Kategorier
Privatekonomi

Perspektiv på sparande vid bilförsäljning

I somras sålde jag min bil. Nu ett par månader senare måste jag anstränga mig ordentligt för att komma på något tillfälle då jag saknat bilen. När alternativen som finns, med cykel, kollektivtrafik och bilpool, är så pass funktionella så behöver man faktiskt inte alls begränsas i livet utan bil.

Men som den sparsamme person man är, så var det självklart bilens katastrofala inverkan på ekonomin som var den huvudsakliga anledningen till försäljning. Min bil kostade 22 kronor per mil att puttra omkring i, med alla kostnader inräknade som till exempel skatt och reparationer. 22 kronor per mil är faktiskt en relativt billig milkostnad. Hursomhelst så innebar detta att jag varje år spenderade 33000 kronor på bilen eftersom jag körde i snitt 1500 mil per år.

För skojs skull kan det vara kul att sätta detta i perspektiv genom att jämföra hur mycket dessa bilrelaterade kostnader skulle generera under tio år om jag istället hade investerat dom. Låt säga att jag hade investerat årskostnaden, fast uppdelat per månad. Alltså 2750 kronor i månaden in på en hyggligt genomsnittlig fond med 8% avkastning per år. Låt också säga att jag fortsätter med dessa månatliga investeringar i tio år, alltså ungefär den livslängd som bilen jag ägde troligtvis kommer kunna fortsätta rulla (med högre milkostnader år efter år…). Jag kommer dra av 30% skatt på avkastningen för skojs skull.

Resultatet: På tio år kommer de 2750 investerade kronorna i månaden, skattjusterade, vara sammanlagt 453 519 kronor!

En annan intressant jäförelse kan vara hur mycket bilkostnaderna till och från affären skulle generera över tio år, om man investerat dom istället. Låt säga att man har 2 mil tur och retur och man åker och handlar 2 gånger i veckan under hela året. Det blir ungefär 100 vändor till affären med en kostnad på sammanlagt 4400 kronor.

Resultatet: hade man cyklat till affären istället hade man haft 60 524 kronor på kontot efter 10 års månatliga investeringar med 8% avkastning (skattejusterat).

Slutsats: Min bilförsäljning har i runda slängar besparat mig en halv miljon på tio år. Och varje gång jag tar min cykel till affären så lider jag med de stackare som är tvungna att ta bilen dit.

5 svar på ”Perspektiv på sparande vid bilförsäljning”

Nu låter det ju otroligt billigt att du kom undan med 22 kr milen, jag får nog räkna med minst det dubbla för kortare sträcker.

Men allt har två sidor! Det gör det lättare för mig att motivera ett köp av elcykel även om den kostar drygt 30000.

Om jag cyklar ca 2 mil om dagen istället för att ta bilen i ett år, betalar den sig på ett år. 🙂

Ja 22kr kanske är något lågt räknat. Men bilen var å andra sidan ganska gammal och värdeminskningen var inte så brutal som på nyare bilar.

Det är ingen konst att motivera elcykelinköp! Hört något mer om yamahamotorn?

Svara

Dom har lovat att mejla mig så fort dom fick besked från jaguarverken ”inom kort” sa dom men har inte hört ett knyst. Såg att någon holländsk internetsida hade v.41 som tidpunkt.

Har också blivit imponerad av Stevens Caprila 25 forma 2015, samma pengar.

Har köpt ny extra lång styrstång till min gamla cykel och en Brooks B67 för att komma igång med cyklingen tills den nya kommer.
Kalle56

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *