Kategorier
Privatekonomi

Sluta snusa

Nu var det fyra dagar sedan allt snus i kylen tog slut. På nyårsafton hade jag lovat mig själv att när snuslagret var slut, då skulle det aldrig köpas något nytt snus igen.

Så; för fyra dagar sedan slutade jag alltså snusa. Jag har slutat snusa vid flera gånger tidigare i livet också, så jag börjar få in rutinen. Sist höll jag upp i ungefär ett och ett halvt år. Enda skillnaden mellan den gången och den här gången är att jag den här gången inte har tänkt att börja igen. Jag vet precis varför jag börjat igen vid tidigare tillfällen och har därför förhoppningsvis lärt av mina tidigare misstag.

Jag har räknat ut att jag på ett ungefär har spenderat 54750 kronor på snus i mitt liv. Den summan bygger på 12 års snusande, 25 kronor per dosa, en dosa varannan dag. 2190 snusdosor. Hade jag investerat pengarna istället för att bränna dom på snus, hade snuspengarna idag varit 87319 kronor beräknat på 7% avkastning.

-54750 eller +87319 alltså. Ja det är inte så svårt att välja, såhär i efterhand.

Att sluta snusa är för mig inte svårt, som tur är. Jag bara slutar och sen är det inte så mycket mer med det. Visst kan jag sakna morgonsnusen något alldeles oerhört, men inte mer än att jag inom en minut har glömt bort det igen. Att aktivera sig hjälper såklart en hel del. Jag sitter aldrig still på jobbet och har definitivt ingen tid till att gå omkring och vara sugen på snus. De tre första nätterna sover jag ganska dåligt, men jag peppar mig själv med att det är någon slags reningsprocess som är bra för kroppen.

Ärligt talat slutar jag snusa av ett enda skäl och det är ekonomiskt. Jag tycker det är jäkligt dumt att lägga pengar på något som inte är nödvändigt och jag tvivlar på att jag varken kommer bli friskare, vackrare eller sova bättre utan snus. Men jag kommer bli rikare. Det är bra.

15 svar på ”Sluta snusa”

Ej insatt men ytterligare en sån sak man tog för givet är att man blir friskare och sover bättre utan snus? Vad säger forskningen egentligen? Snyggare är väl en bedömningsfråga. =)
Bra spariniativ hur som helst, för just rikare blir du ju alldeles säkert.
Lycka till!

Ps. Tror det ska vara ”skäl” och inte ”själ” i sista stycket.

Jag har aldrig hört att man skulle bli sjuk av att snusa. Jag har inte haft en sjukdag på de två senaste åren, då jag snusat samtidigt. Däremot har man ju hört att det kan påverka sömnen. Dock inte min sömn, jag sover så extremt djupt och skönt både när jag snusar och inte snusar. Tack för att du snappade upp stavfelet 🙂 Kan fortfarande ligga och gräma mig över att jag stavade ljus som ”hjus” på ett stavningsprov i femte klass… 🙂

Svara

Starkt jobbat! Har själv haft ett uppehåll på som längst 2 år under det förra årtusendet. Köpte på mig ett lager i December som räcker Mars ut. Får ta en ordentlig funderare då om det inte får vara nog. Det är ju nästan lika vansinnigt som Svenska Spel.

Haha.. svenska spel får vara kvar i budgeten ett tag till. Men den här säsongen har det gått bedrövligt dåligt så nu har jag faktiskt börjat överväga att lägga ned även tippandet. Ja ta dig en funderare, avlägg rapport här sen så får vi se hur det gått! Tack och lycka till om du bestämmer dig för att bli kvitt det underbara väldoftande svarta guldet… snyft…

Svara

Jag slutade snusa för cirka 10 år sedan, från en dag till en annan.
Ett då ganska litet beslut men med stora följder…
En sak leder till en annan och idag lever jag ett riktigt sunt liv, mår jättebra och får ut oootroligt mycket mer av sportande och fritid, och sparar mer pengar så klart, tandhygien till exempel är ett dyrt tidsfördriv…
Ett bra beslut i min mening, man vet aldrig hur det slutar:)

Ja, det är nog som du säger många saker som påverkas av detta beslut indirekt som jag inte tänkt på. En sak är ju till exempel att jag är lärare (och dessutom i idrott och hälsa, bland annat) och som förebild för barnen är det kanske ingen höjdare att gå omkring med en snusdosa i fickan dag ut och dag in. Sen luktar man ju tydligen kamel i käften när man snusar. Det kan ju också vara skönt att slippa 🙂

Svara

Är du GYMPALÄRARE? (F’låt, så kanske man inte får säga nu för tiden? Idrottsmentor eller friskvårdspedagog eller vad det förmodligen kallas i modern tid).

Det är något med den här bloggen som gör att jag har svårt att se dig springa runt och blåsa i visselpipa iförd löpartajts. Fråga mig inte varför. Jag hade gissat musik, slöjd eller liknande. Mvh Fördomsfull bloggerska

Jaja, vrid om kniven du bara. Strö salt i mina sår. ”Att sluta snusa är för mig inte svårt, som tur är. Jag bara slutar och sen är det inte så mycket mer med det.” Själv höll jag på att dö i två dygn och jag kan fortfarande drabbas av ett – numera endast- mentalt supersug efter en snuttefiltssnus. Jag har kommit över det värsta men jag tänker fortfarande på, och saknar, mitt snus varje dag.

Så, var glad och tacksam att det är så okomplicerat för dig. Jag avundas dig. Bra jobbat hur som helst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *