Kategorier
Krimskrams

Ståskrivbord DIY a.k.a. höj- och sänkbart skrivbord DIY

Den ursprungliga anledningen till att jag för cirka fem år sedan skaffade mitt första ståskrivbord var av hälsoskäl. Att sitta är vår tids rökning, sägs det ju. Jag har alltid spenderat ganska mycket tid vid min dator och hakade helt enkelt på den heta stå-trenden.

När man skaffar sitt första ståskrivbord får man räkna med en invänjningsperiod innan kroppen anpassat sig till den nya belastningen. Personligen hade jag mest problem med en värkande ländrygg samt fotvärk, trots att jag smart nog placerat ett pensionerat liggunderlag på marken framför ståskrivbordet. Tids nog gav smärtan med sig. Jag började känna mig stark när jag stod där vid mitt stora, fula, hälsosamma skrivbord. Jag såg mig själv förvandlas från en sittande gamnacke till kroppshållningarnas okrönte konung.

Jag behöll pole-position i kroppshållningsracet fram tills dess att jag av någon sorglig anledning råkade impulsköpa en ny, bärbar dator för ungefär tre år sedan. Där och då blev soffan så himla skön igen. Den blev rent av gudomligt skön igen. Och skrivbordet såldes och minnena av det föll i glömska…

Tills idag.

Efter jobbet placerade jag röven precis på samma plats i soffan som jag gjort de senaste tre åren. Laptop-åren. Tio minuter senare när jag som vanligt är färdig för en halvtimmes afterwork-sömn inser jag att jag minsann aldrig sov efter jobbet när jag hade ett ståskrivbord. Samtidigt slår det mig att det kan ha ett samband med att det är ganska mycket svårare att sova när man står upp jämfört med om man halvligger ned i en soffa. Snilleblixtarna rullade in på löpande band. Bokhyllan som står därborta… såga… borra… skruva… ståskrivbord version 2?

Det jag gjorde var helt enkelt att såga av en helt vanlig IKEA-bokhylla på mitten så att den högsta delen på bokhyllan nu blev ståskrivbordets bänkskiva. Skärmen placerades på en liten vägghylla för att optimera ergonomin. När jag står vid ståskrivbordet har jag armbågarna i 90 graders vinkel och nacken behöver inte böjas för att se skärmen.

Resultatet:

ståskrivbord
Fortfarande stort, fult och hälsosamt. Ståskrivbord DIY.

Kostnad för hela bygget:
19 kronor för vägghylla på ikea.
Uppskattningsvis 50 öre för 4 skruvar och två pluggar.
1 öre i elkostnad för att suga upp dammet med dammsugaren.
Bokhyllan fick jag till skänks av grannen när han flyttade för ett år sedan.

Personer med känsla för stil, inredning och sånt tjafs kan måhända ha invändningar mot denna spartanskt charmiga, ytterst funktionella samt extremt hälsosamma setup. Snåla personer med kärlek för minimalistiska lösningar borde dock se tjusningen och om man investerar 20 kronor i ett vackert skynke skulle man kunna hänga detsamma framför öppningen till hyllorna och på så sätt dölja både dator och kablar, samt behålla ett bra förvaringsutrymme.

Den stora vinningen är att jag förhoppningsvis med hjälp av ståskrivbordet kan vänja mig av med den dåliga ovanan jag lagt mig till med på senare tid; att sova efter jobbet. Det påverkar nämligen min dygnsrytm negativt, jag kommer inte i säng i tid. Sen om det här med att stå upp mer verkligen har såna positiva hälsoeffekter som det sägs så är ju självklart också det en bonus.

9 svar på ”Ståskrivbord DIY a.k.a. höj- och sänkbart skrivbord DIY”

Duger till mig men risken att den är bortplockad eller omgjord till oigenkännlighet en dag när man kommer hem ifrån jobbet är ungefär 100%.skynket däremot sågar jag på rot!!!Dyrare än hela bygget ju:)

Haha, ja… till mitt försvar står detta bygge i en undanskymd skrubb där risken att få syn på eländet är relativt obefintlig! Ja, jag vet inte vad jag tänkte på när jag funderade på att köpa ett exklusivt skynke för 20 kr!

Svara

Hehe, du är inte ensam om att ”hacka” ihop ståskrivbord. Men istället för att kalla dem en designkatastrof (ditt var mkt snyggare än mitt) så kallar jag dem ”prototyper”. När någon klagar så kan man enkelt svara med att: ”Nä men det är bara en prototyp, ska bygga ett ordentligt sedan” eller liknanande.
Flyttade dock nyss kontoret varav prototypen blev ved (den var i vart fall byggd i äkta trä) varav ny prototyp måsta upprättas..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *