer att kunna följa sin amorteringsplan i mars månad.

Egentligen har jag mig själv att skylla. Den första ”oväntade” utgiften är helt enkelt att jag har blivit tvungen att beställa fyra nya sommardäck till plånbokens största ovän, bilen. Jag hade helt enkelt förträngt att skicket på mina sommardäck inte längre höll måttet. Visst kanske jag hade kunnat köra en halv sommar till på mina nuvarande sommardäck, cirka 2 mm mönsterdjup fanns det kvar, men är det något man aldrig ska tumma på enligt mig så är det säkerheten. Försäkringsmannen, bildäcksförsäljaren, sotaren, elektrikern… betala dessa damer och herrar vad de vill ha. När sommardäck går under 3 mm i mönsterdjup så ökar nämligen både bromssträcka och risk för vattenplaning markant. Jag är inte en av dom som tänker chansa på att köra med 1,5 mm gummi i sommar. Det finns ett ord för att köra med för dåliga däck och det ordet är dumsnål.

Nej jag hostar helt enkelt upp 4000 kronor för däck och balansering. Det känns bra. Köpte kvalitetsdäck där man inte gjort avkall på säkerhet, men samtidigt tänkt på körekonomi och miljö. Det ska bli spännande att jämföra hur mycket bensin jag sparar per 100 kilometer jämfört med de vinterdäck som nu sitter på bilen.

Båten

Nästa oväntade utgift är egentligen inte heller oväntad, men den blev betydligt större än väntat. Jag talar om kostnaderna för min pågående båtrenovering. Jag har nämnt det någon gång tidigare, att jag är lycklig ägare till en 30 fots ruffad högsjösnipa vid namn Corall.

Corall behövde dock få sig en rejäl underhållning i vinter och i vår (det syns om man kikar noga på bilden), vilket jag hade budgeterat en ansenlig mängd pengar till. Trots detta blev det, som så ofta vid renovationer och byggnationer, lite dyrare än vad jag hade trott. Så därför har jag under vår och vinter fått budgetera några extra tusenlappar per månad till båten, vilket också sätter käppar i hjulet för mina amorteringsplaner.

Det finns stunder då jag funderar på om det verkligen är värt att hålla på varje vinter. Skrapa, slipa, fernissa. Om och om igen. Ett ekorrhjul som aldrig stannar. Men sen fram i maj, när hon står redo för sjösättning, hon går i, och båtölen öppnas, ja då tvivlar jag aldrig. Hon är värd varenda öre och så ska det förbli. Som lärare har jag ett helt sommarlov att spendera på havet. Och vid den här tiden är längtan som störst, år efter år.

Läsning

Utöver båt- och bilbryderier så har jag unnat mig lite nöje i form av två böcker i privatekonomins tecken.

Den ena, The little book of common sense investing, skriven av John C. Bogle, fick jag nys om efter att ha smugit runt på bogleheads efter tips från familjen fri.

Den andra, The elements of investing, skriven av Malkiel och Ellis, köptes efter upprepade tips från diverse pålitliga privatekonomiforum.

Jag själv, som är novis inom ämnet investering, har antagligen en hel del att lära genom dessa båda böcker och det ska bli ett sant nöje att ta sig igenom dessa på lediga stunder (recension kommer!).

Har ni som läser detta några boktips så får ni hemskt gärna dela med er av dessa i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *