Kategorier
Privatekonomi

Så får du koll på ditt pensionssparande

Det var inte mer än för ett halvår sedan som jag började sätta mig in i hur det här med pensionssparande fungerar. Innan dess hade jag helt enkelt inte brytt mig på grund av rädsla för att det ska vara för krångligt att förstå sig på alltihop. Det orangea kuvertet som dykt upp i brevlådan har i stort sett varje år gått raka vägen till pappersinsamlingen. Såhär ett halvår senare ångrar jag mig såklart, eftersom det egentligen inte alls är särskilt svårt att få ordning på sitt pensionssparande.

Tre olika delar

Pensionssparandet består av tre olika delar:

  • Allmän pension, som i sin tur är uppdelad i inkomstpension och premiepension. Den viktigaste delen här och den man själv kan styra över är premiepensionen.
  • Tjänstepension, de pengar som din arbetsgivare betalar in till ditt pensionssparande. Den här delen kan man också styra över. Exempel på avtalsområden är SAF-LO, KAP-KL, ITP och PA-03.
  • Privat pension, ditt eget privata pensionssparande.

Premiepensionen

För att få koll på premiepensionen går man helt enkelt in på pensionsmyndighetens hemsida och loggar in på ”mina sidor” med hjälp av sitt bankid. Har man inte gjort ett eget val om premiepensionen sparas pengarna i fondportföljen AP7 Såfa som även kallas soffliggarfonden. Lyckligtvis har AP7 Såfa gått fantastiskt bra sedan 2011, så det är inte alls någon katastrof om man inte gjort ett eget val för sin premiepension. Min egen fondportfölj för premiepensionen ser ut som följer (2014-09-05)

  • 80% SPP aktiefond global
  • 10% Länsförsäkringar fastighetsfond
  • 10% Spiltan

Tjänstepensionen

För att få koll på sin tjänstepension kan man gå in på minpension.se. Logga även här in med ditt bankid. Har man haft flera arbetsgivare så är det stor chans att tjänstepensionen är fördelad över flera olika pensionsinstitut. Hos mig ligger pengarna bundna hos AMF, Folksam och KPA pension. Själv håller jag på att flytta min tjänstepension till Avanza och det gör man genom att ringa till de olika pensionsinstituten och ber om hjälp.

7 svar på ”Så får du koll på ditt pensionssparande”

Jag planerar att sluta med privat pensionssparande eftersom min inkomst inte alltid ligger över brytpunkten för statlig skatt. Läste också att man kommer att sänka avskaffa avdragsgillt pensionssparande nästa år och sedan slopa det helt 2015?!

Jag tror mer och mer på ett eget sparande i investeringssparkonto. Vad tror du?

Jag är på din linje helt klart. Och det är mycket förändringar på gång som du säger. Själv ska jag bli av med min lilla skuld först och främst och sen får jag se vad jag hittar på med mina slantar.

Svara

Kan man ta ut sin tjänstepension i lön istället? Alltså inte det jag redan har i min tjänstepension utan det som är tänkt att betalas in från och med nästa lön och framåt. Borde väl gå!?

Tack för en mycket bra blogg (eller jag har i vart fall samma åsikter i mångt och mycket =)

Tack för de fina orden om bloggen!

Det går inte att ta ut sin tjänstepension i form av lön (åtminstone inte enligt vad jag känner till). Däremot kan man ofta flytta till andra bolag med lägre avgifter och samtidigt välja ett fondsparande som ofta är fördelaktigare än ett traditionellt sparande.

Jag undrar jag. Finns väl inget som säger att arbetsgivaren måste betala in tjänsepension för sina anställda. Även om de flesta gör det. Det blir väl iofs mer en fråga om att omförhandla lönen om man som anställd hellre vill få motsvarande summa på lönen istället för att det sätts in på tjänstepensionen. Visst, det finns säkert skattefördelar (än så länge) med att spara i tjänstepension istället för att spara själv. Men hatar att binda upp pengar tills man fyller 55 år på mer eller mindre dåliga fondförvaltare.

Nu har jag en egen firma på sidan om så ett enkelt sätt för mig att komma runt det hela är att be min arbetsgivare att jag får fakturera (konsultarvode) istället för att vara anställd men då ryker en massa andra olycksfallsförsäkringar etc.

Fiskar du också eller är det bara ett ”namn”?

Du får kommentera igen om du hittar ett mer tillförlitligt svar på frågan. Annars kanske någon annan läsare kan reda ut vad som gäller.

Jag har fiskat mycket i mitt liv så namnet bygger på det. På senare tid har det tyvärr inte blivit mycket fiske. Har dels tappat lite av intresset samt inte riktigt haft tid. Har hittat andra nöjen också.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *