Tomatsallad och feber

Sådär ja, nu är man återigen på benen efter en veckas sjukdom. Det var några år sedan jag var hemma från jobbet och det är lika tråkigt och kostsamt varje gång. Ryggläge och frossa i två dygn följt av förkylningen från helvetet. Och det vet ju alla att när en man får en riktig förkylning så är det ju värre än både graviditeter och benbrott. Kaffebryggaren, färdigpizzor och badkaret blev mina tre bästa vänner eftersom det var allt min stackars febriga kropp orkade med. Därför smakade det extra bra när jag efter några dagar (då febern dämpats en smula) faktiskt orkade slänga ihop en tomatsallad då pizzaoset lagt sig.

Receptet är så vansinnigt enkelt och gott så jag måste bara dela med mig till andra tomattokiga. Självklart smakar det ännu bättre på sommaren med närodlade, färska tomater, men jag tycker att det också går bra med körsbärstomater såhär års.

Receptet har jag fått från ett matlagningsprogram med Jamie Oliver:

En vansinnigt god tomatsallad

  • Ca 1 kg tomater
  • Flingsalt i mängder
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 skvätt citronsaft
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 stor röd chili
  • Vitpeppar
  • Mozzarellaost
  • Vitt bröd

Hacka eller skiva tomaterna och lägg dom i ett durkslag. Strö ut ordentligt med flingsalt över tomaterna. Och nu menar jag ordentligt, typ en halv deciliter. Tillsätt den hackade basilikan och låt sen tomaterna droppa av sig ordentligt, minst en timme.

Under tiden gör man en dressing av hackad chili, oregano, hackad vitlök, olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar. Eftersom vi redan har saltat tomaterna behöver man inte ta så mycket salt i dressingen. Självklart kan man tillsätta mer chili, vitlök o.s.v. om man vill ha mer drag i dressingen.

När det är dags att äta blandar man tomaterna med dressingen och serverar tillsammans med ordentligt med mozzarellaost och vitt bröd.

Otroligt enkel och vansinnigt god tomatsallad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *