Kategorier
Krimskrams

Packraft – en julklapp till mig själv

Mina planer inför nästa sommar är redan i full gång och kommande sommar vill jag utmana mig själv lite mer än den som nyss passerat. Att cykla genom Europa var givande på många sätt, men jag kan inte påstå att det gav den kick som jag på förhand hade förväntat mig. Utmed hela cykelturen från Slovakien och hem var man ständigt omgiven av människor och civilisation. Det var till och med svårt att hitta en egen plats att slå upp tältet på. Därför har jag under hösten undersökt vad det finns för alternativa transportmedel förutom cykeln som kan ge mig större frihet och utökade möjligheter till utmanande äventyr. Jag har alltid älskat vatten; sjöar, åar och hav, men också tyckt att båtar är otympliga. Jag äger ju faktiskt en båt, men en resa med den blir alltid så omfattande. Mycket packning ska med. Båten ska tankas. Kapellet ska rullas upp och sängar ska bäddas. Och innan dess måste man hitta någon som kan tänka sig att följa med, eftersom båten är för stor och otymplig att kunna manövreras på egen hand. Alternativet heter packraft.

Packraft

Genom mitt intresse för långfärdscykling och nu på senaste tid bikepacking leddes jag in på något som kombinerar cykelns frihet med möjligheten att också färdas på sjöar och floder, om så krävs. Fenomenet kallas packrafting (och ihop med en cykel, bikerafting).

En packraft är helt enkelt en packbar uppblåsbar båt som är gjord för att tåla paddling även i strömmande vattendrag. Tänk er leksaksaffärernas uppblåsbara båtar fast i ett tuffare, hållbarare utförande. På packraften kan man spänna fast sin packning, sin hund, sin sambo eller sin cykel och ge sig ut på äventyr utan att begränsas till vägar och stigar. Nu kan man inkludera sjöar och åar i sin planerade rutt, vilket gör att man kan ta sig fram i stort sett var som helst. En fantastisk frihet. När man är klar rullar man ihop packraften, stoppar ner den i ryggsäcken och cyklar vidare.

Packrafting
Alpacka packrafts
packraft
MRS packraft

Jag gjorde i lördags min första resa i min nya packraft från tillverkaren MRS (micro rafting systems) och jag måste säga att jag är barnsligt förtjust i detta transportmedel. Att det är den dyraste julklapp jag någonsin köpt bekommer mig inte alls. Jag är bara så nöjd. Min packraft väger 4 kilo och jag valde med flit en ganska stor modell på grund av att jag vill kunna lasta cykeln. Är man mer av en vandrare så är såklart de lite mindre (och ännu lättare) modellerna att föredra då de tar mindre plats i ryggsäcken. Självklart är ju en riktig kajak något roligare att paddla i jämförelse med en packraft. Men för att väga 4 kilo och ha egenskapen att kunna packas ner i en ryggsäck är paddlingsegenskaperna fantastiska. Jag passade under turen också på att fiska lite med mitt tenkara-spö och även om det inte blev någon fångst just denna dag så fungerade kombinationen packraft/fiske mycket bra.

Det kanske absolut roligaste med hela turen var att de personer som gåendes passerade förbi mig på strandpromenaden verkade tro att ett ufo passerat förbi. Jag fastnade ett antal gånger på bild, jag vinkade och smajlade 🙂

Och här kommer avslutningsvis några bilder från mitt mikroäventyr i lördags med min nya packraft:

3 svar på ”Packraft – en julklapp till mig själv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *