Kategorier
Privatekonomi

September sammanfattning och nytt experiment

Förra månaden beslutade jag mig för att börja med ett nytt ”experiment” varje månad i syfte att utmana mig själv på olika sätt. Jag valde något som jag benämnde en mjukstart, att läsa en timme bok om dagen i en månads tid. Denna ”mjukstart” blev tyvärr inte alls in mjukstart utan en riktigt tungrodd historia som slutade med att jag helt enkelt gav upp försöket.

Denna månad är det dags för ett nytt experiment och förhoppningsvis kommer det gå bättre. Jag kommer försöka göra något som jag många tidigare försökt mig på, nämligen att diska direkt efter varje måltid för att slippa det gigantiska diskberg som då och då växer till sig i köket. Det här ska jag väl kunna klara av, hoppas jag. Förhoppningsvis kan det även skapa en vana som håller i sig även efter experimentperioden. Jag har aldrig ägt en diskmaskin och kommer troligtvis heller aldrig göra.

Vad gäller september så har det rent ekonomiskt varit en helt okej månad. Jag kunde också lösa mitt lån, i och med den sista amorteringen som skedde för ungefär en vecka sedan. Känns otroligt skönt att vara skuldfri. Jag har också bytt hemförsäkring och sparar på detta lite drygt 50 kronor i månaden. Utöver detta har jag undersökt möjligheterna till billigare internet, men det verkar dessvärre som att de 350 kronor i månaden jag betalar till Telia för mina löjliga 2mbit är vad man får betala för adsl idag. Möjligtvis kan jag få ett snabbare bredband till samma pris, men snabbheten intresserar mig inte. Pris och stabilitet däremot. Telia är stabilt, så jag får väl helt enkelt vara nöjd.

Förutom detta så har jag börjat skänka en mindre summa pengar varje månad till röda korset. Jag tycker klimatet på jordklotet känns oroligare än på länge och vill gärna dra mitt strå till stacken för det goda samvetets skull och för alla behövande på vårt jordklot. Det som de senaste dagarna skurit mest i mitt hjärta är när man på nyheterna visar ebolasmittade människor i Afrika som ligger utanför sjukhuset på marken och dör, bokstavligt talat. ”Sjukhusen” är fulla. Vad gäller välgörenhet har jag för vana att också alltid skänka en slant till de tiggare som ledsamt nog finns utanför i stort sett varje butik numera. Var är världen på väg?

Att SD fick såpass många röster är också ledsamt och minst lika oroväckande. Jag tror framgångarna för SD bottnar i okunskap och allmänt missnöje, eller mest troligt en blandning av de båda. Människor som är missnöjda med precis allt i hela världen röstar helt enkelt på SD. Och det finns många som är missnöjda. Reinfeldts utmärkta tal avdelning ”öppna era hjärtan” fick tråkigt nog omvänd effekt. Okunskapen hos SD-sympatisörer behöver man inte argumentera för, såklart. Hur kommer det sig att vanligt folk idag inte inser att vi inte kan sträva bakåt utan framåt? Det är liksom inte möjligt att gå bakåt. Världen utvecklas. Människor (de flesta!) utvecklas. Vi lever i en föränderlig värld, som det brukar heta. Inse fakta. Vi är alla människor av samma kött och blod. Att det nu är mer eller mindre normaliserat att bete sig som en idiot är beklagligt.

En kommer hit för att fly från nöden
En kommer hit för att undgå döden
En kommer hit av terror tvungen
En kom hit för att gifta sig med kungen

Dom är tyskar, iranier, greker, och turkar
mest är dem snälla, andra är skurkar
en del är ärliga, andra skumma
en del är genier, andra dumma

Mest är dom fredliga, andra vill slåss
Med andra ord: Så lika oss!
Med fel och brister, tuffa och mjuka
Fast inte lika avundsjuka.

Vissa är färgade, andra är arier
Som köper sin bruna färg i solarier
vissa är svarta, andra gula
vissa är vackra, andra fula.

Men fast dom ibland av annan färg è
Är dom precis som vi i Sverige
och när dom vill jobba här är tacket
”ni får inte jobba än för facket”

En del är båtfolk från Vietnam
som inte kan sjunga ” we shall overcome”
och inte kan ”rulla di rulla ” som vi
Och dom blir sällan fulla som vi
En del har andra gudar än vi
en del är mera judar än vi

En del söker lugnet i stället för bråket
det enda vi svenskar kan bättre är språket
det sägs att vi stammar från Adam och Eva
som inte var svenskar – men ja må dem leva!

”Invandrarna”, en dikt av Bosse Parnevik. Mer relevant nu än när den skrevs 1992.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *