Kategorier
Privatekonomi

Ränta på ränta

De flesta som sparar pengar är redan väl medvetna om att ju tidigare man börjar spara, desto mer pengar har man vid livets slut (såvida man inte gör av med dom, gud förbjude!). Men det är många som inte vet hur viktigt för den slutgiltiga summan, att börja spara i tid. Detta beror på fenomenet compound interest, eller ränta på ränta som vi i Sverige brukar säga. Ta en titt på följande bild och försök lista ut vad den vill säga:

Tre sköna exempel och vad betyder bilden?!

Ränta på ränta och the rule of 72

Bilden ovan visar utvecklingen av 10 kronor, investerade vid 20 års ålder, med en konstant avkastning på 7,2%. 10 kronor investerade vid 20 års ålder har alltså förvandlats till 1200 kronor vid 90 års ålder. Det sägs att Albert Einstein en gång sa att compund interest är ”the most powerful force in the universe” och kollar man på grafen så kan man väl till viss del hålla med.

Om man av någon anledning skulle vilja veta hur lång tid det tar för en vissa summa pengar att fördubblas, kan man beräkna detta genom the rule of 72:

Ta 72 dividerat med förväntad avkastning (%). Svaret berättar hur många år det tar innan pengarna fördubblas.

Så, vill jag veta hur lång tid det tar för mina 5000 kronor investerade med en ränta på 5% att bli 10000 kronor, beräknar jag alltså följande: 72/5=14,4. Det tar alltså 14,4 år för mina 5000 kronor att bli 10000. Sedan ytterligare 14,4 år för mina 10000 att bli 20000, etc.

En krona som fördubblas

Vad händer med en krona som fördubblas varje dag i 30 dagar? Jo, den blir 1.073.741.824 kronor. Ja, du läste rätt. Mer är 1 miljard. Tror du mig inte? Öppna Excel och gör beräkningen själv! Eller så tar du en titt på följande uträkning och besparar dig 5 minuter.

Leandra och Kevin

Jag tror det var Familjen Fri som tipsade mig om bogleheads för ett tag sedan. En guldgruva för oss pengakåta som söker investeringshjälp. Har man inte varit där tidigare kan jag starkt rekommendera att läsa Bogleheads investment philosophy. Nåväl, ett av de exempel som nämns i sist nämnda länk är för mig ganska uppseendeväckande och ett alltför tydligt exempel på varför det är extremt viktigt att börja spara så tidigt som möjligt. Det handlar om Leandra och Kevin (och det är möjligt att jag nämnt detta exempel tidigare på bloggen, ber i så fall om ursäkt för tjatet!).

Leandra investerar från 25 års ålder $2000 varje år med en årlig avkastning på 8%. När Leandra är 60 år har hennes förmögenhet växt till ungefär $350000.

 

Kevin däremot börjar inte investera förrän vid 40 års ålder, men för att kompensera för detta investerar han istället $5000 om året, med 8% avkastning (samma som Leandra). När Kevin når 60 års ålder har hans förmögenhet växt till ungefär $250000.

 

Vad kan vi lära oss av detta? Jo, Leandra, som började spara betydligt tidigare än Kevin, investerade sammanlagt $70000 och hade en förmögenhet på $350000 vid 60 års ålder. Kevin däremot, investerade sammanlagt $100000 ($30000 mer än Leandra), men hade vid 60 års ålder en förmögenhet av ”bara” $250000. Slutsats? Börja spara tidigt, för dig själv eller för dina barn!

Övrig läsning:

Compund interest på wikipedia

Och om någon undrar varför framsidan av inlägget visade en naturbild, så är det utsikten från mitt hus, där jag suttit och skrivit detta inlägg. Känns lite sorgligt att behöva flytta härifrån snart. Så här års är det helt underbart att bo på landet:

2 svar på ”Ränta på ränta”

Så sparsam blir jag aldrig, att jag skulle flytta från den utsikten till en lägenhet i stan!

Det är så mycket enklare att få sitt filter mot det massmediala bruset att fungera i en miljö som på bilden, att det väger upp mycket resekostnader.

Nej, det känns lite surt just nu. Men sen i Januari när gården ska skottas och elpriserna slår nya rekord, då kommer jag att glädja mig åt att jag flyttat. Men visst, så här års finns det inget som slår ett liv på landet…

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *